Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto , które zagościło ostatnio na Mamy urodzinowym stole!
Delikatny makowo-kokosowy spód …. lekka , kremowa masa … chrupiące delicje zatopione w galaretce podbiły serce mojej mamci ( i nie tylko! ).
Ciasto robi się błyskawicznie z bardzo prostych składników i nie wymaga długiego przesiadywania w kuchni!
Zatopiłam delicje pomarańczowe w galaretce pomarańczowej …
Wy śmiało możecie zrobić swoją wersję z innym smakiem ciastek i galaretki.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
– białko – 8 szt
– cukier – 200 g
– kokos – 200 g
– mak – 200 g
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
MASA:
– ananasy – 1 puszka
– galaretka pomarańczowa – 3 op
– mleko – 400 ml
– budyń śmietankowy bez cukru – 1 szt
– żółtko – 5 szt
– masło – 200 g
– cukier – 3 łyżki
DODATKOWO :
– delicje pomarańczowe – ok. 300 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO :
Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę.
Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy.
Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm.
Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C.
MASA :
Roztrzepujemy żółtka w odrobinie mleka.
Dodajemy budyń i cukier.
Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy powoli przygotowaną masę.
Ciągle mieszamy uważając , by masa się nie przypaliła.
1,5 galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody.
Studzimy.
Masło miksujemy na puszystą masę.
Dodajemy porcjami ostudzony budyń , a następnie tężejącą , ale absolutnie nie twardą galaretkę.
Ananasy delikatnie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę.
Dodajemy do przygotowanej masy.
GALARETKA:
Pozostałą galaretkę ( 1,5 opakowania ) rozpuszczamy w ok. 400 ml wody.
Studzimy.
Upieczone makowo – kokosowe ciasto smarujmy masą ananasową.
Układamy delicje i delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę.
Wstawiamy do lodówki.
Zajadamy!
Smacznego!
28 komentarzy
Roz Airad
23 kwietnia 2013 at 22:14wygląda obłędnie ;D
Pierwiasteksmaku
24 kwietnia 2013 at 10:40mniam :)
az mam ochotę na mały kawałek Twojego placuszka :)
pozdrawiamy ;)
Anonymous
8 maja 2013 at 14:12ZROBIŁAM TO CIASTO,REWELACJA.WSZYSTKIM SMAKOWAŁO BAAAARDZO.DZIĘKI ZA TAK WSPZNIAŁY PRZEPIS.TERAZ POLECAM GO WSZYSTKIM.POZDRAWIAM MIRA.
Smosia27
12 listopada 2013 at 11:11Bardzo smaczne i ciekawe ciasto. Nawet początkujące gosposie poradzą sobie z nim. Ja wymodziłam wersję truskawkowo-ananasowo-rodzynkową z makiem mielonym suchym (taki akurat miałam). Wyszło wspaniałe. Dodałam troszkę zalewy z ananasów do upieczonego, ostudzonego ciasta, gdyż wydawało mi się zbyt suche. Na wierzchu, między ciastkami, poukładałam paski mango z puszki, ubarwiło to całość. Pycha.Dziękuję za przepis. Pozdrowienia.
Aga
18 grudnia 2022 at 22:30Jaki ma być mak do ciasta taki surowy zwykły ? Mieli y czy nie?
Ostra na Słodko
19 grudnia 2022 at 07:35Mak surowy, nie mielimy
gin
1 czerwca 2014 at 16:55Świetnie wygląda :)
Kurczak w boczku ( ze szpinakiem i groszkiem )
4 czerwca 2014 at 06:53[…] ostatnich słodkościach przyszła pora na jakieś […]
Ciasto kokosowe - łatwe i szybkie!
3 lipca 2014 at 10:57[…] kokosowego tu dawno nie […]
Seromak z czekoladą i prażonym kokosem
13 lipca 2014 at 19:15[…] Dużo ”mokrego” maku , takiego jak uwielbiam … delikatna masa serowa …. a wszystko to pokryte prawdziwą czekoladą i posypane dużą ilością prażonego kokosu. […]
Tarta brzoskwiniowa z kremem
20 października 2014 at 16:12[…] tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i […]
Naleśniki w gorącym sosie ananasowym
12 listopada 2014 at 13:16[…] puszyste ciasto , wypełnione przepysznym musem ananasowym z kawałkami owoców i chrupiącym pod zębami kokosem , który przywodzi na myśl najlepsze […]
DOMOWA MASA MAKOWA
10 grudnia 2014 at 08:13[…] Święta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce! […]
PIJAK / CYCKI MURZYNKI
14 grudnia 2014 at 07:24[…] o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK ( niektórym znane pod nazwą Cycki Murzynki ) Kokosowy spód … delikatny krem … czekolada …. no czego chcieć więcej?! […]
justyna
6 lutego 2015 at 19:52suchy mak?
justyna
11 lutego 2015 at 10:13dalej sie nie dowiedzialam :)
suchy mak czy zmielony?
Ostra na Słodko
11 lutego 2015 at 10:14Suchy mak , nie mielony :)
Anonim
6 lutego 2015 at 22:50Czy bez maku też wyjdzie spód?
Ostra na Słodko
7 lutego 2015 at 07:19Absolutnie nie!
To już lepiej upiec klasyczny, zwykły biszkopt z 4 jaj
Ostra na Słodko
11 lutego 2015 at 10:13Suchy mak :)
TRUSKAWKOWY PUSZEK - CIASTO PRZEKŁADANE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWĄ
18 kwietnia 2015 at 07:36[…] biszkopt z dodatkiem maku, kakao i kisielu truskawkowego pokryty lekką, puszystą truskawkowo-cytrynową […]
asia
16 czerwca 2015 at 09:52Na jaką blaszkę podane składniki? Potrzebuje upiec dużą blaszkę, składniki podwoić?
Ostra na Słodko
16 czerwca 2015 at 09:54Jest o tym w przepisie :)
Blacha u mnie była 23-38 więc duża :)))
CIASTO ANANASOWE Z WIŚNIAMI
26 sierpnia 2015 at 21:15[…] ananasy kojarzące nam się z egzotycznymi wakacjami i kwaskowate wiśnie z naszych […]
ewel
18 maja 2016 at 14:20czy kokos mogę zastąpić wiórkami kokosowymi?
Ostra na Słodko
18 maja 2016 at 14:48Ale tu chodzi i wiórki kokosowe ;)
Kasia
18 czerwca 2016 at 07:29Ile gr puszka ananasów?
Aga
24 grudnia 2021 at 09:23W masie czuc glownie maslo. Nie polecam tego ciasta