Śniadanie – naleśniki!
Obiad – naleśniki!
Kolacja – naleśniki!
Tak, tak – naleśniki są u mnie właśnie tym przysmakiem, który nigdy, przenigdy mi się nie nudzi!
W wersji na słodko … np. z owocami …
Na ostro – z farszem z makreli …
Albo takie jak dziś!
Fantastyczne ciasto wypełnione po brzegi nieziemskim farszem – z anchois , gotowanych jajek , świeżych ziół i ciągnącej mozzarelli.
Całość dodatkowo zgrillowana na prawdziwym maśle.
Z pomocą przyszła mi najnowsza patelnia Ballarini z serii Marsterchef – Patelnia grillowa indukcyjna Ballarini MasterChef Series!
( A może i ja kiedyś zostanę Masterchefem? ;) )
SKŁADNIKI:
( 2 duże naleśniki )
NALEŚNIKI:
* mąka pszenna – 0,5 szkl
* mleko – ok.1,5 szkl
* olej – 3 łyżki
* duże jajko – 1 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta
FARSZ:
* jajka ugotowane na twardo – 3 szt
* cebula czerwona – 1 szt
* cebula biała – 1 szt
* mozzarella ( kulka ) – 1 szt
* anchois – ok. 50 g
* natka pietruszki – 1 garstka
* sól
* pieprz
DODATKOWO:
* masło
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Składniki na ciasto dokładnie razem wymieszać, odstawić na ok. 10 minut.
FARSZ:
Czerwoną cebulę bardzo drobno posiekać.
Białą cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy.
Jajka pokroić w drobną kostkę.
Fileciki anchois odsączyć z nadmiaru oliwy, pokroić.
Wszystko razem dokładnie wymieszać , dodać posiekaną natkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ostrożnie z solą!
CAŁOŚĆ:
Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, wylewamy na całość połowę ciastka naleśnikowego, smażymy na złoto.
To samo robimy z pozostałym ciastem.
Smarujemy po całości przygotowanym farszem , posypujemy drobno posiekaną , albo startą mozzarellą.
Zamykamy boki , składamy na płaskie krokiety.
Podsmażamy na złoto na łyżeczce masła na rozgrzanej patelni grillowej.
Podajemy gorące!
Ser fantastycznie się ciągnie!!!
Smacznego!
__________________________________________________________________________________________
COŚ O PATELNI
( informacja ze strony )
POWIERZCHNIA PATELNI GRILLOWEJ
Powierzchnia składa się z trzech warstw.
Warstwa wierzchnia wzmacniana jest cząsteczkami ceramicznymi o wyjątkowej twardości, a powłoka ta należy do kategorii non-stick – oznacza to, że potrawy nie przywierają do niej nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu.
Cechy powłoki Keravis non-stick:
* Duża odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz zarysowania
* Nieprzywieranie potraw, nawet smażonych bez dodatku tluszczu
* Wysoka odporność na niszczące działanie zmywarki
* Łatwość i prostota czyszczenia ręcznego
* Bezpieczeństwo dla zdrowia – patelnia nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich
DNO PATELNI
Faktura dna patelni to charakterystyczne rowki, umożliwiające ściekanie wytopionego tłuszczu.
Wyżłobienia z boku pomagają usunąć nadmiar tłuszczu z naczynia.
Dno jest wykonane ze stali nierdzewnej oraz wysokiej jakości aluminium, dzięki temu patelnia znakomicie nadaje się do stosowania w kuchenkach indukcyjnych (oraz wszystkich innych).
Grube dno pozwala na zmagazynowanie temperatury w naczyniu, a jego wielowarstwowość zapewnia doskonałą dystrybucję ciepła.
Grubość dna to 4,8 mm.
UCHWYT PATELNI GRILLOWEJ
Nienagrzewająca się, ergonomiczna rączka.
Możliwość zawieszenia naczynia na haczykach kuchennych.
Łączenie uchwytu z patelnią wzmocnione stalą nierdzewną.
MATERIAŁ
Patelnia grillowa indukcyjna Master Chef wykonana z wielowarstwowego, kutego aluminium wysokiej jakości.
Dno naczynia wzmacniane jest stalą nierdzewną.
Powłoka non-stick Keravis wzbogacona cząstkami ceramicznymi.
WYMIARY PATELNI
Produkt dostępny w rozmiarach: 28×28 cm.
__________________________________________________________________________________________
Patelnię można zakupić tutaj :
http://ballarini.pl/patelnia-grillowa-masterchef
__________________________________________________________________________________________
MOJA OPINIA:
Patelnia grillowa, tak jak i inne produkty marki Ballarini ( o , których możecie poczytać np.tutaj! ) spisała się na medal!
Przyrządzałam na niej nie tylko naleśniki , ale też mięso ( filet z kurczaka ) , ryby i warzywa!
Zero jakichkolwiek rys i zero trudnych do usunięcia zanieczyszczeń.
Potrawy przyrządza się błyskawicznie i nie nasiąkają tłuszczem, gdyż nie jest konieczne jego używanie!
Patelnia jest lekka i niezwykle poręczna.
Jest duża, dzięki czemu można na niej spokojnie przyrządzić cały posiłek nawet dla 2 osób!
NIC nie przywiera …. NIC się nie przypala.
Zdecydowania warta swojej ceny.
GODNA POLECENIA!
A ja daje sobie rękę uciąć , że kto kupi będzie zadowolony z produktu!
__________________________________________________________________________________________
Inne dania, które niebawem pokażę na blogu z użyciem patelni:
1 Comment
KONKURS - WYGRAJ PATELNIĘ MASTERCHEFA!
6 grudnia 2014 at 08:12[…] TU , TU , TU […]