” Przetworowa ” raczej nie jestem , dlatego przepisów na przetwory u mnie raczej nie zobaczycie.
(Choć kto wie co będzie w przyszłości ;))
Ale jest taki jeden , który robię co rok i nigdy nie mam go dosyć!
Połączenie przepysznych śliwek węgierek z czekoladą i wanilią tworzy fantastyczną całość, która zachwyca przy każdym kęsie!
„Czekośliwkę” można zajadać na kanapki … do naleśników … do ciast i deserów.
Smakuje obłędnie!
SKŁADNIKI:
* śliwki węgierki – 2 kg
* cukier – ok. 200 g
* czekolada deserowa – 100 g
* kakao – 3 łyżki
* woda – 1 szkl
* wanilia – 1 laska
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Śliwki myjemy , wydrążamy pestki.
Przekładamy na dużą , głęboką patelnię ( najlepiej taką , która nie przywiera ).
Polewamy wodą i na niewielkim ogniu dusimy, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką.
Im mniej wody zostaje – tym częściej miejszamy.
Dodajemy cukier i mieszamy tak , by się rozpuścił – cały czas smażymy je na brdzo wolnym ogniu!
Dodajemy posiekaną czekoladę , kakao i ziarenka wydrążone z wanilii.
Gotowe przekładamy do wyparzonych , suchych słoiczków i dokładnie! zakręcamy , a następnie pasteryzujemy.
Pycha!!!
5 komentarzy
Muffinki jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
9 września 2014 at 07:04[…] ( ucierane i drożdżowe ) … Pleśniaka ze śliwkami … knedle …Waszą ulubioną Czekośliwkę … Zapiekanki z kaszy jaglanej …. a także […]
Dorota K.
9 września 2014 at 11:11wygląda pysznie. Ile minut pasteryzować?
Ostra na Słodko
9 września 2014 at 13:57Pasteryzujemy ok. 10 – 12 minut :)
KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI - dietetyczne - BE FIT!
13 października 2015 at 00:11[…] już oczywiście ciasta z ich dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką, muffinki i różne inne […]
ROŻKI SEROWE Z CZEKOLADĄ I ŚLIWKAMI
21 marca 2016 at 11:02[…] przygotowałam je z suszonymi śliwkami i […]