Chodziła za mną … chodziła … i wychodziła!
Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych wytrawnych tart – tartę porową.
Fantastyczne kruche ciasto … i porowe nadzienie z serem pleśniowym tworzą rewelacyjną całość , która jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło!
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
– mąka – 2 szkl
– masło – 100 g
– jajko – 1 szt
– sól – 1 łyżeczka
FARSZ:
– pory – 3 szt
– wędlina – 150 g
– masło – 50 g
– sól – do smaku
– pieprz – do smaku
– cebula – 1 szt
SOS:
– ser żółty – 100 g
– ser pleśniowy ( np. lazur ) – 50 g
– śmietana 18% słodka – 1 szkl
– jajko – 1 szt
– gałka muszkatołowa – do smaku
– sól – do smaku
– pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię.
Wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nakłuwamy gęsto widelcem.
Zapiekamy 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180C.
FARSZ:
Na patelni roztapiamy masło , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i pokrojone w talarki pory.
Dusimy razem kilka minut.
Dorzucamy drobno pokrojoną wędlinę , dokładnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę razem dusimy.
SOS:
Ser żółty trzemy na tarce.
Pleśniowy drobno kroimy.
Mieszamy ze śmietaną i jajkiem.
Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej.
CAŁOŚĆ :
Nadzienie wyciągamy na podpieczone ciasto.
Zalewamy sosem serowym.
Wkładamy do piekarnika na ok. 20 – 25 min.
Zajadamy!
Smacznego!
7 komentarzy
Inspirowane Smakiem
10 listopada 2012 at 23:45Wygląda bardzo apetycznie!
mallwwaaa
11 listopada 2012 at 03:49oj zrobię!!
Tarta z mięsem mielonym i warzywami
15 maja 2014 at 10:28[…] tarty u mnie niestety rzadko goszczą , ale już teraz mogę obiecać , że wkrótce się to […]
Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami
2 sierpnia 2014 at 19:59[…] krem czosnkowy zapieczony z ostrym serem , podany z dodatkiem chrupiących grzanek na pewno niejednemu przypadnie do […]
NACHOSY DOMOWE
30 grudnia 2014 at 19:02[…] kawałki tortilli, mające swe korzenie w Meksyku. Najczęściej podaje się je z roztopionym serem albo sosem serowym. Idealne do pochrupania w kinie … albo w domu przed tv. Ja mam dziś dla […]
Michał
4 lutego 2018 at 01:36Wygląda i pachnie pysznie, tarte zabieramy jutro na degustację do dziadków. Nie mogę się doczekać :)
Ostra na Słodko
4 lutego 2018 at 09:03Ale super! Odgrzebaleś stary przepis :D
Mam nadzieję, że posmakuje!