ODRYWANE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ

Odrywane bułeczki chodziły za mną od dłuższego czasu. 

Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy …
 
Bułeczki robi się bardzo łatwo , a ich smak wynagradza czas oczekiwania.
Delikatne …. puszyste … mięciutkie … na jednej na pewno się nie skończy!
Śmiało można zajadać solo odrywając po bułeczce lub też z ulubionymi dodatkami : dżemem czy kremem czekoladowym.   Albo np. z kremem rafaello! PYCHA!
 
 odrywane buleczki , buleczki do odrywania , drozdzowe buleczki , puszyste buleczki , buleczki z kruszonka , ostra na slodko  
 SKŁADNIKI: – mąka pszenna – 500 g – świeże drożdże – 30 g – cukier – 50 g – letnie mleko – 250 ml – roztopione masło – 40 g – jajka – 2 szt – sól – 1 szczypta KRUSZONKA: – mąka – 3 łyżki – cukier – 3 łyżki – masło – 1 łyżka DODATKOWO: – masło do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
Pokruszone drożdże i cukier wsypujemy do letniego mleka.
Mieszamy i odstawiamy na 10 min.
Mąkę przesiewamy z solą.
Dodajemy rozbełtane jajka i zaczyn drożdżowy. 
Dokładnie wyrabiamy , po czym dodajemy rozpuszczone masło. 
Jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.
Ciasto powinno byc miękkie i plastyczne.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ).
Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy.
Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy.
Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki.
Układamy obok siebie w formie.
Odstawiamy na ok. 20 minut.
Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach.
Posypujemy obficie  ciasto.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.
 
     
 
 

 

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    gin
    16 października 2014 at 20:41

    Mmm, nie umiem się takim oprzeć :) Szczególnie, gdy cały dzień pada…

  • Reply
    Ziołowe mini gofry z kremowym serkiem i świeżymi warzywami
    19 października 2014 at 08:27

    […] mam dla Was pomysł na takie właśnie śniadanie ( albo też przekąskę w ciągu dnia! […]

  • Skomentuj Ziołowe mini gofry z kremowym serkiem i świeżymi warzywami Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress