TEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ.
ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA MILANO NIE MAJĄ WPLYWU NA JEJ TREŚĆ.
______________________________________________________________________________________________________
Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej piątej edycji.
Poprzednia miała miejsce w sierpniu tego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach.
Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji C.K. Browar.
Jego twarzą tym razem został David Gaboriaud – znamy z programu „David w Europie” z telewizji kuchnia +.
Akcja potrwa do 30 listopada, bierze w niej udział kilkadziesiąt najlepszych restauracji z dużych miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta, Śląska i Szczecina.
Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach.
Znalazły się w nich również dania, z których słyną.
______________________________________________________________________________________________________
O CO CHODZI?
Cała akcja jest pod patronatem GROUPON – czyli strony , gdzie każdego dnia możecie znalesć setki przeróżnych ofert w zawrotnych cenach , których nikt nie jest w stanie przebić.
Możecie za ułamek ceny zjeść kolację w najlepszej restauracji …. wybielić zęby … pojechać w podróż marzeń czy też kupić wymarzone rzeczy.
Tydzień restauracji ma na celu rozszerzyć kulturę jadania poza domem ( oczywiście nie cały czas , ale od czasu do czasu , jako formę relaksu , odpoczynku , oderwania się od codziennych zajęć )
Wydarzenie zapoczątkowane zostało w Nowym Yorku w 1992 r. i spotkało się z ogromnym zainteresowaniem zarówno restauratorów jak i mieszkańców.
Sukces sprawił , że rozprzestrzeniło się po największych miastach na całym świecie.
I Wy możecie również wziąć udział w Tygodniu Restauracji!
Wejdź na stronę http://www.groupon.pl/occasion/tydzien-restauracji i korzystaj!
______________________________________________________________________________________________________
Tym razem mój wybór padł na Restaurację Vidok , znajdującą się przy Al. Krasińskiego 1
( my, z Krakowa wiemy , że to na Jubilacie ;) )
Restaurację , z której widok rozpościera się na całą, najpiękniejszą stronę Krakowa.
Widać Wisłę … Wawel … spacerowiczów na bulwarach … i przytulone pary wpatrzone w siebie ( tak, tak , rozmarzyłam się : D ).
Nowy Szef Kuchni opracował specjalne menu , które ma zachwycać klientów.
Czy mnie zachwyciło?
Zobaczcie!
______________________________________________________________________________________________________
17.11 wybrałam się tam z kolegą Conradem ( właścicielem bloga Rebel in suit – http://rebelinsuit.com/ ).
Przez zakorkowany Kraków udało mi się dotrzeć punktualnie … i głodni popędziliśmy na ostatnie piętro, gdzie znajduje się restauracja.
Niezwykle przestronne , eleganckie , ale bez przepychu wnętrze zrobiło przyjemne wrażenie.
Uśmiech Pani Kelnerki , która powitała nas już od progu-również!
Zajęliśmy zarezerwowany wcześniej stolik i przystąpiliśmy do wyboru z menu.
.
Od samego czytania menu już burczało mi w brzuchu …. a ja od samego początku nie mogłam się doczekać deseru ( tak , tak, wiecie , że za słodkie to ja się dam pokroić :p ).
Całe menu dostępne macie tutaj: http://restauracjavidok.pl/menu/restauracja/
Warto spojrzeć , bo ceny absolutnie nie odpychają – wręcz przeciwnie – mile zaskakują!
______________________________________________________________________________________________________
Zdecydowaliśmy się na :
PRZYSTAWKA:
JA : Wątróbka z avokado podawana na sałatce ze szpinaku z sosem malinowo-balsamicznym
CONRAD : Krem z białych warzyw podawany z migdałami, grzanką i oliwa truflową
DANIA GŁÓWNE :
JA : Miętus marynowany w estragonie, podawany z puree ziemniaczanym z suszonymi pomidorami i tagliatelle warzywnym
CONRAD: Roladka z kurczaka z suszonymi pomidorami, oscypkiem i bazylią, podawana z ziemniakami smażonymi na maśle oraz szpinakiem
DESERY:
JA : Tarta czekoladowa z węgierkami
CONRAD: Gorące wiśnie z chili i lodami waniliowymi
______________________________________________________________________________________________________
NASZA OFERTA :
Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem o wartości 164 zł za 109,99 zł.
Tutaj dostępna:
http://www.groupon.pl/deals/krakow/restauracja-vidok/49125105?nlp
______________________________________________________________________________________________________
Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły nasze przystawki!
Wątróbka: niesamowicie delikatna , rozpływająca się w ustach , świetnie doprawiona … na świeżym szpinaku z fantastycznym sosem!
Pycha!
Krem z białych warzyw: delikatny, ale absolutnie nie mdły , kremowy , o wyrazistym smaku … z fantastycznymi chrupiącymi migdałami i grzankami.
Również polecamy!
Po chwili dania główne.
Zrobiłam WOW, gdyż przyznaję bez bicia spodziewałam się porcji nowoczesno/restauracyjnych … a otrzymaliśmy porcje „domowe” ( co jest oczywiście na plus! + ).
.
.
Miętus: Pierwszy raz miałam okazję spróbować miętusa – delikatna , a zarazem nie rozpadająca się ryba … fantastycznie doprawiona … o wyrazistym aromacie ziół ….
Podane na obłędnym!!! purre ziemniaczanym … z dodatkiem tagliatelle z warzyw.
Do tego fantastyczny kremowy sos, który był taką kropką nad I , dopełniającą całość.
Nic dodać nic ująć : PYCHA!
Roladki z kurczaka: Delikatne, soczyste mięso , nie suche , wypełnione farszem z suszonych pomidorów i oscypka ( na początku mówił , że może zbyt delikatne , ale potem wcinał ze smakiem! ) … podane na szpinaku z dodatkiem zapieczonych ziemniaków w postaci ozdobnych rurek.
( ja szpinak uwielbiam i jem bardzo często, a Conrad miał okazję spróbować go 1 raz!
Troszkę kręcił nosem ;) Ach Ci faceci! :p )
Z przepełnionymi brzuchami wyczekiwaliśmy deseru!
Choć tak na prawdę w brzuchach już nie było na niego miejsca ;)
Po chwili wkroczyły na stół!
( Ajj! :D )
.
.
Tarta: to właśnie na nią najbardziej czekałam!
Już sam zapach powalił mnie na kolana!
Kruchy, delikatny spód … pokryty delikatnym czekoladowym kremem i warstwą aksamitnych śliwek węgierek.
Wszystko to oblane obłędnym! ( obłędnym! ) aksamitnym , waniliowym sosem.
Niebo w gębie!
To jeden z tych słodkości, po które z wielką przyjemnością sięgnę przy najbliższej okazji ( tak samo jak po TE makaroniki <3 ).
.
Wiśniowy deser: Gorące wiśnie zatopione w sosie z dodatkiem chili … przykryte zimnymi waniliowymi lodami.
Połączenie idealne!
Delikatne … niesamowicie aksamitne … słodko – kwaśne.
Taki deser, który jest jednym z tych wymarzonych np. na romantyczną randkę ;)
______________________________________________________________________________________________________
PODSUMOWOWUJĄC :
Bez ściemy!
Jestem bardzo , ale to bardzo zadowolona!!!
Wychwalałam w poprzedniej edycji Restaurację C.K. Browar i tutaj wychwalać również będę!
Absolutnie wszystko zasługuje na najwyższą ocenę i choćbym chciała nie mam do czego się przyczepić!
WIELKIE , ALE TO WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA PRZEMIŁEJ OBSŁUGI – dzięki takim osobom Restauracja jest miejscem , do którego wraca się z ogromną przyjemnością!
I ja z całą pewnością tak zrobię!
WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA WSPANIAŁEGO PANA KUCHARZA – gratuluję talentu!
WIELKIE PODZIĘKOWNIA DLA GROUPON , za kolejną możliwość wzięcia udziału w tej wspaniałej akcji , jaką jest TYDZIEŃ RESTAURACJI!
Was serdecznie zapraszam zarówno do Restauracji Vidok, jak i do wzięcia udziału w akcji !!!
WARTO!
______________________________________________________________________________________________________
Kilka dni wcześniej odwiedziłam Restaurację Milano w Pałacu Bonerowskim.
Zobaczcie co napisałam!
______________________________________________________________________________________________________
.
Ps. Wieczór zakończył się mandatem! :D
.
.
3 komentarze
LINDT CREATION
18 grudnia 2014 at 18:46[…] poniedziałek Tarta czekoladowa z węgierkami z Restauracji Vidok […]
TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE!
28 lutego 2015 at 19:44[…] też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji VIDOK oraz Restauracji MILANO w Pałacu […]
TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W COSA NOSTRA
28 lutego 2015 at 19:56[…] też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji VIDOK oraz Restauracji MILANO w Pałacu […]