Ciasto drożdżowe gości u mnie zdecydowanie za rzadko ;)
A to dlatego , że tak naprawdę do ciasta drożdżowego nie mam cierpliwości , by czekać aż wyrośnie … a szkoda , bo można z niego przyrządzić wspaniałe smakołyki.
Obiecuję , że postaram się być bardziej cierpliwa i dużo częściej będzie gościło w mojej kuchni – bo warto!
Ostatnio zrobiłam rewelacyjną drożdżową roladę z jabłkami.
Mięciutka , puszysta , łatwa i tania ….
Jest świetną alternatywą dla cukiernianych drożdżówek!
SKŁADNIKI :
ROZCZYN :
* drożdże – 20 g
* cukier – 15 g
* mąka pszenna – 25 g
* mleko – 80 ml
CIASTO :
* mąka pszenna – 0k. 170 g
* cukier – 20 g
* sól – 1 szczypta
* masło – 50 g
* żółtko – 1 szt
DODATKOWO :
* słodkie jabłka – ok. 500 g
* cukier – 3 łyżki
* cynamon – 1 łyżeczka
* mleko do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
ROZCZYN:
Drożdże kruszyny , dodajemy cukier , mąkę oraz lekko ciepłe mleko.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.
CIASTO :
Do miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli.
Dodajemy cukier i schłodzone masło.
Wszystko razem dokładnie rozcieramy rękawy – tak długo aż powstanie drobniutka kruszona , bez śladów masła.
Wlewamy rozczyn , dodajemy żółtko i zagniatamy gładkie ciasto.
Wkładamy do miski , przykrywamy i odkładamy na ok. 50 – 60 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto w tym czasie urośnie tylko troszkę.
Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o dowolnej ( ja . ok. 0,5 cm ) grubości.
Przez środek układamy pokrojone w kosteczkę ( obrane ) jabłka , posypujemy cukrem i cynamonem.
Zamykamy w roladkę , dokładnie sklejając miejsce łączenia.
Zwijamy ślimaka , delikatnie nacinamy i układamy na blasze.
Smarujemy mlekiem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 – 30 minut.
Gotowe!
Smacznego!
11 komentarzy
Anonim
19 maja 2014 at 11:36Trochę mało mąki chyba;-)
Ostra na Słodko
19 maja 2014 at 11:57Mało?
25g do zaczynu i 170g do ciasta.
Wystarczy:)
Szarlotka z bitą śmietaną
30 sierpnia 2014 at 08:18[…] Skoro akcja JEDZ JABŁKA nabrała takiego tempa, to i u mnie nie może zabraknąć jabłkowych przysmaków. […]
Anonim
18 stycznia 2015 at 12:55Również uważam że za mało mąki Wczoraj robiłam.. Dzisiaj zrobię od nowa bo na zdjęciu taka piękna
Anonim
18 stycznia 2015 at 12:57Również uważam że trzeba użyć więcej mąki Wczoraj robiłam.. Dzisiaj zrobię od nowa bo na zdjęciu taka piękna
Anonim
18 stycznia 2015 at 12:59Również uważam że trzeba użyć więcej Wczoraj robiłam.. Dzisiaj zrobię od nowa bo na zdjęciu taka piękna
Anonim
18 stycznia 2015 at 13:01Zgadzam się z komentarzem powyżej….Wczoraj robiłam..i nie wyszlo Dzisiaj zrobię od nowa bo na zdjęciu taka piękna
Anonim
18 stycznia 2015 at 13:06Przepraszam ze zaśmiecam, ale pojawiała się informacja ze nie mogę zostawić komentarza, próbowałam i wszystkie na raz wskoczyły.
Ostra na Słodko
18 stycznia 2015 at 13:31Ja robię z tej ilości – zawsze wychodzi.
Dużo zależy jednak od wilgotności mąki – jeśli potrzeba więcej – śmiało dodaje albo podsypuj.
Uważaj jednak by nie przesadzić , bo wyjdzie za suche.
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ
26 marca 2015 at 06:46[…] to absolutnie nie zniecheciło mnie do zjadania goracego ciasta drożdżowego – wręcz przeciwnie : sami dobrze wiecie , że takie smakuje […]
NESQUIK - CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I CHRUPKAMI
28 marca 2015 at 10:07[…] do michy wypełnionej po brzegi naturalnym jogurtem z orzechami, płatkami owsianymi , żurawinką, jabłkami i innymi smakołykami do chrupania, sypnę też garstkę znanych wszystkim czekoladowych kuleczek […]