TARTA CZEKOLADOWA … LODY Z WIŚNIAMI … MIĘTUS , KURCZAK …. I MANDAT! – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W RESTAURACJI VIDOK

TEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ.

ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA MILANO NIE MAJĄ WPLYWU NA JEJ TREŚĆ.

______________________________________________________________________________________________________

TYDZIEŃ RESTAURACJI

Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej piątej edycji.

Poprzednia miała miejsce w sierpniu tego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach.

Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji C.K. Browar.

Jego twarzą tym razem został David Gaboriaud – znamy z programu „David w Europie” z telewizji kuchnia +. 

 10428038_820552537981087_4518475707011280328_n

Akcja potrwa do 30 listopada, bierze w niej udział kilkadziesiąt najlepszych restauracji z dużych miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta, Śląska i Szczecina.

Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach.

Znalazły się w nich również dania, z których słyną.

______________________________________________________________________________________________________

O CO CHODZI?

Cała akcja jest pod patronatem GROUPON – czyli strony , gdzie każdego dnia możecie znalesć setki przeróżnych ofert w zawrotnych cenach , których nikt nie jest w stanie przebić.

Możecie za ułamek ceny zjeść kolację w najlepszej restauracji …. wybielić zęby … pojechać w podróż marzeń czy też kupić wymarzone rzeczy.

Tydzień restauracji ma na celu rozszerzyć kulturę jadania poza domem ( oczywiście nie cały czas , ale od czasu do czasu , jako formę relaksu , odpoczynku , oderwania się od codziennych zajęć )

Wydarzenie zapoczątkowane zostało w Nowym Yorku w 1992 r. i spotkało się z ogromnym zainteresowaniem zarówno restauratorów jak i mieszkańców.

Sukces sprawił , że rozprzestrzeniło się po największych miastach na całym świecie.

I Wy możecie również wziąć udział w Tygodniu Restauracji!

Wejdź na stronę http://www.groupon.pl/occasion/tydzien-restauracji i korzystaj!

pobrane

 

______________________________________________________________________________________________________

Tym razem mój wybór padł na Restaurację Vidok , znajdującą się przy Al. Krasińskiego 1

( my, z Krakowa wiemy , że to na Jubilacie ;) )

10665176_810823059032363_7101138786477240760_n

Restaurację , z której widok rozpościera się na całą, najpiękniejszą stronę Krakowa.

Widać Wisłę … Wawel … spacerowiczów na bulwarach … i przytulone pary wpatrzone w siebie  ( tak, tak , rozmarzyłam się : D ).

10557287_721625981285405_6947033814695485989_n

Nowy Szef Kuchni opracował specjalne menu , które ma zachwycać klientów.

Czy mnie zachwyciło?

Zobaczcie!

______________________________________________________________________________________________________

17.11 wybrałam się tam z kolegą Conradem ( właścicielem bloga Rebel in suit – http://rebelinsuit.com/ ).

Przez zakorkowany Kraków udało mi się dotrzeć punktualnie … i głodni popędziliśmy na ostatnie piętro, gdzie znajduje się restauracja.

Niezwykle przestronne , eleganckie , ale bez przepychu wnętrze zrobiło przyjemne wrażenie.

Uśmiech Pani Kelnerki , która powitała nas już od progu-również!

Zajęliśmy zarezerwowany wcześniej stolik i przystąpiliśmy do wyboru z menu.

vidok

 

.

Od samego czytania menu już burczało mi w brzuchu …. a ja od samego początku nie mogłam się doczekać deseru ( tak , tak, wiecie , że za słodkie to ja się dam pokroić :p ).

Całe menu dostępne macie tutaj: http://restauracjavidok.pl/menu/restauracja/

 

ostra na slodko , restauracja vidok , groupon , tydzien restauracji , , recenzja

 

Warto spojrzeć , bo ceny absolutnie nie odpychają – wręcz przeciwnie – mile zaskakują!

 

______________________________________________________________________________________________________

Zdecydowaliśmy się na :

PRZYSTAWKA:

JA : Wątróbka z avokado podawana na sałatce ze szpinaku z sosem malinowo-balsamicznym

CONRAD : Krem z białych warzyw podawany z migdałami, grzanką i oliwa truflową

DANIA GŁÓWNE :

JA : Miętus marynowany w estragonie, podawany z puree ziemniaczanym z suszonymi pomidorami i tagliatelle warzywnym

CONRAD: Roladka z kurczaka z suszonymi pomidorami, oscypkiem i bazylią, podawana z ziemniakami smażonymi na maśle oraz szpinakiem

DESERY:

JA : Tarta czekoladowa z węgierkami

CONRAD: Gorące wiśnie z chili i lodami waniliowymi

______________________________________________________________________________________________________

NASZA OFERTA :

pobrane

Obejmowała 3-daniową kolację  wraz z winem o wartości 164 zł za 109,99 zł.

Tutaj dostępna:

http://www.groupon.pl/deals/krakow/restauracja-vidok/49125105?nlp

______________________________________________________________________________________________________

Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły nasze przystawki!

Wątróbka: niesamowicie delikatna , rozpływająca się w ustach , świetnie doprawiona … na świeżym szpinaku z fantastycznym sosem!

Pycha!

ostra na slodko , restauracja vidok , groupon , tydzien restauracji , , recenzja 2

 

Krem z białych warzyw: delikatny, ale absolutnie nie mdły , kremowy , o wyrazistym smaku … z fantastycznymi chrupiącymi migdałami i grzankami.

Również polecamy!

ostra na slodko , restauracja vidok , groupon , tydzien restauracji , , recenzja 3

Po chwili dania główne.

Zrobiłam WOW, gdyż przyznaję bez bicia spodziewałam się porcji nowoczesno/restauracyjnych … a otrzymaliśmy porcje „domowe” ( co jest oczywiście na plus! + ).

.

.

Miętus: Pierwszy raz miałam okazję spróbować miętusa – delikatna , a zarazem nie rozpadająca się ryba … fantastycznie doprawiona … o wyrazistym aromacie ziół ….

Podane na obłędnym!!! purre ziemniaczanym … z dodatkiem tagliatelle z warzyw.

Do tego fantastyczny kremowy sos, który był taką kropką nad I , dopełniającą całość.

Nic dodać nic ująć : PYCHA!

ostra na slodko , restauracja vidok , groupon , tydzien restauracji , , recenzja 7

 

Roladki z kurczaka: Delikatne, soczyste mięso , nie suche ,  wypełnione farszem z suszonych pomidorów i oscypka ( na początku mówił , że może zbyt delikatne , ale potem wcinał ze smakiem! ) … podane na szpinaku z dodatkiem zapieczonych ziemniaków w postaci ozdobnych rurek.

( ja szpinak uwielbiam i jem bardzo często, a Conrad miał okazję spróbować go 1 raz!

Troszkę kręcił nosem ;) Ach Ci faceci! :p )

 

ostra na slodko , restauracja vidok , groupon , tydzien restauracji , , recenzja 6

Z przepełnionymi brzuchami wyczekiwaliśmy deseru!

Choć tak na prawdę w brzuchach już nie było na niego miejsca ;)

Po chwili wkroczyły na stół!

( Ajj! :D )

.

.

Tarta: to właśnie na nią najbardziej czekałam!

Już sam zapach powalił mnie na kolana!

Kruchy, delikatny spód … pokryty delikatnym czekoladowym kremem i warstwą aksamitnych śliwek węgierek.

Wszystko to oblane obłędnym! ( obłędnym! ) aksamitnym , waniliowym sosem.

Niebo w gębie!

To jeden z tych słodkości, po które z wielką przyjemnością sięgnę przy najbliższej okazji ( tak samo jak po TE makaroniki <3 ).

ostra na slodko , groupon , restauracja vidok , tydzien restauracji , tarta czekoladowa , tarta wisniowa

.

Wiśniowy deser: Gorące wiśnie zatopione w sosie z dodatkiem chili … przykryte zimnymi waniliowymi lodami.

Połączenie idealne!

Delikatne … niesamowicie aksamitne … słodko – kwaśne.

Taki deser, który jest jednym z tych wymarzonych np. na romantyczną randkę ;)

ostra na slodko , groupon , restauracja vidok , tydzien restauracji , lody z wisniami , wisnjie z chili , gorace wisnie

______________________________________________________________________________________________________

PODSUMOWOWUJĄC :

Bez ściemy!

Jestem bardzo , ale to bardzo zadowolona!!!

Wychwalałam w poprzedniej edycji Restaurację C.K. Browar i tutaj wychwalać również będę!

Absolutnie wszystko zasługuje na najwyższą ocenę i choćbym chciała nie mam do czego się przyczepić!

 WIELKIE , ALE TO WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA PRZEMIŁEJ OBSŁUGI – dzięki takim osobom Restauracja jest miejscem , do którego wraca się z ogromną przyjemnością!

I ja z całą pewnością tak zrobię!

WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA WSPANIAŁEGO PANA KUCHARZA – gratuluję talentu!

WIELKIE PODZIĘKOWNIA DLA GROUPON , za kolejną możliwość wzięcia udziału w tej wspaniałej akcji , jaką jest TYDZIEŃ RESTAURACJI!

 

Was serdecznie zapraszam zarówno do Restauracji Vidok, jak i do wzięcia udziału w akcji !!!

WARTO!

______________________________________________________________________________________________________

Kilka dni wcześniej odwiedziłam Restaurację Milano w Pałacu Bonerowskim.

Zobaczcie co napisałam!

https://ostra-na-slodko.pl/2014/11/17/krewetki-osmiornice-karmazyn-i-skakanie-w-szpilkach-przez-ogrodzenie-czyli-tydzien-restauracji-z-groupon-w-palacu-bonerowskim/

 

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2014-11-12 152247

______________________________________________________________________________________________________

.

Ps. Wieczór zakończył się mandatem! :D


.

.

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    LINDT CREATION
    18 grudnia 2014 at 18:46

    […] poniedziałek Tarta czekoladowa z węgierkami z Restauracji Vidok […]

  • Reply
    TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE!
    28 lutego 2015 at 19:44

    […] też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji VIDOK oraz Restauracji MILANO w Pałacu […]

  • Reply
    TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W COSA NOSTRA
    28 lutego 2015 at 19:56

    […] też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji VIDOK oraz Restauracji MILANO w Pałacu […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress