Dziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis na jesienne pyszności!
Rozgrzewająca , niesamowicie aromatyczna , sycąca i baaardzo smaczna potrawka z kurczaka i dyni zagościła na moim stole w niedzielne południe.
Zapach wypełnił cały dom … a danie zniknęło w tempie ekspresowym!
każdy z ogromną przyjemnością sięgnął po dokładkę.
W przyrządzeniu pomogła mi patelnia/ wok BALLARINI.
Co to za cudo i jak się spisała?
Zobaczcie poniżej!
SKŁADNIKI:
( porcja dla 3 osób ):
* miąższ z dyni – ok. 300 g
* duża cebula – 1 szt
* pierś z kurczaka – 1 szt
* soja w zalewie – 100 g
* pomidor – 1 szt
* koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
* czosnek – 3 ząbki
* papryczka chili – 1 szt
* cukier – 1 łyżeczka
* papryka słodka – do smaku
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* oliwa – ok. 100 ml
.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kosteczkę , posypujemy solą , pieprzem i słodką papryką.
Na patelni/woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy.
Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię , a następnie posiekaną papryczkę chili i czosnek.
Smażymy przez ok. 3-4 minuty, uważając , by nie przypalić czosnku.
Dodajemy pokrojone mięso, przesmażamy.
Wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i soję wraz z odrobiną zalewy.
Uwaga!
Soję śmiało możemy zastąpić ciecierzycą, soczewicą lub drobnym grochem.
Zalewamy koncentratem pomidorowym i gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie mieszając od czasu do czasu.
Doprawiamy do smaku łyżeczką cukru, odrobiną soli i pieprzu.
Podajemy gorące!
Uwaga!
By danie było jeszcze bardziej sycące śmiało możemy podać z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem.
Smacznego!
.
,
,
COŚ O WOKU
( informacja ze strony )
Właściwości stopu metalu zawartego w wokach granitowych Ballarini Granitium gwarantują doskonałą dystrybucję ciepła w naczyniu, podczas gdy wyjątkowa wytrzymałość kamienia pozwala na odnowienie autentycznych więzi z naturą.
To nie tylko różnica smaku, ale także naturalny kolor i wygląd linii Ballarini Granitium sprawiają, że naczynie to jest czymś prawdziwie unikalnym.
Dzięki Granitium przygotowanie każdej potrawy wzbudza naturalne emocje, jak za starożytnych czasów, kiedy jedzenie przyrządzane było bezpośrednio na kamieniu.
Woki Ballarini Granitium charakteryzują się:
* Nieprzywierającą powłoką non-stick, wzmacnianą cząsteczkami mineralnymi
* Długą żywotnością powierzchni i odpornością na uszkodzenia
* Odpornością na niszczące działanie zmywarki
* Łatwością czyszczenia powierzchni woka po użyciu
* Bezpieczeństwem – powłoka granitowa nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich
LINK DO PRODUKTU :http://ballarini.pl/wok-granitowy-non-stick-ballarini-granitium
.
.
,
MOJA OPINIA:
Wok granitowy Ballarini spisał się na medal!
Przyrządzałam na nim już kilkanaście różnych dań , a wok nie nosi śladów użytkowania.
Zero rys , zero trudnych do usunięcia zanieczyszczeń.
Potrawy przyrządza się błyskawicznie, a gotowe przez długi czas utrzymują ciepło.
Wok jest duży, dzięki czemu przyrządzenia obiadu dla 4 osób nie jest problemem.
NIC nie przywiera …. NIC się nie przypala.
Zdecydowania wart swojej ceny.
GODNY POLECENIA!
…. A ja daje sobie rękę uciąć , że kto kupi będzie zadowolony z produktu!
.
.
.
.
INNE DANIA PRZYRZĄDZONE NA WOKU :
POLECAM!
3 komentarze
Ballarini Blog – Recenzja woka Ballarini wg Ostra na słodko
24 października 2014 at 14:29[…] Serdecznie zapraszamy do kolejnej recenzji naszego produkty, tym razem kolej przyszła na wok z linii Granitium. Autorka bloga kulinarnego ‚Ostra na słodko’ przyrządziła na nim potrawkę z kurczaka z dynią, której przepis już niebawem pojawi się również i na naszym blogu. Zapraszamy do pełnego wpisu! […]
GRILLOWANE NALEŚNIKI Z ANCHOIS, JAJKIEM I MOZZARELLĄ + RECENZJA
26 listopada 2014 at 06:52[…] grillowa, tak jak i inne produkty marki Ballarini ( o , których możecie poczytać np.tutaj! ) spisała się na […]
KONKURS - WYGRAJ PATELNIĘ MASTERCHEFA!
16 grudnia 2014 at 06:40[…] TU , […]