BANANY Z CIEŚCIE FRANCUSKIM Z MALIBU I MIGDAŁAMI

Chrupiące ciasto francuskie … subtelny smak bananów … i obłędny zapach kokosowego Malibu – czyż nie brzmi smakowicie?

Nie tylko brzmi , ale dokładnie tak samo smakuje – obłędnie!

Na myśl przywodzi marzenia o egzotycznych wakacjach pod palmami … ciepłych plażach i gorącym piasku …

Dziś mam dla Was przepis na przepyszną przekąskę / ciasto , które jest świetnym pomysłem na słodki podwieczorek lub przekąskę w pracy.

Miło też zaskoczy gości na rodzinnym przyjęciu!

Polecam!

banany w ciescie , banany w ciescie francuskim , ciasto francuskie , banany deser , deser bananowy , chrupiace ciasto , ostra na slodko xxxxxxxxxx

SKŁADNIKI :

* banan – 2 szt

* ciasto francuskie – 1 op ( ok. 300 g )

* malibu – 125 ml

* płatki migdałów – 50 g

* cukier – 70 g

* mąka – 1 łyżka

* jajko – 1 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Na garnka wlewamy malibu i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy.

Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

Banany dzielimy na 4 kawałki , wkładamy delikatnie do gotującego się malibu i dokładnie obtaczamy.

Dodajemy łyżkę mąki , mieszamy.

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.

Ciasto francuskie rozkładamy  , wycinamy 4 prostokąty.

Na każdy nakładamy owoce i posypujemy migdałami.

Zamykamy przez pół ( boki zwilżamy ) i dokładnie sklejamy.

Układamy na blasze , nacinamy w kilku miejscach , i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody.

Pieczemy ok. 15-20 minut w 200C.

Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

Smacznego!

banany w ciescie , banany w ciescie francuskim , ciasto francuskie , banany deser , deser bananowy , chrupiace ciasto , ostra na slodko 2xxx

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply
    Fornetti z rabarbarem
    12 maja 2014 at 10:20

    […] Chrupiące ciasto francuskie wypełnione nadzieniem. […]

  • Reply
    Racuszki ryżowe z bananami
    11 czerwca 2014 at 19:22

    […] tylko z bananami , ale i prażonym kokosem – przywodząc na myśl słoneczne , egzotyczne […]

  • Reply
    Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami
    5 sierpnia 2014 at 16:43

    […] Home » Desery » Ciastka » Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami Ciasto francuskie wręcz uwielbiam i  kupiłam kilka dni temu, by w niedziele dogodzić rodzince!     […]

  • Reply
    Mięso mielone w cieście francuskim z pieczarkami
    5 sierpnia 2014 at 20:47

    […] mięso mielone w cieście francuskim jest świetnym pomysłem na niedzielny obiad lub imprezowe danie!   […]

  • Reply
    Koktajl bananowy
    29 września 2014 at 22:29

    […] Słodkie banany i przepyszne kokosy – to coś, co odgrywa główną rolę w dzisiejszym przedstawieniu! […]

  • Reply
    FRANCUSKIE ROGALIKI Z POWIDŁAMI, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI
    7 listopada 2014 at 20:51

    […] Już kiedyś wspominałam , że w zamrażarce zawsze mam schowane ciasto francuskie. […]

  • Reply
    CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI Z I GALARETKA
    5 stycznia 2015 at 20:26

    […] , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami […]

  • Reply
    ŚNIEGOWE KULE
    6 stycznia 2015 at 08:28

    […] Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche .   Ciasto wręcz rozpływa się w ustach!   Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy!   Robi się je […]

  • Reply
    DONUTY / OPONKI CZEKOLADOWE
    12 stycznia 2016 at 08:27

    […] Ps. czekoladę można wzbogacić jeszcze prażonymi orzeszkami , migdałami i kokosem. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress