I kolejny fantastyczny przepis dla wielbicieli serników , brownie czy też innych ciast czekoladowych.
Delikatne czekoladowe ciasto ala murzynek , połączone z obłędną serową masą i soczystymi brzoskwiniami.
Fantastyczna całość , której smak zabiera nas wprost do 7 nieba!
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 1 szkl
* jajko – 2 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* masło – 125 g
* cukier – 0,5 szkl
* kakao – 2 łyżki
* woda – 3 łyżki
MASA SEROWA:
* ser biały dwukrotnie mielony – 500 g
* jajko – 2 szt
* cukier – 0,5 szkl
* budyń waniliowy – 60 g
* brzoskwinie z puszki – ok. 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Brzoskwinie odsączamy z syropu.
Kroimy na plastry.
CIASTO:
Miękkie masło ,cukier , kakao i wodę gotujemy na małym ogniu do połączenia, studzimy.
Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Wlewamy do formy 20×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
MASA SEROWA:
Zmielony ser miksujemy z jajka , cukrem i budyniem.
CAŁOŚĆ:
Do formy wylewamy ciemne ciasto.
Przykrywamy masą serową.
Układamy odsączone brzoskwinie.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50 minut.
Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia!
Smacznego!
21 komentarzy
Łukasz
28 listopada 2014 at 07:30Mmmm… pycha! :)
PASTA CON CALAMARI IN SALSA DI POMODORO! - czyli KULINARNA PODRÓŻ DO WŁOCH!
3 grudnia 2014 at 10:34[…] którzy znajdą mnie prywatnie doskonale wiedzą , że oprócz słodkości , które zajadam z tak wielką namiętnością ( hehehe! ) to właśnie makarony goszczą u mnie […]
SERNIK KOKOSOWO - CZEKOLADOWY
4 grudnia 2014 at 14:18[…] Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik! […]
Ciasto brzoskwiniowe z kisielem i kokosem
6 grudnia 2014 at 20:19[…] Ciasto brzoskwiniowe zrobione specjalnie na życzenie mojej ukochanej Mamci! […]
SERNIK WANILIOWY NA KAKAOWYM SPODZIE
22 grudnia 2014 at 22:04[…] Niesamowicie delikatny … o obłędnie waniliowym smaku ( i zapachu ) , na fantastycznym kakaowym spodzie. […]
BRZOSKWINIOWE Z PIANKĄ
6 marca 2015 at 18:50[…] przepis na ciasto brzoskwiniowe – i jest! […]
Marcin
21 czerwca 2015 at 21:56widziałem dziś u Ewy na Polsat2. aż ślinka pociekła. trzeba wypróbować. pozdrawiam uroczą pomysłodawczynię :)
Ostra na Słodko
22 czerwca 2015 at 06:39Ależ miło słyszeć :)))))
Mam nadzieję , że niejeden przepis wpadnie w oko :)))
Jola59
22 czerwca 2015 at 12:44Wczoraj widziałam Panią w “Ewa gotuje” i bardzo spodobał mi się pomysł na takie własnie ciasto :) mam pytanie Pani Justyno, czy ser może być z wiaderka?
Jola59
22 czerwca 2015 at 12:45przepraszam, nie Justyno tylko Pani Sylwio!! bardzo przepraszam! proszę to poprawić :)
Ostra na Słodko
22 czerwca 2015 at 12:57Sama robiłam wielokrotnie z serem wiaderkowym – jak najbardziej może być :)))
aga
22 czerwca 2015 at 22:20Mm m , pychotka, :P
aga
24 czerwca 2015 at 18:33Wczoraj zrobilam, jest pysznyyyy. ;-)
Ostra na Słodko
24 czerwca 2015 at 19:55Bardzo się cieszę!!! :)))
MUSZLE NADZIEWANE BUDYNIEM CYTRYNOWYM I OWOCAMI
30 lipca 2015 at 20:03[…] pysznym, domowym budyniem cytrynowym i owocami – u mnie borówki, kawałki soczystych brzoskwiń , ananasa i […]
madzixxx
26 sierpnia 2015 at 09:27czy budyń ma być “zrobiony”, czy wsypujemy proszek z paczki?
Ostra na Słodko
26 sierpnia 2015 at 09:58Proszek :)
Tak to bym napisała , żeby zrobić :)
Agata
4 października 2015 at 19:39A zamiast brzoskwiń z puszki mogą być świeże nektarynki?
Ostra na Słodko
4 października 2015 at 20:25Jasne! Jak najbardziej!
Paulina K.
11 marca 2016 at 14:03Bardzo podobają mi się Pani przepisy:) Jak dotąd moim hitem było ciadto marchewkowr i brownie:) Teraz zabieram się za serniczek:) Na jakiej opcji piekarnika Pani piekła termoobieg czy gora dól? Ewentualnue jaka bedzie temp. dla termoobiegu? Pozdrawiam
Ola
20 marca 2016 at 17:17Witam serdecznie ! ;) Ciasto chcę zrobić na święta, wolałabym żeby obeszło się bez klapy i stąd moje pytania. :) Ciasta nie podpiekać przed położeniem sera ? Grzałki góra/dół czy inaczej ?
Czekam na odpowiedź, pozdrawiam :)