W Święta pewnie u większości z nas gości również bigos.
Dziś mam dla Was przepis na taki tradycyjny, z kiszonej kapusty, ze śliwkami , suszonymi grzybami i mięsem.
Niesamowicie sycący, który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta.
Najlepszy oczywiście taki, który postoi kilkanaście godzin – smaki się przegryzą i nabiorą pełni aromatu.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* kapusta kiszona – 700 g
* cebula – 2 szt
* olej – 2 łyżki
* dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g
* łopatka wieprzowa – 200 g
* boczek – ok. 50 g
* czerwone wino – 50 ml
* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
* suszone grzyby – 2 szt
* suszone śliwki – 2 szt
* liść laurowy – 2 szt
* ziele angielskie – 4 szt
* kminek – 1 szczypta
* majeranek – 1 szczypta
sól – do smaku
* pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy.
Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, zalewamy wodą/bulionem, gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka , zalewamy wrzątkiem, dodajemy śliwki, listki laurowe i ziele angielskie.
Na wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut.
Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek, przesmażamy kilka minut.
Do miękkiej kapusty dodajemy namoczone, posiekane grzyby, ugotowaną łopatkę i podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut.
Dodajemy czerwone wino, doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.
Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Jeśli mamy zbyt mało wody możemy podlać wodą, pozostałą po moczeniu grzybów.
Na takim bardzo wolnym ogniu gotujemy jeszcze kilkanaście minut.
Tak jak mówiłam : najsmaczniejszy jest odstany, odgrzewany – pamiętajmy o tym!
1 Comment
KASZANKA Z PATELNI
30 grudnia 2014 at 20:34[…] Wielokrotnie zdarzyło mi się stac w długich kolejkach w Zakopanem pod Gubałówką w oczekiwaniu na kaszankę z grilla z dodatkiem kiszonej kapusty! […]