Jak już wielokrotnie Wam pisałam moja mamcia jest wielką miłośniczką wszelkiego rodzaju serników , i to właśnie o nie najczęściej prosi , kiedy ma smaka na słodkości.
Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik , ale taki , którego jeszcze nigdy tu nie było – sernik gotowany.
Jest świetnym pomysłem na nadchodzące Święta , ale nie tylko – robi się go błyskawicznie , nie wymaga pieczenia , a składniki dostępne są w każdym sklepie.
Zachwyca nie tylko smakiem , ale i wyglądem.
Czyż nie cieknie Wam ślinka już na samą myśl?!
Delikatny waniliowy ser przełożony herbatnikami i pokryty słodkim karmelem z chrupiącymi ziemnymi orzeszkami – niebo w gębie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( forma keksówka )
* ser biały 3-krotnie mielony – 600 g
* kostka do pieczenia Kasia – 80 g
* cukier – 150 g
* jajko – 2 szt
* budyń waniliowy – 1 op
DODATKOWO :
* herbatniki – ok. 25 szt
* orzeszki ziemne – 100 g
* cukier – 3/4 szkl
* kostka do pieczenia Kasia – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Przepis na formę – keksówkę.
Na dużą podwajamy składniki.
Kostkę do pieczenia Kasia ucieramy mikserem na gładką masę , dosypując powoli cukier i wlewając żółtka.
Dodajemy 3-krotnie mielony ser – mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do masy serowej i delikatnie łyżką mieszamy.
Masę wlewamy do garnka i na wolnym ogniu gotujemy – mieszamy co jakiś czas , by nie dopuścić absolutnie do przypalenia.
Pod koniec gotowania wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie rozprowadzamy.
Foremkę wykładamy folią spożywczą , a następnie spód pokrywamy herbatnikami.
Wylewamy połowę gorącej masy serowej , przykrywamy kolejną warstwą i wylewamy resztę masy.
Górę pokrywamy resztą herbatników i odstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ).
DODATKOWO :
Na patelni roztapiamy kostkę do pieczenia Kasię , wsypujemy orzechy i chwilę prażymy.
Zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu roztapiamy.
Gorącym karmelem polewamy ciasto i kroimy na porcje póki ciepłe.
Zajadamy!
Smacznego!
Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta znajdziecie na http://www.mojeciasto.pl/
A dla tych z Was , którzy zamiast gramów wolą robic na szklanki jest ta strona! http://www.mojeciasto.pl/abc-pieczenia/konwerter/
20 komentarzy
ewelina
15 kwietnia 2014 at 07:04Sylwia wspomóż radą na mazurka który nie stwardnieje na kamień
proszę :)
Ostra na Słodko
15 kwietnia 2014 at 09:05Będę w domu po pracy to odpiszę :)))) :*
Ostra na Słodko
15 kwietnia 2014 at 22:20Obiecała ten przepis na mazurka więc proszę :)
Mazurki jak to mazurki na ogół robią się twarde … a ja zwykle robię sprawdzony cioci przepis ;)
Nie twardnieje szybko … nie jest przesadnie słodki …. zawsze znika najszybciej :)
Składniki
kruchy spód:
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
150 g masła
1 jajko
nadzienie:
dżem brzoskwiniowy
ok. 500 g masy krówkowej / kajmakowej
poodprażone delikatnie płatki migdałowe
skórka pomarańczowa
CIASTO :
Mąki mieszan , dodaję cukier puder i wanilinowy oraz schłodzone masło.
Siekamy na drobny mak , dodajemy jajko i zagniatamy kruche ciasto.
Na stolnicy wałkujemy na prostokąt , nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego na ok. 200C piekarnika na ok. 15-20 minut , studzimy.
Gotowy spód smarujemy dżemem , a następnie podgrzaną masą.
Dekorujemy podprażonymi migdałami i skórką.
Gotowe!
Sernik z brzoskwiniami , bezą i bitą śmietaną
18 kwietnia 2014 at 06:31[…] Święta bez sernika? […]
Tort Irish Cream Caramel z chrupiącymi migdałami i czekoladą
4 maja 2014 at 20:27[…] chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , […]
Tarta snickers - z karmelem i orzechami
7 maja 2014 at 13:54[…] Snickers – na samą myśl cieknie ślinka! […]
Babka karmelowa z czekoladą i prażonymi orzeszkami
13 maja 2014 at 06:33[…] Karmel … masa krówkowa … kajmak …. – już na samą myśl niejednemu z nas cieknie ślinka! […]
Sernik jogurtowy z galaretką
6 sierpnia 2014 at 21:11[…] na zadane przeze mnie pytanie : ” Jakie ciacho zrobić? „ – pada odpowiedź : ” Sernik „ […]
jowi
20 września 2014 at 19:12jakiej firmy kupic ser?
Ostra na Słodko
20 września 2014 at 23:02Świetnie sprawdza się zwykły, biedronkowy VItello :)
jowi
8 sierpnia 2015 at 11:15dzięki
maja
5 lutego 2015 at 17:05A ile trzeba ta masę gotować?
Ostra na Słodko
5 lutego 2015 at 18:24Dosłownie kilka minut 4-5
kasia
30 marca 2015 at 15:01Tej Kasi mam utrzeć 80g? Czy kostkę?
Ostra na Słodko
30 marca 2015 at 15:02Tyle ile w przepisie – 80 g :)
jowi
8 sierpnia 2015 at 11:06jaki ser kubełkowy sie najlepiej sprawdzi?
Ostra na Słodko
8 sierpnia 2015 at 14:05Robiłam zarówno na droższym PREZEDENCIE , jak i tańszym – VITELLO – z każdym wyszło równie pyszne!
jowi
8 sierpnia 2015 at 17:38Pomocy. Zrobiła mi się zupa :( Można to jeszcze jakoś odratować?
Kupilam ser vitello
Ostra na Słodko
8 sierpnia 2015 at 19:27Jeśli robiłaś jak w przepisie to powinna wyjść kremowa masa, dość gęsta ale nie taka sztywna.
Dla ratunku można dodaćdodatkowy budyń albo mąk ziemniaczaną :)
SERNIK GOTOWANY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI - bez pieczenia!
5 listopada 2015 at 08:31[…] pewnie pamiętacie robiłam już taki Sernik gotowany z orzechami i Sernik gotowany z […]