Kolejny przepis kuchni chińskiej, która w ostatnim czasie chyba gości u mnie najczęściej.
Wszyscy z zazdrością patrzą, kiedy to w pracy na talerz wyciągam coraz to lepsze smakołyki.
Dania kuchni chińskiej i tajskiej przyrządza się niesamowicie szybko , najczęściej na woku, a składniki zwykle dostępne są w każdym sklepie.
Duża ilość przypraw sprawia, że dania są niezwykle aromatyczne.
Ja już mam kilka swoich ulubionych przepisów – mam nadzieję , że i u Was coraz częściej będzie gościć kuchnia chińska.
Dziś mam dla Was przepis na białą rybę ( u mnie dorsz ) po seczuańsku czyli z warzywami w pysznym sosie.
Danie niezwykle smaczne i warte wypróbowania!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( dla 3 osób )
RYBA:
* filet z białej ryby ( dorsz ) – 350 g
* jajko – 1 szt
* mąka pszenna – 3 łyżki
* białe wino – 4 łyżki
* sos sojowy – 3 łyżki
SOS:
* czosnek – 1 ząbek
* cebula – 1 szt
* seler naciowy – 1 szt
* świeża chili – 1 szt
* szczypiorek – 1 pęczek
* bulion warzywny – ok. 200 ml
* mąka kukurydziana – 1 łyżka
* cukier puder , pieprz seczuański , imbir , sól – do smaku
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W misce roztrzepujemy jajko z mąką pszenną, winem i 1 łyżką sosu sojowego , dodajemy pokrojoną w większą kostkę rybę, obtaczamy.
Smażymy partiami przez ok. 3-4 minuty w woku z rozgrzanym olejem, wyciągamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Zlewamy z woka pozostały olej pozostawiając trochę na spodzie, dodajemy posiekaną cebulę, seler naciowy, pokrojony w paseczki czosnek oraz chilli i smażymy cały czas mieszając przez ok. 3 minuty.
Zalewamy bulionem , dodajemy resztę sosu sojowego, pieprz seczuański i łyżeczkę cukru pudru.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody na gładką pastę, wlewamy do warzyw, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1 minutę.
Delikatnie wrzucamy rybę i na wolnym ogniu podgrzewamy ok. 2 minuty.
Podajemy gorące posiekane świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!
5 komentarzy
Thot man pla - TAJSKIE KOTLECIKI RYBNE
16 kwietnia 2015 at 06:32[…] Thot man pla to tajskie kotleciki rybne. […]
WOŁOWINA w 5 SMAKACH Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ
29 kwietnia 2015 at 20:41[…] I kolejny kolejny kolejny przepis inspirowany kuchnią chińską. […]
KURCZAK NA OSTRO W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE
28 czerwca 2015 at 10:34[…] Jeden z moich ulubionych sposób przyrządzenia kurczaka – inspirowany oczywiście kuchnią tajską. […]
Yaki gyoza - SMAŻONE NA PARZE JAPOŃSKIE PIEROŻKI
7 lipca 2015 at 09:40[…] , że nawet Ci, którzy orientalnej kuchni nie znają, albo za orientalną kuchnią nie przepadają z przyjemnością sięgną po […]
Agata
7 lipca 2015 at 10:29Bardzo fajny przepis:) Powiedz mi czy używasz pieprzu syczuańskiego mielonego czy w całości. Na zdjęciu widać takie czarne granulki – czy to jest pieprz?