Bób – kto z nas choć raz z sezonie nie zajada go przed telewizorem ? ;)
Ja oprócz zajadania go przed telewizorem przygotowuję z niego rewelacyjny obiad.
Makaron z kremowym sosem z bobu , cebulki i smażonego boczku tworzy fantastyczne i niesamowicie sycące danie.
Spróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 większe porcje )
* makaron kokardki – 250 g
* bób – 200 g
* dobrej jakości wędzony boczek – ok. 80 g
* cebula dymka – 2 szt
* por – 1 szt
* czosnek – 1 ząbek
* śmietana ( u mnie sojowa 17% ) – 150 ml
* olej do smażenia
* sól , pieprz , papryka – do smaku
* szczypiorek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Bób gotujemy w osolonej wodzie , przelewamy zimną wodą.
Makaron gotujemy al dente.
Cebulkę i pora drobno siekamy , podsmażamy na niewielkiej ilości oleju , a następnie dodajemy pokrojony boczek.
Po przesmażeniu wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i bób ( bób możemy ale nie musimy obierać – jak wolimy ).
Całość przesmażamy kilka minut , uważając , by czosnek nie przypalił się.
Zalewamy śmietaną i dokładnie rozprowadzamy.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką.
Podajemy gorące z ugotowanym makaronem i świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!
6 komentarzy
Penne z kurczakiem , szpinakiem i gorgonzolą
2 sierpnia 2014 at 16:23[…] już kiedyś pisałam u siebie na facebooku kiedyś M. przyrządził mi wspaniały makaron z kurczakiem , szpinakiem i […]
Makaron rigatoni z sosem z słodkich pomidorów , bakłażana i mozzarelli
2 sierpnia 2014 at 17:33[…] kiedy wróciłam z wakacji mam dużo większą ochotę na makarony … ryby i […]
Makaron z kurczakiem w śmietanowo - orzechowym sosie
5 sierpnia 2014 at 16:31[…] było i wczoraj , kiedy to na obiad przygotowałam ” Tagliatelle z kurczakiem w śmietanowo – orzechowym sosie […]
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
9 października 2014 at 06:35[…] Kolejny błyskawiczny, makaronowy przepis! […]
SMAKI DZIECIŃSTWA - MAKARON Z SEREM
28 grudnia 2014 at 21:59[…] Makaron ( najczęściej takie ozdobne , falowane wstążki – Mafaldine corte ) z dodatkiem sera białego i dużej ilości cukru! […]
TAPENADA Z CZARNYCH OLIWEK
3 kwietnia 2016 at 21:38[…] stosuje się ją jako dodatek do świeżego pieczywa, makaronu, a nawet mięs czy […]