A skoro sezon dyniowy w pełni to nie może zabraknąć dyniowego ciasta.
Dziś mam dla Was przepis na najłatwiejsze i zarazem najsmaczniejsze dyniowe ciasto jakie jadłam.
Przepis w rodzinie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, a mnie nauczyła go babcia.
Z piekarnika unosi się obłędny zapach cynamonu i każdy przebiera nogami, by już spróbować kawałeczek!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 1 szkl
* rozgotowana, zmiksowana dynia – 0,5 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cukier – 0,5 szkl
* soda – 0,5 łyżeczki
* cynamon – 1 czubata łyżeczka
* sol – 1 szczypta
* jajko – 2 szt
* olej – 0,5 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Dynię obieramy, kroimy , zalewamy 1 szkl wody, gotujemy na małym ogniu do miękkości, odcedzamy, miksujemy na puree, studzimy.
Mąkę przesiewamy z cukrem , cynamonem , solą , proszkiem i sodą.
W osobnej misce miksujemy olej z jajkami,a następnie dodajemy wystudzoną dynię i jeszcze raz miksujemy.
Całość wlewamy do suchych składników – miksujemy.
Wlewamy do foremki, pieczemy ok. 45-50 min / 180C ( do suchego patyczka ).
Studzimy, zajadamy!
Smacznego!
15 komentarzy
DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO - mnóstwo ciekawostek!
23 sierpnia 2015 at 16:42[…] na dynię zbliża się wielkimi krokami ( u niektórych to w sumie już się […]
CIASTO DYNIOWE Z KREMEM SEROWO - KOKOSOWYM
9 września 2015 at 20:39[…] Ciasta dyniowe i ciasta marchewkowe , to jedne z moich ulubionych ciast w sezonie jesiennym. […]
TORTELLINI Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ NA OSTRO
18 września 2015 at 12:29[…] Dyniowe ciasta …. dyniowe kluseczki i kopytka , naleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy! […]
Lukasz
22 października 2015 at 21:29Ciekawi mnie jaka jest ilosc ( wagowo ) tej dyni , bo jak sie kupuje to nie sprzedaja na szklanki :D
Jakiej wielkosci ma byc ta forma , bo jak wiadomo sa rozne wielkosci …
No i ostatnie … czy forma ma byc smarowana i obsypana bulka tarta , maka czy idziemy na ” zywiol ” i wlewamy w czysta , sucha forme ? :D
Ostra na Słodko
22 października 2015 at 22:18Wagowo Ci nie powiem , bo to zależy od tego jak dużo dynia ma soku – im więcej to wiadomo, że będzie cięższa.
Także odmierzamy na szklanki.
Forma do babki – śr.ok. 20 cm
Jeśli stosujemy silikonową ( ja tak ) , to nie musimy jej obsypywać, a jeśli zwykłą, to delikatnie smarujemy i obsypujemy bułką tartą :)
Smacznego! :D
Ostra na Słodko
22 października 2015 at 22:19Dodatkowo – składniki zawsze muszą być w temp pokojowej – inaczej ryzyko zakalca.
Nie pomijamy ŻADNEGO ze składników przepisu :)
Medeah
26 października 2015 at 20:24Ja piekę w prostokątnej małej formie jak na chlebek metalowej i w silikonowej podobnej wielkości i jest git. Właśnie w piekarniku piecze sie drugi raz. Za pierwszym razem było taaaaak pyszne!:) chyba ciut za bardzo wilgotne niż ustawa przewiduje, ale właśnie cudne. Dzięki za przepis :):)
Sylwia
27 października 2015 at 22:01Mam pytanie odnośnie ilości dyni :) 1,2 szklanki? Czy mam to rozumieć jako 1/2 szklanki czyli pół ? :)
Ostra na Słodko
27 października 2015 at 22:05Miał być ukośnik 1/2 , ale zmieniłam na 0,5 żeby było bardziej czytelne :)))
TER_KA
17 listopada 2015 at 20:33Witam,
czy to ciasto można zrobić w keksówce?
TER_KA
18 listopada 2015 at 18:15Sama sobie odpowiem bo ciasto już zrobione i w połowie zjedzone – można:)) Jest faktycznie smaczne, mocno pierniko-podobne (dodałam odrobinę przyprawy do piernika oprócz cynamonu), lekkie, takie jesienne – zdecydowania do powtórzenia. Z tym że ja upiekłam dynię, nie gotowałam. Pozdrawiam ciepło:)
Anonim
3 października 2016 at 17:44Robilam ciasto i jest pyszne .
kar
20 października 2016 at 18:25Czy ciasto wyjdzoe jesli przypadkiem zmiksowalam ugotowana dynie wraz z wodą, bez odcedzenia?
Ostra na Słodko
20 października 2016 at 22:38Duuuużo większe ryzyko zakalca.
Leila
6 października 2017 at 13:58Biorę sie za pieczenie i nie mam bialego cukru. Czy można brązowy uzywac?