Pokazywałam Wam ostatnio na moim facebooku jaką fantastyczną książkę z kuchnią indyjską ostatnio dostałam.
Wypełniona po brzegi super przepisami kusi już od pierwszej strony!
Oglądałam … zaznaczałam … czytałam … i oblizywałam się ze smakiem na myśl od smakołykach, które się w niej znajdują.
Już wkrótce u mnie w domu wielka uczta ( tylko kto to wszystko zje?! ).
Dziś mam dla Was przepis na pyszne klopsiki / pulpeciki w sosie tikka masala ( w tym sosie pokazywałam już Wam kurczaka – tutaj! ).
Danie niesamowicie aromatyczne … sycące i bardzo efektowne.
Klopsiki podane z sosem i ugotowanym na sypko ryżem są fantastycznym pomysłem na obiad.
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
* mięso mielone wieprzowe ( u mnie łopatka ) – ok. 300 g
* czosnek – 1 ząbek
* cebula – 1 szt
* starty imbir , papryka słodka, garam masala, sól – do smaku
SOS:
* miękkie pomidory – 200 g
* jogurt naturalny – 3 łyżki
* cebula – 1 szt
* czerwona papryka – 1 szt
* cynamon, kurkuma, garam masala, mielony imbir – do smaku
* czosnek – 1 ząbek
* oliwa
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MIĘSO:
Do zmielonego mięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.
Doprawiamy szczyptą soli, garam masala, imbiru i papryki słodkiej.
Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, formujemy małe klopsiki i smażymy kilka minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie.
SOS:
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek , imbir i resztę przypraw.
Przesmażamy ok. minutkę, dodajemy pokrojone pomidory i zalewamy jogurtem.
Na wolnym ogniu gotujemy ok. 7-8 minut, cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.
Po tym czasie miksujemy ( sos nie musi być kremowo gładki ).
CAŁOŚĆ:
Do sosu delikatnie wkładamy usmażone klopsiki i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy, by “przeszły”aromatem i dobrze się zagrzały.
Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką z ugotowanym na sypko ryżem lub chlebkami naan.
Smacznego!
A wielbicielu kuchni indyjskiej zapraszam do szperania po blogu!
Czeka całe mnóstwo fantastycznych indyjskich przepisów!
8 komentarzy
Wieprzopedia
13 marca 2015 at 13:27Mmmm…. wygląda nieziemsko ;) Świetny pomysł na obiad prosty w przygotowaniu a wcale nie nudny ;)
नान - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR
8 kwietnia 2015 at 11:22[…] Jak wiecie kuchnia indyjska dość często gości w moim domu i choć nie mam pieca tandoor, to chlebki naan goszczą u mnie bardzo często i są takim przysmakiem, którego nie może zabraknąć wśród wielbicieli indyjskich przysmaków. […]
PULPECIKI Z KASZĄ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM
20 kwietnia 2015 at 19:52[…] Dziś kolejny przepis na fanów mięsnych obiadków. […]
Anonim
24 października 2018 at 13:40Pierwszy raz nie dodałem jajka do klopsów. Są idealnie miękkie, wręcz rozpływają się w ustach.
Ostra na Słodko
27 października 2018 at 00:02Super!!! Cieszę się że smakowały :))
madziara
16 czerwca 2019 at 13:08A ja zamiast jogurtu dodałam mleczko kokosowe :P bardzo zacne wyszło :) dzieki za przepis:)
Jan
15 listopada 2022 at 03:00Ile dajemy garam masala, cynamonu, kurkumy?
Ostra na Słodko
15 listopada 2022 at 08:31Zaczynam zawsze od połowy łyżeczki .
Potem dodaję, jeśli jest potrzeba i chcę bardziej intensywny smak.