Dziś mam dla Was przepis na lekki, dietetyczny obiadek, na który mogą się śmiało skusić osoby będące na diecie.
Pieczony w folii dorsz z dodatkiem podsmażanych pieczarek i niesamowicie aromatycznego sosu porowego.
Obiad idealny nie tylko na piątek!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* dorsz lub inna biała ryba – 2 filety
* pieczarki – ok. 100 g
* cebula – 1 szt
SOS:
* por – 1 szt
* masło – 2 łyżki
* mąka – 1 łyżka
* chrzan – 1 łyżeczka
* śmietana 12% – 50 ml
* bulion warzywny – 200 ml
* oliwa
* sól , pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczoną rybę skrapiamy odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut.
W tym czasie drobno siekamy cebulę i kroimy pieczarki, podsmażamy do miękkości na odrobinie oliwy, doprawiamy solą.
SOS:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojonego pora, przesmażamy ok.7-8 minut.
Oprószamy mąką, podlewamy ciepłym bulionem i gotujemy kilka minut.
Dodajemy chrzan i śmietanę, doprawiamy do smaku.
Podajemy gorące z upieczoną rybą i pieczarkami.
Smacznego!
3 komentarze
MURGH KARI - INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI
11 stycznia 2015 at 08:41[…] to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne […]
BIAŁA RYBA PO SECZUAŃSKU
6 lutego 2015 at 11:32[…] mam dla Was przepis na białą rybę ( u mnie dorsz ) po seczuańsku czyli z warzywami w pysznym […]
Molee - INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM
23 kwietnia 2015 at 21:49[…] Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz. […]