SERNIK Z ROSĄ

 Jak wiecie mam w domu ogromna wielbicielkę serników.

Moja mama za każdym razem , kiedy ja mam ochotę upiec coś słodkiego – prosi o sernik!

Delikatny , niezwykle kremowy …miękki i puszysty – taki ideał ciągle siedzi w Jej głowie ;)

Dziś mam dla Was przepis na jeden z tych idealny – sernik z rosą!

Jest to sernik bardzo kremowy i bardzo delikatny.

Pokryty fantastyczną bezą ze złotymi kropelkami imitującymi rosę robi furorę wśród wszystkich wielbicieli słodkości!

Sernik idealny!

Polecam!

Ciekawostka!

Kropelki rosy ( zwane również łzy teściowej ;) ) to nie polewa, nie lukier i nie żaden syrop klonowy!

Te kropelki pojawiają się na wierzchu sernika dopiero po jego ostygnięciu!

Ciężar bezy “wyciska” z sernika słodki płyn, który przebija się przez bezę i pokazują się kropelki rosy.

sernik rosa , sernik z beza , najlepszy sernik , sernik puszysty, piana z bezy , kremowy sernik , ostra na slodko , blog kulinarny, pyszne serniki 2xxx

SKŁADNIKI:
( tortownica 26 cm )

SPÓD:
* mąka – 1 szkl
* cukier – 120 g
* margaryna – 120 g
* jajko – 1 szt
* proszek do pieczenia – 1 szczypta
* sól – 1 szczypta

MASA SEROWA:
* ser biały 3 ktornie zmielony – 750 g
* całe jajko – 3 szt
* żółtko – 3 szt
* cukier – 3/4 szkl
* olej – 0,5 szkl
* mleko – 1,5 szkl
* budyń śmietankowy – 90 g

BEZA:
* białko – 4 szt
* cukier – 0,5 szkl

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Składniki dokładnie razem zagniatamy, a przygotowanym ciastem wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do piecznia.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

MASA SEROWA:

Wszystkie składniki wkładamy do miski, miksujemy przez ok. 5 minut, do uzyskania gładkiej, puszystej masy.

Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 50-60 minut.

BEZA:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy na sernik po 50 minutach pieczenia.

Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut.

Uwaga!

W czasie kiedy beza jest już w trakcie pieczenia obserwujemy sernik!

Beza ma być złocista, ale nie może się spiec, ponieważ rosa nie wyjdzie!

Czas pieczenia zależy od mocy naszego piekarnika.

Gotowy sernik wyciągamy do ostudzenia – rosa pojawi się dopiero na ostudzonym serniku!

sernik rosa , sernik z beza , najlepszy sernik , sernik puszysty, piana z bezy , kremowy sernik , ostra na slodko , blog kulinarny, pyszne serniki xx

 

You Might Also Like

14 komentarzy

  • Reply
    Kasia
    7 lutego 2015 at 18:06

    Nie jadlam lata cale!
    I, kiedy mialam pod reka, nawet za bardzo nie lubilam!
    A teraz? Poprosze!
    :)

  • Reply
    Jerzy
    9 lutego 2015 at 15:33

    Pieczemy z termoobiegiem? Pozdrawiam

  • Reply
    EwaK-z
    21 kwietnia 2015 at 23:24

    A moze byc ser z wiaderka?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      22 kwietnia 2015 at 06:29

      Wiadomo, że najlepszy będzie taki samemu mielony, ale może być i wiaderkowy. Wybirz taki dobrej jakości.

  • Reply
    Eh...
    31 sierpnia 2016 at 14:52

    Jestem w trakcie robienia tego ciasta i, wiem, że to glupio zabrzmi, ale nie jestem pewna co zrobić z budyniem. Czy wsypac zawartośc torebki do reszty składników czy dodac zrobiony już budyn ☺

    • Reply
      Ostra na Słodko
      31 sierpnia 2016 at 16:41

      Kochana wsypujemy proszek zawsze :)
      Jeśli będzie przepis w którym trzeba dodać gotowy napewno to wyraźnie zaznaczę :))
      Daj znać jak smakował! :*

      • Reply
        Eh...
        31 sierpnia 2016 at 18:57

        Sernik jest naprawdę pyyyyszny!!! Banalnie prosty i szybki! Trochę za słodki, ale tylko z mojej winy-zamiast budyniu śmietankowego dodałam waniliowy. Następnym razem trzymam sie przepisu od A do Z ;)

        • Reply
          Ostra na Słodko
          31 sierpnia 2016 at 18:58

          Ajj ale si.ę cieszę , że się udało i smakuje!
          Już za parę dni przepis na najlepszy sernik na świecie – zobaczysz! <3

          • Eh...
            31 sierpnia 2016 at 20:18

            Juz zacieram ręcę ? czekam i pozdrawiam!

  • Reply
    Dominika
    23 listopada 2016 at 10:03

    Pani Sylwio!
    Zamierzam upiec ten sernik na andrzejki. Czy naprawdę nie trzeba ucierać zoltek z cukrem i osobno ubijać piany? Wszystko po prostu wymieszać? Wyjdzie?
    Pozdrawiam

    • Reply
      Ostra na Słodko
      23 listopada 2016 at 10:10

      Absolutnie nie trzeba :)
      Gdyby była taka konieczność napisałaby o tym w przepisie :)
      Sernik ZAWSZE robię tak jak podałam w instrukcji i wychodzi pyszny!

  • Reply
    Joanna
    27 października 2017 at 16:52

    Masa serowa wyszła wodnista. Co jest przyczyną?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress