Nietypowe, ale zarazem niesamowicie smaczne połączenie smaków.
Soczysty schab i kwaskowate wiśnie z delikatnym sosie są fantastycznym pomysłem np. na przyjęcia albo rodzinny obiad.
Takie nietypowe połączenie z całą pewnością zachwyci tych, którzy raczej gustują w tradycji.
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
* kotlety schabowe – 2 szt
* wiśnie bez pestek – 250 g
* cebula – 1 szt
* ocet balsamiczny – 1 łyżka
* miód – 1 łyżka
* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
* olej – 4 łyżki
* ziele angielskie – 2 szt
* cynamon – 1 szczypta
* czosnek – 2 ząbki
* rozmaryn – 1 gałązka
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* chili – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto.
Dodajemy wydrylowane wiśnie , podlewamy odrobiną wody , dodajemy miód, ziele i cynamon.
Na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 4-5 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w kilku łyżkach wody , wlewamy do wiśni i zagotowujemy.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i chili.
Kotlety oczyszczamy, nacieramy zmiażdżonym czosnekiem, rozmarynem , solą i pieprzem.
Smażymy do miękkości i podajemy gorące z przygotowanym sosem.
Świetnym dodatkiem są np. pieczone ziemniaczki!
Smacznego!
4 komentarze
Mięso mielone w cieście francuskim z pieczarkami
5 sierpnia 2014 at 20:45[…] cieszę! Nie tylko wygląda rewelacyjnie , ale i smakuje naprawdę wyśmienicie. Zrobiłam to mięso w czwartek i zachwyciło wszystkich zajadaczy ;) Wygląda na coś bardzo pracochłonne danie a […]
Torcik arbuzowy z galaretką
6 sierpnia 2014 at 08:33[…] to zdecydowanie mój ulubiony owoc w sezonie […]
Schab pod pierzynką
2 października 2014 at 06:33[…] Dziś mam dla Was kolejny przepis na schab. […]
MUFFINKI SEROWE Z CZEREŚNIAMI - MINI SERNICZKI
3 marca 2015 at 19:12[…] wykorzystałam do nich czereśnie – Wy możecie śmiało to zrobić z wiśniami , które już niedługo będą się […]