Pstrąg to jedna z tych ryb, które zjadam najczęściej, i które chyba lubię najbardziej.
Przyrządzane w piekarniku … smażone na maśle z czosnkiem i koperkiem … czy też tak jak dziś smażone w porach goszczą u mnie kilka razy w miesiącu.
Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!
Syci na długie godziny i każdy z przyjemnością sięga po dokładkę.
A jeśli nie pstrąg to może dorsz taki jak >tutaj<?
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* pstrąg wypatroszony – 1 szt
* por – 2 szt
* duża cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* masło – 50 g
* mąka pszenna – 1 łyżka
* sól
* pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszonego pstrąga nacieramy w środku odrobiną masła i dodajemy posiekany czosnek.
Posypujemy sola i pieprzem.
Z zewnątrz również oprószamy solą, a następnie obtaczamy w mące.
Wkładamy na dużą patelnię z rozgrzanym masłem.
Dodajemy pokrojone w krążki pory ,posiekaną cebulę i jeszcze raz opruszczamy solą.
Wszystko razem smażymy na wolnym ogniu do momentu aż rybka będzie gotowa a warzywa zrumienione.
( w międzyczasie oczywiście delikatnie obracamy ).
Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami!
Smacznego!
No Comments