CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI – ROLADA

Ciasto drożdżowe gości u mnie zdecydowanie za rzadko ;)

A to dlatego , że tak naprawdę do ciasta drożdżowego nie mam cierpliwości , by czekać aż wyrośnie … a szkoda , bo można z niego przyrządzić wspaniałe smakołyki.

Obiecuję , że postaram się być bardziej cierpliwa i dużo częściej będzie gościło w mojej kuchni – bo warto!

Ostatnio zrobiłam rewelacyjną drożdżową roladę z jabłkami.

Mięciutka , puszysta , łatwa i tania ….

Jest świetną alternatywą dla cukiernianych drożdżówek!

ciasto drozdzowe , rolada drozdzowa , ciasto z jablkami , rolada , latwe ciasta , tanie ciasta , ostra na slodko , szarlotka xxxxxxxxxx

SKŁADNIKI :

ROZCZYN :

* drożdże – 20 g

* cukier – 15 g

* mąka pszenna – 25 g

* mleko – 80 ml

CIASTO :

* mąka pszenna – 0k. 170 g

* cukier – 20 g

* sól – 1 szczypta

* masło – 50 g

* żółtko – 1 szt

DODATKOWO :

* słodkie jabłka – ok. 500 g

* cukier – 3 łyżki

* cynamon – 1 łyżeczka

* mleko do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ROZCZYN:

Drożdże kruszyny , dodajemy cukier , mąkę oraz lekko ciepłe mleko.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.

ciasto drozdzowe , rolada drozdzowa , ciasto z jablkami , rolada , latwe ciasta , tanie ciasta , ostra na slodko , szarlotka  3xxxxx

CIASTO :

Do miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli.

Dodajemy cukier i schłodzone masło.

Wszystko razem dokładnie rozcieramy rękawy – tak długo aż powstanie drobniutka kruszona , bez śladów masła.

Wlewamy rozczyn , dodajemy żółtko i zagniatamy gładkie ciasto.

Wkładamy do miski , przykrywamy i odkładamy na ok. 50 – 60 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto w tym czasie urośnie tylko troszkę.

Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o dowolnej ( ja . ok. 0,5 cm ) grubości.

Przez środek układamy pokrojone w kosteczkę ( obrane ) jabłka , posypujemy cukrem i cynamonem.

Zamykamy w roladkę , dokładnie sklejając miejsce łączenia.

Zwijamy ślimaka , delikatnie nacinamy i układamy na blasze.

Smarujemy mlekiem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika  na ok. 25 – 30 minut.

Gotowe!

Smacznego!

ciasto drozdzowe , rolada drozdzowa , ciasto z jablkami , rolada , latwe ciasta , tanie ciasta , ostra na slodko , szarlotka 2xxxxxxx

You Might Also Like

11 komentarzy

  • Reply
    Anonim
    19 maja 2014 at 11:36

    Trochę mało mąki chyba;-)

  • Reply
    Szarlotka z bitą śmietaną
    30 sierpnia 2014 at 08:18

    […] Skoro akcja JEDZ JABŁKA nabrała takiego tempa, to i u mnie nie może zabraknąć jabłkowych przysmaków. […]

  • Reply
    Anonim
    18 stycznia 2015 at 12:55

    Również uważam że za mało mąki Wczoraj robiłam.. Dzisiaj zrobię od nowa bo na zdjęciu taka piękna

  • Reply
    Anonim
    18 stycznia 2015 at 12:57

    Również uważam że trzeba użyć więcej mąki Wczoraj robiłam.. Dzisiaj zrobię od nowa bo na zdjęciu taka piękna

  • Reply
    Anonim
    18 stycznia 2015 at 12:59

    Również uważam że trzeba użyć więcej Wczoraj robiłam.. Dzisiaj zrobię od nowa bo na zdjęciu taka piękna

  • Reply
    Anonim
    18 stycznia 2015 at 13:01

    Zgadzam się z komentarzem powyżej….Wczoraj robiłam..i nie wyszlo Dzisiaj zrobię od nowa bo na zdjęciu taka piękna

  • Reply
    Anonim
    18 stycznia 2015 at 13:06

    Przepraszam ze zaśmiecam, ale pojawiała się informacja ze nie mogę zostawić komentarza, próbowałam i wszystkie na raz wskoczyły.

  • Reply
    Ostra na Słodko
    18 stycznia 2015 at 13:31

    Ja robię z tej ilości – zawsze wychodzi.
    Dużo zależy jednak od wilgotności mąki – jeśli potrzeba więcej – śmiało dodaje albo podsypuj.
    Uważaj jednak by nie przesadzić , bo wyjdzie za suche.

  • Reply
    DROŻDŻOWE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ
    26 marca 2015 at 06:46

    […] to absolutnie nie zniecheciło mnie do zjadania goracego ciasta drożdżowego – wręcz przeciwnie : sami dobrze wiecie , że takie smakuje […]

  • Reply
    NESQUIK - CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I CHRUPKAMI
    28 marca 2015 at 10:07

    […] do michy wypełnionej po brzegi naturalnym jogurtem z orzechami, płatkami owsianymi , żurawinką, jabłkami i innymi smakołykami do chrupania, sypnę też garstkę znanych wszystkim czekoladowych kuleczek […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress