W sklepach i na targach możemy właśnie dostać przepyszne i niesamowicie soczyste brzoskwinie.
Sok kapie po rękach a brzoskwinia rozpływa się w ustach!
Któż z nas tego nie lubi? ;)
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi brzoskwiniami.
Niesamowicie puszyste , delikatne …. wypełnione po brzegi owocami – świetne do popołudniowej kawy!
A dzięki temu, że zrobiłam je na mleku bez laktozy i ja mogę z przyjemnością sięgnąć po kawałek!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( blacha 22 x 30 cm )
* brzoskwinie ( duże ) – 3 szt
* jajko – 2 szt
* cukier – 1,5 szkl
* letnia woda – 0,5 szkl
* mleko – 1 szkl
* olej rzepakowy – 0,5 szkl
* mąka pszenna – 2,5 szkl
* proszek do pieczenia – 2 pełne łyżeczki
* kakao – 6 łyżek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy pozostałe składniki : mąkę, proszek , letnią wodę , olej , mleko i kakao , a następnie wszystko razem dokładnie miksujemy.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na całości układamy obrane i pokrojone w kawałki brzoskwinie ( lekko wciskamy ).
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut.
Studzimy i zajadamy!
Smacznego!
12 komentarzy
Monika
1 września 2014 at 08:58Uwielbiam wszystkie ciasta czekoladowe i na pewno wypróbuje ten przepis, bo zapowiada się bardzo ciekawie, a ciasto na zdjęciach wygląda niesamowicie apetycznie. Pozdrawiam i dzięki za przepis.
TORT CZEKOLADOWY GANACHE Z FRUŻELINĄ Z CZARNEJ PORZECZKI
22 listopada 2014 at 13:21[…] czekolady! Bo przecież nic tak nie poprawia humoru , jak rozpływający się w ustach kawałeczek słodkości […]
CIASTO BRZOSKWINIOWE NA KISIELU
6 grudnia 2014 at 20:27[…] Soczyste brzoskwinie … puszysty biszkopt …. przyjemnie chrupiący pod zębami kokos …. […]
MURZYNEK - NAJLEPSZY!
17 lutego 2015 at 13:20[…] Murzynek – jedno z moich ulubionych ciast. […]
BRZOSKWINIOWE Z PIANKĄ
15 sierpnia 2015 at 18:02[…] to jedno z ulubionych brzoskwiniowych ciast mamci ( nie licząc oczywiście wszystkich serników , które zajada z trzęsącymi się uszami :D […]
Daga
17 sierpnia 2015 at 19:58Czy można ciasto piec w naczyniu żaroodpornym. Nie dorobiłam się blaszki, ale mam wszystkie składniki i ochotę zrobić to ciasto.
Ostra na Słodko
18 sierpnia 2015 at 08:19Ciasto urośnie,wyjdzie, ale jest zdecydowanie większe ryzyko zakalca.
Popędziłabym jednak do sklepu po zwykłą blachę ( za kilka złotych ) i wtedy siup do piekarnika! :)))
Paulina
17 sierpnia 2015 at 21:42A mi nie wyszło dzisiaj :((((
marta
4 września 2015 at 17:02Pieklam i jest pyszne. Dzieki za przepis
Monika
2 października 2016 at 11:44Upiekłam wczoraj ciasto z pani przepisu i wyszło rewelacyjne ! Pięknie urosło i jest wilgotne w środku
Dziękuję za ten przepis :)
Ewelina
20 stycznia 2019 at 00:25Jest przepyszne właśnie się nim zajadamy pięknie wyrosło i co najważniejsze nie jest suche bardzo dziękuję za przepis 😊
JO
22 lutego 2024 at 09:22CZY MOŻNA ZASTOSOWAĆ BRZOSKWINIE Z PUSZKI?