TEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ.
ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA AUBERGINE NIE MAJĄ WPLYWU NA JEJ TREŚĆ.
______________________________________________________________________________________________________
Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej szóstej edycji.
Poprzednia miała miejsce w listopadzie tamtego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach.
Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji VIDOK oraz Restauracji MILANO w Pałacu Bonerowskim.
Jego twarzą tym razem został Teo Vafidis, którego znamy z programu „Teoria smaku”.
Akcja potrwa do 10.03, bierze w niej udział kilkadziesiąt najlepszych restauracji z dużych miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta, Śląska i Szczecina.
Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach.
Znalazły się w nich również dania, z których słyną.
______________________________________________________________________________________________________
O CO CHODZI?
Cała akcja jest pod patronatem GROUPON – czyli strony , gdzie każdego dnia możecie znalesć setki przeróżnych ofert w zawrotnych cenach , których nikt nie jest w stanie przebić.
Możecie za ułamek ceny zjeść kolację w najlepszej restauracji …. wybielić zęby … pojechać w podróż marzeń czy też kupić wymarzone rzeczy.
Tydzień restauracji ma na celu rozszerzyć kulturę jadania poza domem ( oczywiście nie cały czas , ale od czasu do czasu , jako formę relaksu , odpoczynku , oderwania się od codziennych zajęć )
Wydarzenie zapoczątkowane zostało w Nowym Yorku w 1992 r. i spotkało się z ogromnym zainteresowaniem zarówno restauratorów jak i mieszkańców.
Sukces sprawił , że rozprzestrzeniło się po największych miastach na całym świecie.
I Wy możecie również wziąć udział w Tygodniu Restauracji!
Wejdź na stronę http://www.groupon.pl/occasion/tydzien-restauracji i korzystaj!
______________________________________________________________________________________________________
Tym razem mój wybór padł na Restaurację Aubergine, znajdującą się przy ul.Floriańskiej 26 – czyli głównej ulicy przy krakowskim rynku.
______________________________________________________________________________________________________
22.02 wybrałam się tam z kolegą.
Przedzierając się przez pełną turystów Floriańską udało nam się dotrzeć punktualnie na miejsce – stolik zarezerwowaliśmy na 13 – idealna pora na niedzielny obiad.
Już od drzwi powitała nad przemiła obsługa, a w głównej sali czekał przygotowany stolik.
Przyznaję bez bicia, że mało co pamiętam z wnętrza sali, gdyż ciężko mi oderwać się ostatnio od Jego uśmiechu ;) …. dlatego dziś raczej zajmiemy się jedzeniem ;)
Pan Kelner już od początku przyprawił nas o burczenie w brzuchu ( tzn, może nie Pan, ale proponowane przez niego menu … i to z jaką pasją o nim opowiadał ).
Widać, że zna się doskonale na tym co jest w karcie i z przyjemnością pokierowaliśmy się Jego sugestiami, co do wyboru obiadu.
Całe menu dostępne macie tutaj: http://aubergine.pl/menu/
Warto spojrzeć , bo ceny jak na krakowski rynek absolutnie nie odpychają – wręcz przeciwnie – mile zaskakują!
______________________________________________________________________________________________________
Zdecydowaliśmy się na :
PRZYSTAWKA:
JA : MELANZANE AL FORNO
P : PÂTÉ Z KURZYCH WĄTRÓBEK
DANIA GŁÓWNE :
JA : COQ AU VIN
P : PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI
DESERY:
JA : TARTA CYTRYNOWA
P : CRÈME BRÛLÉE
______________________________________________________________________________________________________
NASZA OFERTA :
Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem w cenie 109,99 zł
Tutaj dostępna:
http://www.groupon.pl/oferty/krakow/restauracja-aubergine/53315071
Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły nasze przystawki!
MELANZANE AL FORNO czyli pieczony bakłażan z pomidorami i gorgonzolą, podawane z salsą orzechową
Delikatny w smaku, świetnie upieczony … z kremowym nadzieniem przełamanym chrupiącymi orzechami – PYCHA!
PÂTÉ Z KURZYCH WĄTRÓBEK czyli pasztet podawany z konfiturą gruszkową i ciepłą bagietką.
Niesamowite połączenie fantastycznego pasztetu z jeszcze lepszą konfiturą gruszkową.
Całe kawałki gruszek , kremowy pasztet i chrupiąca ciepła bagietka to takie trio, które zasługuje na najwyższe pochwały!
I P. właśnie to danie okrzyknął swoim numerem 1 i najbardziej Mu smakowało!
Po chwili dania główne.
Zapachy WOW!
COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką.
Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym sosie z czerwonego wina.
Do tego całe grzyby, marchew, ćwiartki ziemniaków i świeża sałatka z pomidorkami koktajlowymi.
Przepyszne danie, z którym niestety, ale nie poradziłam sobie w całości, mimo, że smakowało – porcja dla głodnego ( duży plus! )
PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI podawany z salsą śmietanową z kolendrą
Bardzo delikatny w smaku, świeży, upieczony w całości pstrąg ( doskonale wybrany, bo z dużą ilością ” mięsa ” ), z pietruszką, czosnkiem …. do tego pieczone bataty ( P. stwierdził, że smakują jak frytki! ) – pycha!
” Ps. po zobaczeniu ich powiedział : ” wiesz czego nie lubię – duszonej marchewki! :D „
Salsa śmietanowa z kolendrą niestety nam nie smakowała, ale ogólnie całe danie bardzo smaczne!
Z pełnymi brzuchami ( tzn. mój był już pełny :D ) wyczekiwaliśmy deseru.
Wiecie, że to ten punkt całego obiadu, na który zawsze czekam z największym utęsknieniem :D
TARTA CYTRYNOWA Z SOSEM MANGO – ajjj!
Fantastyczne kruche ciasto, pokryte cytrynowym kremem i kruchą bezą, której słodycz fantastycznie komponowała się z kwaśnym smakiem cytryn.
Do tego sos z mango – niebo w gębie!
Choć może wolałabym, żeby ten sos jakiś na ciepło był ( wiem , wiem , moje zachcianki :D ).
CRÈME BRÛLÉE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ I CHILI
Dane mi było spróbować tylko łyżeczkę , ale już ta łyżeczka zachwyciła moje kubki smakowe!
P. również oblizywał się ze smakiem!
Delikatny, słodki krem, którego przełamywała nutka chili ( P. w pewnym momencie wyraźnie poczuł tę ” nutkę” trafiając na większy kawałek chili!
Wielkie brawa za ten deser!
______________________________________________________________________________________________________
PODSUMOWOWUJĄC :
Bez ściemy!
Jesteśmy bardzo zadowoleni!
Wychwalałam w poprzedniej edycji Restaurację Vidok i tutaj wychwalać również będę!
WIELKIE , ALE TO WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA PRZEMIŁEJ OBSŁUGI – dzięki takim osobom Restauracja jest miejscem , do którego wraca się z ogromną przyjemnością!
WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA WSPANIAŁEGO SZEFA KUCHNI – gratuluję talentu!
WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA GROUPON , za kolejną możliwość wzięcia udziału w tej wspaniałej akcji , jaką jest TYDZIEŃ RESTAURACJI!
Was serdecznie zapraszam zarówno do Restauracji AUbergine, jak i do wzięcia udziału w akcji !!!
WARTO!
.
3 komentarze
TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W COSA NOSTRA
28 lutego 2015 at 19:57[…] ostatnio Restaurację Aubergine, w której byłam z P :* i tutaj wychwalać również […]
PÓŁMISEK MIĘS ... PIECZONE ZIEMNIAKI ... SERNIK I SZARLOTKA czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W C.K.BROWAR
28 kwietnia 2015 at 10:21[…] Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji Cosa Nostra oraz Restauracji Aubergine. […]
KREM Z POMIDORÓW , ŁOSOŚ , KURCZAK PO KRÓLEWSKU , SZARLOTKA Z LODAMI I SZALONE MALINY - czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W BAZYLIA
9 maja 2015 at 17:04[…] Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji Cosa Nostra oraz Restauracji Aubergine. […]