Dziś mam dla Was kolejny, niesamowicie smaczny przepis zainspirowany kuchnią tajską, a dokładnie przepisem na Thai chicken cashew.
Jak wiecie kuchnia tajska u mnie ostatnio gości coraz częściej i z każdym nowym daniem zakochuję się w niej coraz bardziej!
Połączenie smaków ( szczególnie słodkiego i ostrego ;) ) to zdecydowanie moje klimaty – nie tylko ze względu na nazwę bloga.
Soczyste mięso kurczaka, ostra papryka, chili, obłędny sos i moje ulubione orzechy-nerkowce.
Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja.
Spróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* filet z kurczaka – 300 g
* orzechy nerkowce – ok. 150 g
* świeża chili – 1 szt
* czerwona papryka – 1 szt
* cebula – 1 szt
* olej – 125 ml
SOS:
* bulion drobiowy – 150 ml
* wytrawne sherry – 1 łyżka
* sos sojowy – 1 łyżka
* cukier brązowy – 2 łyżeczki
* czosnek – 3 ząbki
* imbir – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę.
W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy.
Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy.
Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania.
Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy.
Przesmażamy kilka minut do miękkości.
Doprawiamy do smaku odrobiną soli.
Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny.
Pycha!
10 komentarzy
CHRUPIĄCE KOTLETY RYŻOWE
3 lutego 2015 at 10:41[…] Dziś mam dla Was kolejny przepis zainspirowany poniekąd kuchnią chińską i tajską. […]
BIAŁA RYBA PO SECZUAŃSKU
6 lutego 2015 at 00:24[…] przepis kuchni chińskiej, która w ostatnim czasie chyba gości u mnie […]
ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM I MLEKIEM KOKOSOWYM
1 marca 2015 at 14:09[…] wicie ostatnio kuchnię tajską i chińską wielbię pod […]
NESQUIK - CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I CHRUPKAMI
28 marca 2015 at 07:52[…] czasu do czasu do michy wypełnionej po brzegi naturalnym jogurtem z orzechami, płatkami owsianymi , żurawinką, jabłkami i innymi smakołykami do chrupania, sypnę też […]
CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI
7 maja 2015 at 20:27[…] Dziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis inspirowany moją ukochaną kuchnią orientalną! […]
Kaeng Massaman Kai - CURRY MASSAMAN Z KURCZAKIEM
15 maja 2015 at 21:03[…] To wysublimowane przepisy na ryby grillowane od razu po złowieniu, ale również wpływy kuchni malezyjskiej , czyli łagodne curry z orzeszkami ziemnymi i orzechami nerkowca. […]
WIEPRZOWINA W 5 SMAKACH Z GRZYBAMI ( Five spice pork )
1 czerwca 2015 at 20:27[…] kolejny przepis inspirowany kuchnią tajską i chińską ( od której ostatnio nie mogę i chyba wcale nie chcę się uwolnić! […]
Yaki gyoza - SMAŻONE NA PARZE JAPOŃSKIE PIEROŻKI
7 lipca 2015 at 06:44[…] Każdego dnia coraz bardziej zakochuję się w kuchni orientalnej. […]
WIEPRZOWINA W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE ZE SŁODKIM SOSEM CHILI
16 sierpnia 2015 at 06:00[…] mam dla Was kolejny przepis inspirowany kuchnią chińska i tajską, która ostatnio gości u mnie […]
KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI Z MLEKIEM KOKOSOWYM
30 sierpnia 2015 at 08:35[…] Kuchnia tajska i chińska totalnie podbiła moje serce! […]