Jak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy i kotleciki.
Z kaszy … z ryżu … z ciasta naleśnikowego czy też warzyw.
Dziś mam dla Was przepis na nietypową, ale bardzo smaczną wersję!
Połączenie zdrowego kuskusu i tak samo zdrowych buraczków z aromatycznym tymiankiem tworzy fantastyczne danie , w sam raz na letni obiad.
Polecam!
SKŁADNIKI :
* ugotowane buraki – 2 szt
* kuskus – 0,5 szkl
* czosnek – 3 ząbki
* sezam – 3 łyżki
* duże jajko – 1 szt
* suszony tymianek – 0,5 łyżeczki
* sól , pieprz
* olej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kuskus zalewamy wrzątkiem.
Ugotowane buraki obieramy , ścieramy na dużych oczkach , a następnie mieszamy z kaszą.
Dodajemy sezam , posiekany czosnek i jajko.
Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem.
Z masy formujemy kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrapiamy po całości olejem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut.
Podajemy solo lub z ulubionym sosem p. śmietanowym.
Smacznego!
3 komentarze
Foodmania
16 sierpnia 2014 at 11:18uwielbiam kuskus’owe kotleciki i często robię, kiedyś też próbowałam z buraczkami i były świetne. Jednak dodatek tymianku i sezamu może ciekawie urozmaicić ich smak :) pycha :)
miki
15 października 2014 at 12:55Dziękuję! Były przepyszne!!!! :D
PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE CURRY ( z kuskusem ) - kuchnia indyjska
25 listopada 2015 at 15:23[…] z kuskusem są świetnym pomysłem na sycący […]