CHRUST / FAWORKI KARNAWAŁOWE – najlepsze!

U mnie mówimy na nie chrust, ale doskonale wiem, że w wielu domach nazywane są faworki.

Jak zwał tak zwał – nie ważne.

Ważne jest to, że chyba każdy za nimi przepada!

Przepyszne, chrupiące „ciasteczka„, które najczęściej smażone są w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek.

Obsypane cukrem pudrem dostarczają nam miliona kalorii, ale od czasu do czasu taka dawka słodyczy nie zaszkodzi.

Zwłaszcza wtedy, kiedy jest szansa spalić wszystko na dyskotekowym parkiecie!

Spróbujcie!

chrust , karnawalowe faworki , tlusty czwartek , przekaski karnawalowe , oponki , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (1)xxx

SKŁADNIKI:

* mąka tortowa – 220 g
* śmietana kwaśna, gęsta 18 % – 2 łyżki
* żółtka – 2 szt
* miękkie masło – 2 łyżki
* małe jajko – 1 szt
* cukier puder – 1 płaska łyżka
* ocet – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta
* smalec / olej do smażenia – ok. 250 g

chrust , karnawalowe faworki , tlusty czwartek , przekaski karnawalowe , oponki , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (3)xx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy masło, śmietanę i ocet – cały czas miksujemy.

Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z solą, a kiedy masa zaczyna się robić bardzo gęsta wsypujemy pozostałą mąkę i ręcznie kończymy zagniatać ciasto.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut.

Po tym czasie uderzamy w nie drewnianym wałkiem,składając co jakiś czas „przez pół” ( tak przez ok.8-10 minut.

Musimy wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza!

Dzielimy na kilka części, cieniutko rozwałkowujemy i tniemy na paski o wymiarach ( mniej więcej ) 2,5 x 10 cm i każdy pasek przecinamy na środku ( jeśli ciasto będzie się kleiło, podsypujemy mąką ).

Przez powstały otwór przeciągamy jeden koniec paska.

Desktop

Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu na złoto.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Posypujemy obficie cukrem pudrem!

chrust , karnawalowe faworki , tlusty czwartek , przekaski karnawalowe , oponki , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (2)xxx

You Might Also Like

13 komentarzy

  • Reply
    Agusik kulinarnie
    16 stycznia 2013 at 00:50

    Palce lizac,pychaaa:)

  • Reply
    Anonymous
    22 stycznia 2013 at 11:16

    Wygląda apetycznie! Zapraszamy do udziału w konkursie chrustowym Słodkiego Wierzynka – http://slodki-wierzynek.blog.pl/konkurs/chrusty-karnawalowe/

  • Reply
    Słodki Wierzynek
    22 stycznia 2013 at 11:17

    Wygląda apetycznie! Zapraszamy do udziału w konkursie chrustowym Słodkiego Wierzynka – http://slodki-wierzynek.blog.pl/konkurs/chrusty-karnawalowe/

  • Reply
    Kulinarna Ja
    23 stycznia 2013 at 16:04

    Pychotki, wypróbuję Twój przepis :)

  • Reply
    adam k
    18 listopada 2013 at 18:22

    piwo i łakocie

  • Reply
    Pączki wiedeńskie / hiszpańskie
    18 lutego 2014 at 10:54

    […] , chrust , faworki i oponki – szaleństwo Tłustego czwartku już […]

  • Reply
    Kruche donaty z białą czekoladą
    4 maja 2014 at 12:11

    […] , donaty , pączki , donuty , chrust , faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym […]

  • Reply
    Oponki - bez sera
    6 sierpnia 2014 at 20:53

    […] … pączki … chrust […]

  • Reply
    Krzysiek_G
    18 stycznia 2015 at 21:17

    Faworki zawsze mi się będą kojarzyć z dzieciństwem i Tłustym Czwartkiem.

  • Reply
    CHRUST LANY
    21 stycznia 2015 at 06:46

    […] wygląda zwykły chrust / faworki to każdy wie i każde pewnie jadł już kilka ( albo i naście ) razy w […]

  • Reply
    SZYBKIE PĄCZKI SEROWE
    27 stycznia 2016 at 15:07

    […] wielkimi krokami, a my już przebieramy nogami na sama myśl o mięciutkich, gorących pączkach, chrupiących faworkach czy też smakowitych […]

  • Reply
    Beti
    22 lutego 2017 at 18:11

    Zaczynaaaaam !! <3

  • Skomentuj CHRUST LANY Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress