DORSZ Z PIECZARKAMI I SOSEM POROWYM

Dziś mam dla Was przepis na lekki, dietetyczny obiadek, na który mogą się śmiało skusić osoby będące na diecie.

Pieczony w folii dorsz z dodatkiem podsmażanych pieczarek i niesamowicie aromatycznego sosu porowego.

Obiad idealny nie tylko na piątek!

Polecam!

dorsz z pieczarkami , sos porowy , ryba w sosie porowym , zielony sos , dietetyczna ryba , dorsz pod pierzynka , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy xx

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* dorsz lub inna biała ryba – 2 filety

* pieczarki – ok. 100 g

* cebula – 1 szt

SOS:

* por – 1 szt

* masło – 2 łyżki

* mąka – 1 łyżka

* chrzan – 1 łyżeczka

* śmietana 12% – 50 ml

* bulion warzywny – 200 ml

* oliwa

* sól , pieprz – do smaku

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczoną rybę skrapiamy odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut.

W tym czasie drobno siekamy cebulę i kroimy pieczarki, podsmażamy do miękkości na odrobinie oliwy, doprawiamy solą.

SOS:

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojonego pora, przesmażamy ok.7-8 minut.

Oprószamy mąką, podlewamy ciepłym bulionem i gotujemy kilka minut.

Dodajemy chrzan i śmietanę, doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące z upieczoną rybą i pieczarkami.

Smacznego!

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    MURGH KARI - INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI
    11 stycznia 2015 at 08:41

    […] to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne […]

  • Reply
    BIAŁA RYBA PO SECZUAŃSKU
    6 lutego 2015 at 11:32

    […] mam dla Was przepis na białą rybę ( u mnie dorsz ) po seczuańsku czyli z warzywami w pysznym […]

  • Reply
    Molee - INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM
    23 kwietnia 2015 at 21:49

    […] Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress