SERNIK WANILIOWY NA KAKAOWYM SPODZIE

 A to może dodam jeszcze jeden serniczek ( co by Wam przed Świętami już całkiem w głowach namieszać! ).

Niesamowicie delikatny … o obłędnie waniliowym smaku ( i zapachu ) , na fantastycznym kakaowym spodzie.

Znany i lubiany w wielu rodzinach – u mnie gości od lat.

Przepis z zeszyciu cioci Basi.

Polecam!

sernik , sernik waniliowy , sernik na kakowym spodzie , najlepszy sernik , sernik kremowy , ostra na slodko (1)xxx

SKŁADNIKI:

( przepis na dużą blachę ok. 33 cm x 26 cm )

CIASTO:

* masło – 190 g

* mąka pszenna – 3 szkl

* cukier – 1 szkl

* żółtko – 4 szt

* kwaśna śmietana 18% – 1 czubata łyżka

* kakao – 2 łyżki

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

MASA SEROWA:

* ser 3 krotnie mielony – 1 kg

* jajka – 6 szt

* cukier – 1,5 szkl

* budyń waniliowy – 2 op

* masło – 250 g

* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Wszystkie składniki siekamy, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Wkładamy na ok. 30 minut do mrożenia.

MASA SEROWA:

Miękkie masło miksujemy z żółtkami i 1 szklanką cukru.

Do masy dodajemy łyżka po łyżce zmielony ser, a na sam koniec wsypujemy budynie i wlewamy olejek – dokładnie miksujemy.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 0,5 szklanki cukru.

Ubite dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżka.

Blachę smarujemy tłuszczem, obsypujemy delikatnie mąką.

Spód wylepiamy 3/4 ciasta kakaowego, a na nie wylewamy masę serową.

Górę pokrywamy resztą ciasta – można zetrzeć , pokruszyć , albo cieniutko rozwałkować i przykryć.

Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 60-70 minut.

Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego!

 

 

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    SERNIK Z NADZIEWANYMI JABŁKAMI
    17 stycznia 2015 at 07:55

    […] Jak już wiele razy mówiłam moja mama jest wielką miłośniczką serników! […]

  • Reply
    SERNIK Z ROSĄ
    7 lutego 2015 at 07:56

    […] Moja mama za każdym razem , kiedy ja mam ochotę upiec coś słodkiego – prosi o sernik! […]

  • Reply
    Anonim
    26 lutego 2015 at 23:31

    czy można użyć gotowego serka w wiaderku? pozdrawiam :)

  • Reply
    CIASTO MALAKOFF BEZ PIECZENIA
    9 maja 2015 at 10:13

    […] może być waniliowy, rumowy, bądź też migdałowy , a austriackie gospodynie używają do jego przyrządzenia bardzo […]

  • Reply
    TRUSKAWKOWY PUSZEK - CIASTO PRZEKŁADANE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWĄ
    27 września 2015 at 14:29

    […] biszkopt z dodatkiem maku, kakao i kisielu truskawkowego pokryty lekką, puszystą truskawkowo-cytrynową […]

  • Skomentuj Anonim Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress