No i u mnie nie może zabraknąć przepisu na najlepsze pączki!
Są już wiedeńskie … muffiny pączkowe … jest chrust … pączusie serowe i kilka innych, fantastycznych, karnawałowych przysmaków.
Teraz pora na klasyczne pączki.
Domowe, babcine …
Przepis dostałam od Babci, a kiedy żyła smażyła je w ogromnych ilościach i obdarowywała całą rodzinę w Tłusty Czwartek.
( potem jeszcze po Tłustym Czwartku robiła mamie dokładkę, choć już nikt nie mógł ich przejeść! ).
Drugą Jej popisówką były pączki ziemniaczane.
Te są niesamowicie delikatne, puszyste i mięciutkie.
Wypełnione po brzegi truskawkową marmoladą z całą pewnością zachwycą nawet tych, którzy za pączkami nie przepadają.
I pamiętajcie: w Tłusty Czwartek koniecznie trzeba zjeść choć jednego!
Niezjedzenie przynosi pecha!
A jak już jeść, to te najlepsze! :D
SKŁADNIKI:
( 25 szt )
* mąka tortowa – 500 g
* świeże drożdże – 50 g
* żółtka – 4 szt
* cukier – 3 czubate łyżki
* cukier z wanilią – 1 łyżka
* jajko – 1 szt
* masło – 50 g
* mleko 3/2% – 250 ml
* sól – 1 szczypta
* spirytus – 2 łyżki
DODATKOWO:
* marmolada truskawkowa lub różana
* tłuszcz do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
UWAGA!
Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową.
Do miseczki wlewamy ciepłe( ale nie gorące! ) mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.
Mieszamy, wkładamy miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 minut.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier z wanilią.
Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, białą masę z resztą cukru.
Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz.
Ciasto które podwoiło swoją objętość wyciągamy na stolnicę, jeszcze chwilę wyrabiamy i wałkujemy na ok. 1,5 cm.
Szklanką wycinamy pączki i układamy na podsypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut – w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć!
W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz do odpowiedniej temperatury – jest to ok. 180C.
Delikatnie wrzucamy pączki i smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku.
Lekko wystudzone nadziewamy marmoladą ( ja używam do tego szprycy cukierniczej ).
Oblewamy dużą ilością lukru ( cukier puder + sok z cytryny + woda ) lub obsypujemy cukrem pudrem!
Pycha!
PRZED SMAŻENIEM KONIECZNIE PRZECZYTAJ!
1. Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową.
2. Przyłóżmy się porządnie do wyrabiania, gdyż to m.in. w nim tkwi sekret puszystych pączków.
3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna.
4. Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta – jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany ).
5. Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko.
6. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe.
7. Temperatura oleju nie może się obniżyć podczas smażenia, bo pączki zaczną chłonąć tłuszcz.
8. W trakcie smażenia można, a nawet trzeba regulować płomień pod garnkiem z tłuszczem.
9. Biała obwódka wkoło pączka świadczy o dobrze wyrośniętym i zagniecionym cieście drożdżowym.
Takie pączki nie opadają na dno garnka z olejem podczas smażenia i swobodnie pływają po powierzchni.
Nie jest prawdą to, że białą obwódkę uzyskamy dzięki smażeniu pączków w tłuszczu sięgającym do połowy pączka.
9 komentarzy
PĄCZKI KUKURYDZIANE CYTRYNOWE - BEZGLUTENOWE
1 lutego 2015 at 19:00[…] Pączki , pączki wiedeńskie , faworki, oponki , róże i inne słodkości królować będą na stołach. […]
TAWA-TAWAS
8 lutego 2015 at 15:31[…] idealnym pomysłem na karnawałową przekąskę i Tłusty Czwartek ( ale nie tylko! […]
Jacek
11 lutego 2015 at 17:18Wyglądają Cudownie z pewnością wypróbuję przepis ( bo Babciny ) a te są drogocenne.
Dziękuje i pozdrawiam
Marlena
11 lutego 2015 at 17:27Już nie mogę się doczekać jutra :)
PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM
29 lipca 2015 at 06:51[…] Pączki pączki pączki! […]
SZYBKIE PĄCZKI SEROWE
20 stycznia 2016 at 09:23[…] zbliża się wielkimi krokami, a my już przebieramy nogami na sama myśl o mięciutkich, gorących pączkach, chrupiących faworkach czy też smakowitych […]
Kasia
25 stycznia 2016 at 15:35Hej :)’
Czego można użyć zamiast spirytusu?
Pozdrawiam
Agnieszka
4 lutego 2016 at 18:19Przepyszne. Polecam. Usmazylam na oleju kokosowym i w zyciu nie jadlam tak dobrych pączków
Agnieszka
4 lutego 2016 at 18:21A i jeszcze jedna zmiana. Paczki smazylam razem z nadzieniem:) a zamiast lukru posypalam cukrem pudrem