TYDZIEŃ RESTAURACJI
Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej czwartej edycji.
Poprzednia miała miejsce w maju tego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach.
Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji Gródek
Jego twarzą i tym razem został Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny.
Akcja potrwa do 24 sierpnia, bierze w niej udział kilkadziesiąt najlepszych restauracji z dużych miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta, Śląska i Szczecina.
Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach.
Znalazły się w nich również dania, z których słyną.
O co chodzi ?
Cała akcja jest pod patronatem GROUPON – czyli strony , gdzie każdego dnia możecie znalesc setki przeróżnych ofert w zawrotnych cenach , których nikt nie jest w stanie przebić.
Możecie za ułamek ceny zjeść kolację w najlepszej restauracji …. wybielić zęby … pojechać w podróż marzeń czy też kupić wymarzone rzeczy.
Tydzień restauracji ma na celu rozszerzyć kulturę jadania poza domem ( oczywiście nie cały czas , ale od czasu do czasu , jako formę relaksu , odpoczynku , oderwania się od codziennych zajęć )
Wydarzenie zapoczątkowane zostało w Nowym Yorku w 1992 r. i spotkało się z ogromnym zainteresowaniem zarówno restauratorów jak i mieszkańców.
Sukces sprawił , że rozprzestrzeniło się po największych miastach na całym świecie.
I Wy możecie również wziąć udział w Tygodniu Restauracji!
Wejdź na stronę http://www.groupon.pl/occasions i korzystaj!
17.08. wybraliśmy się ( tym razem zaprosiłam mamę :)))) ) na późny obiad do Restauracji C.K.Browar , znajdującej się przy ul. Podwale 6-7 , przy krakowskich plantach.
Przestronna restauracja stylizowana jest na austriacki fort – wrażenie to wzmacnia kolekcja obrazów oraz witrażowych lamp.
W tym nastrojowym wnętrzu można delektować się przysmakami z tradycyjnej kuchni polskiej oraz wiedeńskiej.
Ciepły wystrój sprawia, że jest to dobre miejsce zarówno na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi jak i na romantyczną kolację we dwoje.
Fanów sportu ucieszy telebim, na którym podziwiać można wszystkie ważne wydarzenia sportowe.
Ponadto restauracja zajmuje się organizacją konferencji, seminariów, bankietów, spotkań wigilijnych i nie tylko.
( info ze strony ).
( zdjęcia ze strony )
W środku panował delikatny półmrok i pobrzmiewywała muzyka …
Na tyle delikatny , że już od progu dało się dostrzec niesamowicie szeroki uśmiech pana kelnera.
Zajęłyśmy stolik i przystąpiłyśmy do wyboru dań z menu.
( * karta menu bardzo bogata, ale absolutnie nie przeładowana …
* ceny bardzo , ale to bardzo przystępne ( miłe zaskoczenie! )
* oprawiona w elegancką ciemną skórę )
Całe menu dostępne tutaj!
http://groupon.home.pl/Krakow/CK_Browar/KARTA_MENU_CK_BROWAR_2012.pdf
Ceny bardzo mile zaskakują!
1. ZUPA
Ja wybrałam : Krem cebulowy z grzankami i parmezanem
Mama : Krem grzybowy z łazankami w chlebie
2 DANIE GŁÓWNE
Ja : Fileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną z pieczonymi ziemniaczkami
Mama : Galicyjskie zraziki cielęce z sosem kaparowym i kładzionymi kluseczkami
3. DESER
Ja : Szarlotka na ciepło z lodami , bitą śmietaną i owocami
Mama : To samo
DODATKOWO:
Soki pomarańczowe świeżo wyciskane
Nasza oferta wyglądała tak :
http://www.groupon.pl/oferty/krakow/ck-browar/42363569
czyli :
zamiast 202 zł zapłaciłam 99,99 zł ( w cenie 3-daniowa uczta : zupa , danie główne i deser + wino lub inne wybrane napoje – dla 2 osób )
Po chwili otrzymaliśmy nasze soki i już po pierwszym łyku pojawił się u nas szeroki uśmiech!
Pierwszy raz! ( na prawdę pierwszy raz! ) zdarzyło mi się w Krakowie pic tak pyszny świeży sok!
Z wyraźnymi cząstkami pomarańczy!
Mało brakowało, a wypiłabym jednym duszkiem do dna :D
*
*
*
Na stół wkroczyły zupy.
Niesamowicie gorące i pachnące!
Krem cebulowy bardzo delikatny … gęsty … kremowy … o lekkim , ale wyczuwalnym smaku … ze świeżymi, bardzo chrupiącymi grzankami i świeżo tartym parmezanem, który po roztopieniu dodał zupie jeszcze bardziej niezwykłego smaku!
Nic dodać nic ująć : PYCHA!
( dodam , że koszt takiej zupy to tylko 8 zł! )
Krem grzybowy niesamowicie pachnący grzybami … o wyrazistym smaku … bardzo kremowej konsystencji … i dużą ilością łazanek … podany w gorącym i bardzo chrupiącym chlebku.
Nic dodać nic ująć : PYCHA!
*
*
*
Po chwili dania główne.
Porcje bardzo obfite i zdecydowanie dla głodnego!
( nie jak to w niektórych restauracjach, gdzie menu jest raczej degustacyjne ).
Obydwa dania bardzo gorące!
Moje fileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną przepyszne!
Mięso delikatne …. niesamowicie soczyste … przepyszny sos , który świetnie komponował się z kwaskową żurawiną.
Ziemniaczki delikatne … chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku.
PYCHA!
Zraziki cielęce równie delikatne … podane w przepysznym, ale to przepysznym sosie z kaparami ( z przyjemnością poznam przepis :D ) …z dodatkiem kluseczek – mięciutkich , delikatnych , świetnie komponujących się z sosem.
PYCHA!
*
*
*
Z przepełnionymi brzuchami wyczekiwaliśmy deseru!
Choć tak na prawdę w brzuchach już nie było na niego miejsca ;)
Nie mogliśmy jednak odmówić sobie tej przyjemności , gdy po chwili obsługujący nas Pan , przyniósł talerz ze smakołykami.
Ciepła ( jeszcze delikatnie parująca ) szarlotka … przypominająca tę babciną , z cynamonem …. zimne kremowe lody … wspaniała bita śmietana i świeże owoce.
Połączenie IDEALNE!!!
Absolutnie nie można nic zarzucić!
Wręcz przeciwnie , z przyjemnością chce się sięgnąć po dokładkę!
*
*
*
PODSUMOWOWUJĄC :
Bez ściemy!
Dawno , ale to dawno nie jadłam tak pysznego jedzenia!
Absolutnie wszystko zasługuje na najwyższą ocenę i choćbym chciała nie mam do czego się przyczepić!
WIELKIE , ALE TO WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA PRZEMIŁEJ OBSŁUGI – dzięki takim osobom Restauracja jest miejscem , do którego wraca się z ogromną przyjemnością!
I ja z całą pewnością tak zrobię!
WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA WSPANIAŁEGO PANA KUCHARZA – gratuluję talentu!
WIELKIE PODZIĘKOWNIA DLA GROUPON , za kolejną możliwość wzięcia udziału w tej wspaniałej akcji , jaką jest TYDZIEŃ RESTAURACJI!
Was serdecznie zapraszam zarówno do restauracji C.K. Browar , jak i do wzięcia udziału w akcji !!!
WARTO!
*
*
*
Ps. recenzja nie jest w żaden sposób sprawdzana i modyfikowana przez restaurację C.K. Browar lub też portal Groupon.
5 komentarzy
paullibka
19 sierpnia 2014 at 14:34Moim zdaniem CK Browar to takie miejsce które koniecznie trzeba odwiedzić będac w Krakowie. Maja swój niepowtarzalny klimat :)
KREWETKI , OŚMIORNICE, KARMAZYN I SKAKANIE W SZPILKACH PRZEZ OGRODZENIE czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W PAŁACU BONEROWSKIM
17 listopada 2014 at 11:02[…] Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji C.K. Browar. […]
TARTA CZEKOLADOWA ... LODY Z WIŚNIAMI ... MIĘTUS , KURCZAK .... I MANDAT! - czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W RESTAURACJI VIDOK
19 listopada 2014 at 07:44[…] Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji C.K. Browar. […]
PÓŁMISEK MIĘS ... PIECZONE ZIEMNIAKI ... SERNIK I SZARLOTKA czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W C.K.BROWAR
28 kwietnia 2015 at 10:24[…] Tym razem mój wybór padł na Restaurację C.K.Browar , (którą już kiedyś odwiedziłam ze swoją mama, i w której niezwykle miło spędziłyśmy niedzielne popołudnie – opisałam to tutaj! […]
RISOTTO Z DYNIĄ
6 października 2015 at 09:15[…] na białym winie nabiera niesamowitego aromatu i sprawia, że ciężko oderwać się od […]