Chrupiące ciasto francuskie … subtelny smak bananów … i obłędny zapach kokosowego Malibu – czyż nie brzmi smakowicie?
Nie tylko brzmi , ale dokładnie tak samo smakuje – obłędnie!
Na myśl przywodzi marzenia o egzotycznych wakacjach pod palmami … ciepłych plażach i gorącym piasku …
Dziś mam dla Was przepis na przepyszną przekąskę / ciasto , które jest świetnym pomysłem na słodki podwieczorek lub przekąskę w pracy.
Miło też zaskoczy gości na rodzinnym przyjęciu!
Polecam!
SKŁADNIKI :
* banan – 2 szt
* ciasto francuskie – 1 op ( ok. 300 g )
* malibu – 125 ml
* płatki migdałów – 50 g
* cukier – 70 g
* mąka – 1 łyżka
* jajko – 1 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Na garnka wlewamy malibu i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy.
Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
Banany dzielimy na 4 kawałki , wkładamy delikatnie do gotującego się malibu i dokładnie obtaczamy.
Dodajemy łyżkę mąki , mieszamy.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
Ciasto francuskie rozkładamy , wycinamy 4 prostokąty.
Na każdy nakładamy owoce i posypujemy migdałami.
Zamykamy przez pół ( boki zwilżamy ) i dokładnie sklejamy.
Układamy na blasze , nacinamy w kilku miejscach , i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody.
Pieczemy ok. 15-20 minut w 200C.
Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!
9 komentarzy
Fornetti z rabarbarem
12 maja 2014 at 10:20[…] Chrupiące ciasto francuskie wypełnione nadzieniem. […]
Racuszki ryżowe z bananami
11 czerwca 2014 at 19:22[…] tylko z bananami , ale i prażonym kokosem – przywodząc na myśl słoneczne , egzotyczne […]
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami
5 sierpnia 2014 at 16:43[…] Home » Desery » Ciastka » Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami Ciasto francuskie wręcz uwielbiam i kupiłam kilka dni temu, by w niedziele dogodzić rodzince! […]
Mięso mielone w cieście francuskim z pieczarkami
5 sierpnia 2014 at 20:47[…] mięso mielone w cieście francuskim jest świetnym pomysłem na niedzielny obiad lub imprezowe danie! […]
Koktajl bananowy
29 września 2014 at 22:29[…] Słodkie banany i przepyszne kokosy – to coś, co odgrywa główną rolę w dzisiejszym przedstawieniu! […]
FRANCUSKIE ROGALIKI Z POWIDŁAMI, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI
7 listopada 2014 at 20:51[…] Już kiedyś wspominałam , że w zamrażarce zawsze mam schowane ciasto francuskie. […]
CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI Z I GALARETKA
5 stycznia 2015 at 20:26[…] , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami […]
ŚNIEGOWE KULE
6 stycznia 2015 at 08:28[…] Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche . Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je […]
DONUTY / OPONKI CZEKOLADOWE
12 stycznia 2016 at 08:27[…] Ps. czekoladę można wzbogacić jeszcze prażonymi orzeszkami , migdałami i kokosem. […]