Babka kokosowa z makiem

Jak wiecie uwielbiam wszystko co kokosowe , więc zwykle najczęściej to właśnie kokos jest u mnie dodatkiem do ciast.

Dziś mam dla Was przepis na przepyszną, a zarazem niesamowicie łatwą babkę.

Wykorzystałam do niej białka , które zostały mi z kruchego ciasta, dużą ilość kokosu, trochę maku … i swój talent do pieczenia – zdecydowanie się opłacało , rodzina zajadała aż im się uszy trzęsły!

Polecam!

Taka babka kokosowa jest świetnym pomysłem np. na Święta Wielkanocne!

SKŁADNIKI :

* mąka pszenna – 1,5 szkl

* białko – 4 szt

* masło min.82% – 80 g

* mleko 3,2% – 150 ml

* cukier drobny – 3/4 szkl

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* kokos – 6 łyżek

* mak suchy – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę.

Dodajemy mleko , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Miksujemy na wolnych obrotach , dosypując po łyżce kokosu i maku.

Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.

Dodajemy do ciasta kokosowo – makowego i dokładnie , ale bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę!

Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej.

Pieczemy ok. 40 min / 180 C ( do suchego patyczka ).

Studzimy , polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem , zajadamy!

Smacznego!

You Might Also Like

10 komentarzy

  • Reply
    magma
    29 marca 2014 at 20:29

    wygląda pysznie:) zjadłabym kawałek:)

  • Reply
    gin
    30 marca 2014 at 15:27

    Wygląda wspaniale, z kokosem musiała być pyszna :) Ja nie jestem jego ogromną fanką, ale przekonuję się coraz bardziej z każdym wypiekiem :)

  • Reply
    Marta T.
    5 kwietnia 2014 at 16:38

    właśnie się piecze :D

  • Reply
    Kokosanki z makiem
    21 kwietnia 2014 at 12:01

    […] razem połączyłam je z makiem – smakowały równie […]

  • Reply
    suzana
    26 kwietnia 2014 at 14:39

    piękna ..polecam babkę -tulipan oraz babę cytrynową …pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/babka-tulipan.html

  • Reply
    Leche frita - smażone mleko / hiszpański deser
    15 maja 2014 at 15:02

    […] wersję postanowiłam jednak urozmaicić dodając wiórki kokosowe , które nie tylko obłędnie pachniały , ale i przyjemnie chrupały pod […]

  • Reply
    BABKA PARZONA WANILIOWA
    14 marca 2015 at 07:38

    […] Babkę kokosową z makiem … […]

  • Reply
    MAKOWIEC Z JABŁKAMI
    20 marca 2015 at 09:23

    […] właśnie dodatek jabłek sprawia , że makowiec jest mokry i […]

  • Reply
    Ewa
    19 grudnia 2017 at 11:45

    pieczenie z termoobiegiem czy tradycyjnie góra-dół?

  • Skomentuj Leche frita - smażone mleko / hiszpański deser Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress