Czeko czeko czekolada!
Dziś mam przepis , który wielbiciele czekoladowych słodkości koniecznie powinni spróbować!
Delikatne biszkopty tworzące wzór szachownicy … przełożone przepysznym czekoladowym kremem.
Ciasto jest aż potrójnie czekoladowe … bo czekoladowy jest biszkopt …. czekoladowy jest krem … i czekoladowy jest wierzch składający się z przepysznego czekoladowego kremu i chrupiącej czekoladowej posypki.
Ciacho wbrew temu co pewnie myślicie jest niesamowicie łatwe!
Doskonałe na popołudnie z ulubioną kawą!
U mnie Jacobs Crema Gold – pycha!
SKŁADNIKI :
( tortownica 18 cm )
BISZKOPT JASNY :
* jajko – 2 szt
* cukier – 4 łyżki
* mąka pszenna – 2 łyżki
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
BISZKOPT CIEMNY :
* jajko – 2 szt
* cukier – 4 łyżki
* mąka pszenna – 3 pełne łyżki
* kakao – 1 łyżka
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
KREM CZEKOLADOWY :
* masło – 200 g
* cukier puder – 80 g
* czekolada mleczna – 250 g
* śmietana 36% – 300 ml
* kakao – 1 łyżka
DODATKOWO :
* posiekana czekolada deserowa
* czekoladowa posypka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
BISZKOPT JASNY :
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier.
Nie przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.
Delikatnie mieszamy łyżką w jedną stronę / do połączenia składników.
Wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 35 min / 180C.
BISZKOPT CIEMNY :
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Całe jajka ubijamy na puszystą masę , pod koniec dodając po łyżce cukru.
Nie przerywając ubijania zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy przesianą mąkę.
Dokładnie , ale krótko mieszamy.
Wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 40 min / 180C.
CAŁOŚĆ :
Oba biszkopty dokładnie studzimy , a następnie wycinamy okręgi takie jak na zdjęciu.
Takie same z ciemnego i z jasnego.
A następnie układamy je jeden do drugiego.
KREM CZEKOLADOWY :
Kremówkę ubijamy , odstawiamy , by utrzymać ją w temperaturze pokojowej.
Czekoladę łamiemy , rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i kakao na gładką masę , a następnie nie przerywając dodajemy roztopioną czekoladę.
Dodajemy po łyżce ubitej śmietany i cały czas ucieramy ( jeśli krem zacząłby się rozwarstwiac lekko podgrzewamy nad kąpielą wodną i szybko mieszamy ).
CAŁOŚĆ
W tortownicy układamy spód 2-kolorowy , smarujemy warstwą kremu.
Przykrywamy drugim blatem , dociskamy i wszędzie dookoła smarujemy pozostałym kremem.
Robimy t delikatnie , ale dokładnie , tak by wszędzie było pokryte masą.
Obsypujemy posiekaną czekoladą i czekoladowymi pałeczkami.
Odstawiamy na kilka godzin do stężenia.
Podajemy z ulubioną kawą!
Smacznego!
7 komentarzy
Ciasto cytrynowe z nutella
4 maja 2014 at 15:08[…] Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie smaczne ciasto. […]
Babka jogurtowa z nutellą
14 maja 2014 at 15:53[…] Jedno z moich ulubionych ciast czekoladowych!!! […]
Jogurtowe z nutellą
5 czerwca 2014 at 19:44[…] Jedno z moich ulubionych ciast czekoladowych!!! […]
Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem
11 czerwca 2014 at 19:23[…] dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe – mokre , wilgotne , słodkie i niesamowicie mięciutkie przełożone budyniowym kremem […]
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami
26 sierpnia 2014 at 07:23[…] mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi […]
SZACHOWNICA KOKOSOWA
31 października 2014 at 10:24[…] Szachownica – ciasto znane większości od lat , ale przyrządzane w przeróżny sposób. […]
Anonim
26 lutego 2015 at 18:34A co z kakao w kremie ?