Ryż preparowany … ryż dmuchany – jak zwał tak zwał , ale myślę , że każdy z Was doskonale wie o co chodzi.
Przysmak dzieciństwa wielu z nas.
Jemy , albo jedliśmy go garściami z torebki , albo przygotowywaliśmy z nich słodkie szyszki – obłędnie słodkie!
Dziś mam dla Was przepis , którym śmiało można zastąpić właśnie te szyszki z ryżu preparowanego – na batoniki / blok.
Są świetną przekąską w pracy , szkole … do popołudniowej kawy albo jako osłoda na wycieczce za miasto!
Polecam!
SKŁADNIKI :
( mała keksówka )
BIAŁA WARSTWA :
* masło – 25 g
* miód – 1 łyżeczka
* biała czekolada – 80 g
* ryż preparowany – 40 g
CIEMNA WARSTWA :
* masło – 25 g
* miód – 1 łyżka
* mleczna czekolada – 80 g
* ryż preparowany – 60 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Formę do keksa wykładamy papierem do pieczenia.
BIAŁA WARSTWA :
Roztapiamy masło , miód i białą czekoladę w kąpieli wodnej.
W tym czasie ryż delikatnie prażymy na patelni, a następnie wsypujemy do roztopionej masy.
Dokładnie mieszamy i wlewamy do foremki.
Wygładzamy i dociskamy.
CIEMNA WARSTWA :
Robimy dokładnie to samo co z warstwą z białej czekolady.
Wylewamy do foremki , wygładzamy i wstawiamy do lodówki.
Po ok. 2 godzinach wyciągamy i ostrym nożem kroimy na batoniki.
Zajadamy!
Smacznego!
2 komentarze
eula
7 kwietnia 2014 at 20:53pyszności ….:) od tygodnia szukam w sklepach ryżu i nie mogę kupić
Ale w końcu znajdę i też zrobię bo wygląda smakowicie
Szarlotka na kruchym cieście
2 grudnia 2015 at 22:29[…] mam dla Was swoją wersję … przyrządzoną jak tartę … z czekoladą … i dużą ilością soczystych […]