Malakoff to słynny austriacki deser, przygotowywany najczęściej w formie tortu.
Niemal każda wiedeńska cukiernia ( konditorei ) ma go w swojej ofercie.
A wariacji na jego temat jest mnóstwo!
Krem może być waniliowy, rumowy, bądź też migdałowy , a austriackie gospodynie używają do jego przyrządzenia bardzo mocnego ( bo 80%! )rumu Stroh.
Dziś mam dla Was swoją wersję Malakoff-torte.
Delikatne biszkopty przełożone waniliowym kremem i marmoladą truskawkową.
Kropka nad I w postaci ukochanych orzechów nerkowca i chrupiących migdałowych płatków dodaje im iście królewskiego charakteru.
Ciasto jest idealnym pomysłem na każdą rodzinną imprezę.
Świetnie sprawdzi się też jako smakołyk na komunijnym czy też weselnym stole!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
KREM :
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* mąka pszenna – 3 łyżki
* masło – 200 g
* żółtko – 2 szt
* napój Alpro Soya bez cukru ( można zastąpić mlekiem np. 3,2% ) – 1,5 szkl
* śmietana kremówka 30% – 0,5 szkl
* cukier – 4 łyżki
* cukier wanilinowy – 1 op
* sok cytrynowy – 1 łyżka
* rum – 1 łyżka
DO NASĄCZENIA:
* rum – 50 ml
* woda – 100 ml
DODATKOWO:
* biszkopty podłużne – ok. 30 szt
* marmolada truskawkowa – 4 łyżki
* orzechy nerkowce + płatki migdałów
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MASA:
1 szklankę napoju sojowego ( mleka ) zagotowujemy, a pozostały miksujemy ze śmietaną, żółtkami , cukrami i przesianymi mąkami.
Mieszankę wlewamy na gotującego się napoju ( mleka ) i na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania, odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucierany, stopniowo dodając łyżka po łyżce wystudzony budyń.
Na koniec wlewamy sok cytrynowy i rum – mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy biszkopty.
Skrapiamy je rumem wymieszanym z wodą.
„Szczeliny” wypełniamy kleksami z marmolady, przykrywamy połową masy.
Układamy drugą warstwę biszkoptów, skrapiamy rumem , szczeliny ponownie wypełniamy kleksami z marmolady, przykrywamy resztą kremu.
Całość obficie posypujemy podprażonymi i posiekanym orzechami i migdałami.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny!
Smacznego!
5 komentarzy
LEŚNY MECH Z GALARETKĄ - NAJLEPSZY!
3 kwietnia 2015 at 06:43[…] mech to ciasto, o których chyba już każdy słyszał i które zrobiło furorę zarówno w sieci, jak i na […]
Magda
9 maja 2015 at 10:57Dziękuję za każdy przepis tu zamieszczony! Wszystkie są wyjątkowe i warte wypróbowania. Naprawdę potrafisz inspirować do tworzenia w kuchni pysznych potraw.
Pozdrawiam,
Magda
SERNIK GOTOWANY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI - bez pieczenia!
17 września 2015 at 16:07[…] i kolejne fantastyczne ciasto bez pieczenia – tym razem będzie to sernik […]
A’la Malakoff truskawkowy – paapilotkaa.pl
12 lipca 2016 at 18:41[…] austriackie ciasto Malakoff tylko, że w wersji bez pieczenia. Inspirację znalazłam na blogu Ostra-na-słodko i postanowiłam ją lekko zmodyfikować. Polecam wersję Sylwii Ładygi z ww. bloga a także […]
A'la Malakoff truskawkowy - paapilotkaa
13 lipca 2017 at 11:35[…] austriackie ciasto Malakoff tylko, że w wersji bez pieczenia. Inspirację znalazłam na blogu Ostra-na-słodko i postanowiłam ją lekko zmodyfikować. Polecam wersję Sylwii Ładygi z ww. bloga a także […]