Sezon na cukinię trwa – i dobrze , bo można z niej wyczarować wiele smakowitych dań , które zachwycą niejedno podniebienie.
Przyrządza z niej zupy, surówki, kotlety, racuchy, a nawet ciasta!
Ma bardzo mało kalorii ( ok.15kcal w 100g ) , dlatego świetnie nadaje się dla osób będących na diecie.
Ja jak co roku korzystam z jej dobrodziejstw.
Nie wyobrażam sobie lata bez racuszków – koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
* cukinia – 1 szt
* mąka pszenna – 4-5 łyżek
* jajko – 1 szt
* cebula – 1 szt
* sól, pieprz, czosnek – do smaku
* olej do smażenia
* mąka pszenna – 4-5 łyżek
* jajko – 1 szt
* cebula – 1 szt
* sól, pieprz, czosnek – do smaku
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukinię trzemy na grubych oczkach, odciskamy nadmiar wody.
Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, jajko oraz mąkę – doprawiamy, mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 4-5 min. z każdej strony.
Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
.
3 komentarze
whiness
27 lipca 2012 at 12:09U mnie zagościło dziś dietetyczne ciasto cukiniowe. :) A te placuszki też są pyszne! Nie wiem, jak można nie lubić cukinii. ;)
Hania-Kasia
27 lipca 2012 at 14:28Bardzo apetyczne placuszki. Bardzo lubię wszelkie placki z dodatkiem cukinii – muszę koniecznie je niebawem zrobić, bo już się za nimi stęskniłam.
Cukinia faszerowana ryżem , mięsem i warzywami - po meksykańsku
30 lipca 2013 at 14:58[…] przyrządzamy z niej RACUSZKI , kotleciki albo właśnie […]