BIAŁA RYBA PO SECZUAŃSKU
Kolejny przepis kuchni chińskiej, która w ostatnim czasie chyba gości u mnie najczęściej.
Wszyscy z zazdrością patrzą, kiedy to w pracy na talerz wyciągam coraz to lepsze smakołyki.
Dania kuchni chińskiej i tajskiej przyrządza się niesamowicie szybko , najczęściej na woku, a składniki zwykle dostępne są w każdym sklepie.
Duża ilość przypraw sprawia, że dania są niezwykle aromatyczne.
Ja już mam kilka swoich ulubionych przepisów – mam nadzieję , że i u Was coraz częściej będzie gościć kuchnia chińska.
Dziś mam dla Was przepis na białą rybę ( u mnie dorsz ) po seczuańsku czyli z warzywami w pysznym sosie.
Danie niezwykle smaczne i warte wypróbowania!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( dla 3 osób )
RYBA:
* filet z białej ryby ( dorsz ) – 350 g
* jajko – 1 szt
* mąka pszenna – 3 łyżki
* białe wino – 4 łyżki
* sos sojowy – 3 łyżki
SOS:
* czosnek – 1 ząbek
* cebula – 1 szt
* seler naciowy – 1 szt
* świeża chili – 1 szt
* szczypiorek – 1 pęczek
* bulion warzywny – ok. 200 ml
* mąka kukurydziana – 1 łyżka
* cukier puder , pieprz seczuański , imbir , sól – do smaku
* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W misce roztrzepujemy jajko z mąką pszenną, winem i 1 łyżką sosu sojowego , dodajemy pokrojoną w większą kostkę rybę, obtaczamy.
Smażymy partiami przez ok. 3-4 minuty w woku z rozgrzanym olejem, wyciągamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Zlewamy z woka pozostały olej pozostawiając trochę na spodzie, dodajemy posiekaną cebulę, seler naciowy, pokrojony w paseczki czosnek oraz chilli i smażymy cały czas mieszając przez ok. 3 minuty.
Zalewamy bulionem , dodajemy resztę sosu sojowego, pieprz seczuański i łyżeczkę cukru pudru.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody na gładką pastę, wlewamy do warzyw, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1 minutę.
Delikatnie wrzucamy rybę i na wolnym ogniu podgrzewamy ok. 2 minuty.
Podajemy gorące posiekane świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!

Zobacz koniecznie jeszcze te!
5 Comments
Dodaj komentarz











Pingback: Thot man pla – TAJSKIE KOTLECIKI RYBNE
Pingback: WOŁOWINA w 5 SMAKACH Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ
Pingback: KURCZAK NA OSTRO W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE
Pingback: Yaki gyoza – SMAŻONE NA PARZE JAPOŃSKIE PIEROŻKI
Bardzo fajny przepis:) Powiedz mi czy używasz pieprzu syczuańskiego mielonego czy w całości. Na zdjęciu widać takie czarne granulki – czy to jest pieprz?