U mnie mówimy na nie chrust, ale doskonale wiem, że w wielu domach nazywane są faworki.
Jak zwał tak zwał – nie ważne.
Ważne jest to, że chyba każdy za nimi przepada!
Przepyszne, chrupiące “ciasteczka“, które najczęściej smażone są w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek.
Obsypane cukrem pudrem dostarczają nam miliona kalorii, ale od czasu do czasu taka dawka słodyczy nie zaszkodzi.
Zwłaszcza wtedy, kiedy jest szansa spalić wszystko na dyskotekowym parkiecie!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* mąka tortowa – 220 g
* śmietana kwaśna, gęsta 18 % – 2 łyżki
* żółtka – 2 szt
* miękkie masło – 2 łyżki
* małe jajko – 1 szt
* cukier puder – 1 płaska łyżka
* ocet – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta
* smalec / olej do smażenia – ok. 250 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy masło, śmietanę i ocet – cały czas miksujemy.
Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z solą, a kiedy masa zaczyna się robić bardzo gęsta wsypujemy pozostałą mąkę i ręcznie kończymy zagniatać ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut.
Po tym czasie uderzamy w nie drewnianym wałkiem,składając co jakiś czas “przez pół” ( tak przez ok.8-10 minut.
Musimy wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza!
Dzielimy na kilka części, cieniutko rozwałkowujemy i tniemy na paski o wymiarach ( mniej więcej ) 2,5 x 10 cm i każdy pasek przecinamy na środku ( jeśli ciasto będzie się kleiło, podsypujemy mąką ).
Przez powstały otwór przeciągamy jeden koniec paska.
Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu na złoto.
Odsączamy na papierowym ręczniku.
Posypujemy obficie cukrem pudrem!
13 komentarzy
Agusik kulinarnie
16 stycznia 2013 at 00:50Palce lizac,pychaaa:)
Anonymous
22 stycznia 2013 at 11:16Wygląda apetycznie! Zapraszamy do udziału w konkursie chrustowym Słodkiego Wierzynka – http://slodki-wierzynek.blog.pl/konkurs/chrusty-karnawalowe/
Słodki Wierzynek
22 stycznia 2013 at 11:17Wygląda apetycznie! Zapraszamy do udziału w konkursie chrustowym Słodkiego Wierzynka – http://slodki-wierzynek.blog.pl/konkurs/chrusty-karnawalowe/
Kulinarna Ja
23 stycznia 2013 at 16:04Pychotki, wypróbuję Twój przepis :)
adam k
18 listopada 2013 at 18:22piwo i łakocie
Pączki wiedeńskie / hiszpańskie
18 lutego 2014 at 10:54[…] , chrust , faworki i oponki – szaleństwo Tłustego czwartku już […]
Kruche donaty z białą czekoladą
4 maja 2014 at 12:11[…] , donaty , pączki , donuty , chrust , faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym […]
Oponki - bez sera
6 sierpnia 2014 at 20:53[…] … pączki … chrust […]
Krzysiek_G
18 stycznia 2015 at 21:17Faworki zawsze mi się będą kojarzyć z dzieciństwem i Tłustym Czwartkiem.
CHRUST LANY
21 stycznia 2015 at 06:46[…] wygląda zwykły chrust / faworki to każdy wie i każde pewnie jadł już kilka ( albo i naście ) razy w […]
SZYBKIE PĄCZKI SEROWE
27 stycznia 2016 at 15:07[…] wielkimi krokami, a my już przebieramy nogami na sama myśl o mięciutkich, gorących pączkach, chrupiących faworkach czy też smakowitych […]
Beti
22 lutego 2017 at 18:11Zaczynaaaaam !! <3
Ostra na Słodko
22 lutego 2017 at 18:12:D