CIASTO DYNIOWE – NAJLEPSZE I NAJŁATWIEJSZE!

A skoro sezon dyniowy w pełni to nie może zabraknąć dyniowego ciasta.

Dziś mam dla Was przepis na najłatwiejsze i zarazem najsmaczniejsze dyniowe ciasto jakie jadłam.

Przepis w rodzinie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, a mnie nauczyła go babcia.

Z piekarnika unosi się obłędny zapach cynamonu i każdy przebiera nogami, by już spróbować kawałeczek!

Polecam!

ciasto dyniowe , ciasto cynamonowe , najlepsze ciasto z dyni , pomysly na dynie , dyniowe ciasta , ostra na slodko , tanie latwe ciasto (3)xxx

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 1 szkl

* rozgotowana, zmiksowana dynia – 0,5 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* cukier – 0,5 szkl

* soda – 0,5 łyżeczki

* cynamon – 1 czubata łyżeczka

* sol – 1 szczypta

* jajko – 2 szt

* olej – 0,5 szkl

ciasto dyniowe , ciasto cynamonowe , najlepsze ciasto z dyni , pomysly na dynie , dyniowe ciasta , ostra na slodko , tanie latwe ciasto (7)xx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Dynię obieramy, kroimy , zalewamy 1 szkl wody, gotujemy na małym ogniu do miękkości, odcedzamy, miksujemy na puree, studzimy.

Mąkę przesiewamy z cukrem , cynamonem , solą , proszkiem i sodą.

W osobnej misce miksujemy olej z jajkami,a następnie dodajemy wystudzoną dynię i jeszcze raz miksujemy.

Całość wlewamy do suchych składników – miksujemy.

Wlewamy do foremki, pieczemy ok. 45-50 min / 180C ( do suchego patyczka ).

Studzimy, zajadamy!

Smacznego! 

 ciasto dyniowe , ciasto cynamonowe , najlepsze ciasto z dyni , pomysly na dynie , dyniowe ciasta , ostra na slodko , tanie latwe ciasto (5)x

You Might Also Like

15 komentarzy

  • Reply
    DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO - mnóstwo ciekawostek!
    23 sierpnia 2015 at 16:42

    […] na dynię zbliża się wielkimi krokami ( u niektórych to w sumie już się […]

  • Reply
    CIASTO DYNIOWE Z KREMEM SEROWO - KOKOSOWYM
    9 września 2015 at 20:39

    […] Ciasta dyniowe i ciasta marchewkowe , to jedne z moich ulubionych ciast w sezonie jesiennym. […]

  • Reply
    TORTELLINI Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ NA OSTRO
    18 września 2015 at 12:29

    […] Dyniowe ciasta …. dyniowe kluseczki i kopytka , naleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy! […]

  • Reply
    Lukasz
    22 października 2015 at 21:29

    Ciekawi mnie jaka jest ilosc ( wagowo ) tej dyni , bo jak sie kupuje to nie sprzedaja na szklanki :D
    Jakiej wielkosci ma byc ta forma , bo jak wiadomo sa rozne wielkosci …
    No i ostatnie … czy forma ma byc smarowana i obsypana bulka tarta , maka czy idziemy na ” zywiol ” i wlewamy w czysta , sucha forme ? :D

    • Reply
      Ostra na Słodko
      22 października 2015 at 22:18

      Wagowo Ci nie powiem , bo to zależy od tego jak dużo dynia ma soku – im więcej to wiadomo, że będzie cięższa.
      Także odmierzamy na szklanki.

      Forma do babki – śr.ok. 20 cm

      Jeśli stosujemy silikonową ( ja tak ) , to nie musimy jej obsypywać, a jeśli zwykłą, to delikatnie smarujemy i obsypujemy bułką tartą :)

      Smacznego! :D

    • Reply
      Ostra na Słodko
      22 października 2015 at 22:19

      Dodatkowo – składniki zawsze muszą być w temp pokojowej – inaczej ryzyko zakalca.

      Nie pomijamy ŻADNEGO ze składników przepisu :)

    • Reply
      Medeah
      26 października 2015 at 20:24

      Ja piekę w prostokątnej małej formie jak na chlebek metalowej i w silikonowej podobnej wielkości i jest git. Właśnie w piekarniku piecze sie drugi raz. Za pierwszym razem było taaaaak pyszne!:) chyba ciut za bardzo wilgotne niż ustawa przewiduje, ale właśnie cudne. Dzięki za przepis :):)

  • Reply
    Sylwia
    27 października 2015 at 22:01

    Mam pytanie odnośnie ilości dyni :) 1,2 szklanki? Czy mam to rozumieć jako 1/2 szklanki czyli pół ? :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      27 października 2015 at 22:05

      Miał być ukośnik 1/2 , ale zmieniłam na 0,5 żeby było bardziej czytelne :)))

  • Reply
    TER_KA
    17 listopada 2015 at 20:33

    Witam,
    czy to ciasto można zrobić w keksówce?

    • Reply
      TER_KA
      18 listopada 2015 at 18:15

      Sama sobie odpowiem bo ciasto już zrobione i w połowie zjedzone – można:)) Jest faktycznie smaczne, mocno pierniko-podobne (dodałam odrobinę przyprawy do piernika oprócz cynamonu), lekkie, takie jesienne – zdecydowania do powtórzenia. Z tym że ja upiekłam dynię, nie gotowałam. Pozdrawiam ciepło:)

  • Reply
    Anonim
    3 października 2016 at 17:44

    Robilam ciasto i jest pyszne .

  • Reply
    kar
    20 października 2016 at 18:25

    Czy ciasto wyjdzoe jesli przypadkiem zmiksowalam ugotowana dynie wraz z wodą, bez odcedzenia?

  • Reply
    Leila
    6 października 2017 at 13:58

    Biorę sie za pieczenie i nie mam bialego cukru. Czy można brązowy uzywac?

  • Skomentuj Anonim Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress