KURCZAK PO TAJSKU Z ORZECHAMI NERKOWCA ( Thai chicken cashew )

 Dziś mam dla Was kolejny, niesamowicie smaczny przepis zainspirowany kuchnią tajską, a dokładnie przepisem na Thai chicken cashew.

Jak wiecie kuchnia tajska u mnie ostatnio gości coraz częściej i z każdym nowym daniem zakochuję się w niej coraz bardziej!

Połączenie smaków ( szczególnie słodkiego i ostrego ;) ) to zdecydowanie moje klimaty – nie tylko ze względu na nazwę bloga.

Soczyste mięso kurczaka, ostra papryka, chili, obłędny sos i moje ulubione orzechy-nerkowce.

Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja.

Spróbujcie!

Polecam!

kurczak z orzechami nerkowa , kurczak na ostro , kurczak po chinsku , kuchnia tajska chinska , kurczak z papryka , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (5)xx

SKŁADNIKI:

* filet z kurczaka – 300 g

* orzechy nerkowce – ok. 150 g

* świeża chili – 1 szt

*  czerwona papryka – 1 szt

* cebula – 1 szt

* olej – 125 ml

SOS:

* bulion drobiowy – 150 ml

* wytrawne sherry – 1 łyżka

* sos sojowy – 1 łyżka

* cukier brązowy – 2 łyżeczki

* czosnek – 3 ząbki

* imbir – 1 szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę.

W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy.

Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy.

Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania.

Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy.

Przesmażamy kilka minut do miękkości.

Doprawiamy do smaku odrobiną soli.

Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny.

Pycha!

kurczak z orzechami nerkowa , kurczak na ostro , kurczak po chinsku , kuchnia tajska chinska , kurczak z papryka , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (2)xxxx

 

You Might Also Like

10 komentarzy

  • Reply
    CHRUPIĄCE KOTLETY RYŻOWE
    3 lutego 2015 at 10:41

    […] Dziś mam dla Was kolejny przepis zainspirowany poniekąd kuchnią chińską i tajską. […]

  • Reply
    BIAŁA RYBA PO SECZUAŃSKU
    6 lutego 2015 at 00:24

    […] przepis kuchni chińskiej, która w ostatnim czasie chyba gości u mnie […]

  • Reply
    ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM I MLEKIEM KOKOSOWYM
    1 marca 2015 at 14:09

    […] wicie ostatnio kuchnię tajską i chińską wielbię pod […]

  • Reply
    NESQUIK - CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I CHRUPKAMI
    28 marca 2015 at 07:52

    […] czasu do czasu do michy wypełnionej po brzegi naturalnym jogurtem z orzechami, płatkami owsianymi , żurawinką, jabłkami i innymi smakołykami do chrupania, sypnę też […]

  • Reply
    CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI
    7 maja 2015 at 20:27

    […] Dziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis inspirowany moją ukochaną kuchnią orientalną! […]

  • Reply
    Kaeng Massaman Kai - CURRY MASSAMAN Z KURCZAKIEM
    15 maja 2015 at 21:03

    […] To wysublimowane przepisy na ryby grillowane od razu po złowieniu, ale również wpływy kuchni malezyjskiej , czyli łagodne curry z orzeszkami ziemnymi i orzechami nerkowca. […]

  • Reply
    WIEPRZOWINA W 5 SMAKACH Z GRZYBAMI ( Five spice pork )
    1 czerwca 2015 at 20:27

    […] kolejny przepis inspirowany kuchnią tajską i chińską ( od której ostatnio nie mogę i chyba wcale nie chcę się uwolnić! […]

  • Reply
    Yaki gyoza - SMAŻONE NA PARZE JAPOŃSKIE PIEROŻKI
    7 lipca 2015 at 06:44

    […] Każdego dnia coraz bardziej zakochuję się w kuchni orientalnej. […]

  • Reply
    WIEPRZOWINA W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE ZE SŁODKIM SOSEM CHILI
    16 sierpnia 2015 at 06:00

    […] mam dla Was kolejny przepis inspirowany kuchnią chińska i tajską, która ostatnio gości u mnie […]

  • Reply
    KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI Z MLEKIEM KOKOSOWYM
    30 sierpnia 2015 at 08:35

    […] Kuchnia tajska i chińska totalnie podbiła moje serce! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress