Zaczynam serię przepisów, przywodzących na myśl smaki dzieciństwa …
Smaki dzieciństwa i najpiękniejsze wspomnienia ( albo wcale nie najpiękniejsze ) , które kojarzą mi się z latami mojej młodości ( tak tak , wcale nie jestem już taka młoda jakby się wydawało ;) ).
Na pierwszy ogień : CHLEB W JAJKU.
Któż z nas go nie zna?!
Lekko czerstwy, najlepiej pszenny chleb, namoczony w lekko osolonym jajku i usmażony na maśle.
Delikatny … mięciutki … obłędny!
Jem go od kiedy pamiętam!
Jem go tak często jak tylko mogę!
__________________________________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
* czerstwy chleb – 2 kromki
* jajko – 2 szt
* sól – 1 szczypta
* masło – ok. 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli, moczymy chleb, do momentu aż dokładnie nasiąknie.
Smażymy na złoto na masełku!
__________________________________________________________________________________________
W wersji : SOLO
W wersji : Z KREMEM KASZTANOWYM Z WANILIĄ
W wersji : Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM
W wersji : Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
W wersji: Z POMIDORKIEM
Albo z cukrem pudrem ….
Dziś znany jest również pod nazwą tosty francuskie!
Koniecznie spróbujcie!
5 komentarzy
Monika Cieślak
12 grudnia 2014 at 08:14Mniiiiaum…..właśnie to mój konkursowy przepis :) Pozdrawiam cieplutko :0)
samira
12 grudnia 2014 at 09:46cudo w gębie :)
wedelka
12 grudnia 2014 at 10:45Wieki go nie jadłam :) Faktycznie – smak dzieciństwa :)
KREM KASZTANOWY Z WANILIĄ
4 stycznia 2015 at 16:37[…] pasuje do świeżego pieczywa … do naleśników … deserów , a nawet […]
BANANOWE KUKURYDZIANE PLACUSZKI
16 czerwca 2015 at 07:02[…] I kolejna śniadaniowa propozycja! […]