Dziś będzie czekolada!
Dużo czekolady!
Bo przecież nic tak nie poprawia humoru , jak rozpływający się w ustach kawałeczek słodkości ;)
Kilka dni temu, kiedy Lindt obdarował mnie słodkościami i fantastyczną książką z czekoladowymi przepisami >TUTAJ< odrazu w głowie zapaliła się czerwona lampka wołająca : ZRÓB COŚ CZEKOLADOWEGO! ;)
Pomysł na ten tort jest mój autorski!
Przyszedł mi do głowy zupełnie spontanicznie … w nocy … a przepisy z książki były poniekąd pewną inspiracją i dały kopa do działania!
____________________________________________________________________________________________
Delikatne czekoladowe ciasto z chrupiącymi orzechami laskowymi … przełożone fantastycznym kremem z mlecznej czekolady i frużeliną z czarnej porzeczki, dla przełamania słodkich smaków.
Ganache – czyli czekoladowa polewa jest dopełnieniem całości, która sprawia , że już po 1 kęsie każdy poczuje się jak w 7 niebie!
Z przyjemnością sięgnie też po dokładkę!
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* żółtka – 70 g
* białka – 80 g
* cukier – 80 g
* mąka pszenna – 40 g
* kakao – 15 g
* podprażone orzechy laskowe ( grubo posiekane, nie mielone ) – 30 g
* masło ( roztopione ) – 35 g
FRUŻELINA Z CZARNEJ PORZECZKI:
* czarna porzeczka – 250 g
* cukier – 80 g
* sok z cytryny – 1 łyżka
* mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżeczka
* żelatyna – 1,5 łyżki
MASA CZEKOLADOWA:
* śmietana kremówka 36%- 150 g
* miód – 1 łyżka
*czekolada mleczna – 150 g
* masło – 15 g
GANACHE:
* czekolada gorzka – 110 g
* śmietana kremówka 30% – 90 ml
DODATKOWO:
* papier do pieczenia PACLAN
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Zaczynamy od frużeliny!!!
FRUŻELINA:
Owoce myjemy , suszymy, a następnie podgrzewamy z cukrem mieszając od czasu do czasu.
Kiedy cukier rozpuści się dodajemy sok cytrynowy oraz mąkę rozrobioną w 1 łyżce wody.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, dodajemy do owoców i dokładnie! mieszamy.
Przekładamy do wyparzonego słoiczka , mocno zakręcamy i zostawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
CIASTO:
Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę.
Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy z kakao , dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszając łączymy z masą żółtkową i pianą z białek.
Wlewamy stopione masło i ponownie mieszamy.
Masę wylewamy do tortownicy ( 18 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.
Dokładnie studzimy , rozcinamy na 3 równe blaty.
KREM CZEKOLADOWY:
Śmietanę gotujemy z miodem , zdejmujemy z ognia.
Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i masło.
CAŁOŚĆ:
Tortownicę wykładamy folią spożywczą , wkładamy 1 blat.
Smarujemy po całości frużeliną z czarnej porzeczki.
Polewamy połową kremu czekoladowego
Przykrywamy kolejnym blatem , smarujmy frużeliną , polewamy kremem.
Przykrywamy ostatnim blatem, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki conajmniej na 4 godziny.
GANACHE:
Śmietanę podgrzewamy prawie do wrzenia, a następnie zalewamy nią drobno posiekaną czekoladę.
Po ok.2 minutach mieszamy na gładki, lśniący krem.
Zalewamy nasze schłodzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Dekorujemy wg. własnego pomysłu!
Pycha!
Przepis powstał w ramach konkursu organizowanego przez markę Paclan i Manufakturę Czekolady.
Dzięki niemu mam szansę wziąć udział w fantastycznych warsztatach w Manufakturze Czekolady .
Przyznaję bez bicia … mieszkam w Krakowie … przechodzę koło Manufaktury co kilka dni … a chyba jeszcze nigdy nie odważyłam się wejść do środka z obawy, że nie będę umiała odpędzić się od tych słodkości , które tam są tworzone :D
A zapach nieziemski!
9 komentarzy
BISZKOPT CZEKOLADOWY RZUCANY / IDEALNY / BEZ PROSZKU DO PIECZENIA
22 listopada 2014 at 22:15[…] używać go do przełożenia tortu lub zjeść solo popijając np. ulubioną […]
Konczi i Szpileczka
27 listopada 2014 at 10:29Super torcik!! Gratuluję wygrania warsztatów, wszystko wskazuje na to że się spotkamy ;-)
KRUCHE CIASTKA Z KREMEM KASZTANOWYM, MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I CHRUPIĄCĄ PIERNIKOWĄ KRUSZONKĄ
11 grudnia 2014 at 16:36[…] właśnie było z ostatnio przygotowanym Tortem czekolaowym z frużeliną i ganache, dzięki któremu udało mi się dostać na super czekoladowe […]
CZEKOLADOWE WARSZTATY W KRAKOWSKA MANUFAKTURA CZEKOLADY - RELACJA
15 grudnia 2014 at 06:36[…] Mikołajem była firma Paclan, która to nagrodziła mój Tort czekoladowy ganache z frużeliną z czarnej porzeczki, w organizowanym przez siebie […]
Sernik wiedeński puszysty
18 grudnia 2014 at 21:06[…] Oblany białą czekoladą …. […]
PIJAK / CYCKI MURZYNKI
30 grudnia 2014 at 07:33[…] to oblane pyszną mleczną czekoladą i obsypane dużą ilością prażonego […]
SERNIK KOKOSOWO - CZEKOLADOWY
31 grudnia 2014 at 19:13[…] właściwie to ciasto serowo – czekoladowo – […]
SERNIKOBROWNIE Z BRZOSKWINIAMI
31 grudnia 2014 at 19:42[…] I kolejny fantastyczny przepis dla wielbicieli serników , brownie czy też innych ciast czekoladowych. […]
TORT KOKOSOWY Z KREMEM MASCARPONE I MIGDAŁAMI - ŁATWY I SZYBKI!
10 kwietnia 2015 at 06:30[…] zapewne pamiętacie kilka dni temu miałam za ” zadanie bojowe ” przygotować tort urodzinowy dla mojego […]