Odrywane bułeczki chodziły za mną od dłuższego czasu.
Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy …
Bułeczki robi się bardzo łatwo , a ich smak wynagradza czas oczekiwania.
Delikatne …. puszyste … mięciutkie … na jednej na pewno się nie skończy!
Śmiało można zajadać solo odrywając po bułeczce lub też z ulubionymi dodatkami : dżemem czy kremem czekoladowym. Albo np. z kremem rafaello! PYCHA! 

SKŁADNIKI: – mąka pszenna – 500 g
– świeże drożdże – 30 g
– cukier – 50 g
– letnie mleko – 250 ml
– roztopione masło – 40 g
– jajka – 2 szt
– sól – 1 szczypta KRUSZONKA: – mąka – 3 łyżki – cukier – 3 łyżki – masło – 1 łyżka DODATKOWO: – masło do posmarowania 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pokruszone drożdże i cukier wsypujemy do letniego mleka.
Mieszamy i odstawiamy na 10 min.
Mąkę przesiewamy z solą.
Dodajemy rozbełtane jajka i zaczyn drożdżowy.
Dokładnie wyrabiamy , po czym dodajemy rozpuszczone masło.
Jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.
Ciasto powinno byc miękkie i plastyczne.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ).
Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy.
Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy.
Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki.
Układamy obok siebie w formie.
Odstawiamy na ok. 20 minut.
Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach.
2 komentarze
gin
16 października 2014 at 20:41Mmm, nie umiem się takim oprzeć :) Szczególnie, gdy cały dzień pada…
Ziołowe mini gofry z kremowym serkiem i świeżymi warzywami
19 października 2014 at 08:27[…] mam dla Was pomysł na takie właśnie śniadanie ( albo też przekąskę w ciągu dnia! […]