Focaccia jest specjałem kuchni włoskiej.
Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ).
Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą – z solą, ziołami ( np. rozmarynem , szałwią ) … polanej oliwą … z suszonymi pomidorami i oliwkami.
Przeważnie podaje się ją na ciepło dla zaspokojenia głodu przed daniem głównym.
Ja pierwszy raz spróbowałam jej 2 lata temu podczas podróży do Rzymu i od tamtej pory kilka razy już zagościła w moim domu.
Dziś mam dla Was jedną z tych podstawowych wersji – z oliwkami i świeżym rozmarynem.
Ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste!
SKŁADNIKI :
* mąka pszenna ( np.chlebowa ) – 300 g
* sól – 1 łyżeczka
* drożdże suszone – 1 łyżeczka
*świeży rozmaryn – 1 pęczek
* oliwki – 50 g
* letnia woda – 125 ml
* oliwa – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z solą.
Dodajemy listki rozmarynu.
Drożdże mieszamy z wodą i wszystko razem dokładnie!!! mieszamy / wyrabiamy.
Wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy czystą ściereczką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyciągamy na nią wyrośnięte ciasto równomiernie rozprowadzając na całej blasze.
Pokrojone na pół oliwki wciskamy co kilka centymetrów na całej powierzchni ciasta.
Przykrywamy ponownie ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą i posypujemy jeszcze odrobiną rozmarynu.
Wkładamy do nagrzanego na 240C piekarnika na ok 15-18 minut ( do zezłocenia ).
Studzimy na kratce.
Zajadamy z oliwą … lub np. pomidorami i mozzarellą.
Smacznego!
4 komentarze
Barbara
10 grudnia 2013 at 13:50Jakiej wielkosci blacha?
Ostra na Słodko
10 grudnia 2013 at 15:27Robiłam na małej – 20 x 28
Barbara
10 grudnia 2013 at 19:59dzięki za szybką odpowiedz. Pozdrawiam
KURCZAK Z WARZYWAMI - PO HISZPAŃSKU
4 stycznia 2015 at 08:46[…] moje ukochane czarne oliwki .. jest marchew, kukurydza i soczyste koktajlowe pomidorki – […]