PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI, BEZOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ

Śliwki wreszcie zawitały do ogrodów i na targi.

Ja jak co roku wykorzystuję je nie tylko do przepysznych ciast, ale też robię z nich czekośliwkę ( powidła śliwkowe z czekoladą ) i pyszne, babcine knedle.

Dziś mam dla Was jednak przepis znów na ciacho – zwane również pod nazwą Pleśniak ( pewnie słyszeliście? ).

Pyszne, kruche ciasto pokryte soczystymi śliwkami i lekką pianką z chrupiącą kruszonką z całą pewnością zachwyci każdego łasucha!

Jest łatwe, pyszne, no i przede wszystkim szybkie!

Niebo w gębie!

    

SKŁADNIKI:

( 24×26)

* jajka L – 3 szt

* masło min.82% – 200 g

* cukier – 1 szkl

* cukier z wanilią – 1 łyżka

* mąka pszenna – prawie 2 szkl ( po 250 ml )

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* miękkie śliwki – ok. 500 g

* kisiel cytrynowy- 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Żółtka miksujemy z miękkim masłem, 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, chwilę miksujemy, a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie.

Dzielimy na 2 części – jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą wkładamy do mrożenia.

Ciasto delikatnie nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15 minut.

W tym czasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając pod koniec resztę cukru i proszek kisielowy.

Na podpieczone ciasto wyciągamy pokrojone śliwki i zalewamy bezą.

Na wierzch kruszymy resztę ciasta.

Wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut.

Smacznego!

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    Czekośliwka - powidła śliwkowe z czekoladą
    22 sierpnia 2014 at 06:27

    […] przepysznych śliwek węgierek z czekoladą i wanilią tworzy fantastyczną całość, która zachwyca przy każdym […]

  • Reply
    Anna R.
    24 sierpnia 2014 at 21:00

    Wydaje mi się, że albo zbyt długo pieczesz, albo Twój piekarnik za szybko piecze spód, bo w każdym Twoim cieście spód jest spalony.

  • Reply
    Ostra na Słodko
    24 sierpnia 2014 at 22:01

    A w którym jeszcze ?

  • Reply
    Anonim
    21 września 2014 at 09:04

    Robię to pyszne cudo :)

  • Reply
    Anna R.
    28 września 2014 at 18:56

    W mufinkach jogurtowych ze śliwkami.

  • Reply
    BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY
    31 grudnia 2014 at 18:39

    […] mam dla Was przepis na taki tradycyjny, z kiszonej kapusty, ze śliwkami , suszonymi grzybami i […]

  • Reply
    Czekoladowy pleśniak z agrestem
    29 lipca 2015 at 06:50

    […] Ciasto jest niesamowicie łatwe i szybkie w przygotowaniu – jak to wszystkie Pleśniaki! […]

  • Reply
    MUFFINKI JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
    13 sierpnia 2015 at 20:02

    […] z nich ciasta ( ucierane i drożdżowe ) … Pleśniaka ze śliwkami …  knedle …Waszą ulubioną Czekośliwkę … Zapiekanki z kaszy jaglanej …. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress