KLOPSIKI TIKKA MASALA

Pokazywałam Wam ostatnio na moim facebooku jaką fantastyczną książkę z kuchnią indyjską ostatnio dostałam.

Wypełniona po brzegi super przepisami kusi już od pierwszej strony!

Oglądałam … zaznaczałam … czytałam … i oblizywałam się ze smakiem na myśl od smakołykach, które się w niej znajdują.

Już wkrótce u mnie w domu wielka uczta ( tylko kto to wszystko zje?! ).

Dziś mam dla Was przepis na pyszne klopsiki / pulpeciki w sosie tikka masala ( w tym sosie pokazywałam już Wam kurczaka – tutaj! ).

Danie niesamowicie aromatyczne … sycące i bardzo efektowne.

Klopsiki podane z sosem i ugotowanym na sypko ryżem są fantastycznym pomysłem na obiad.

Koniecznie wypróbujcie!

pulpeciki w sosie , tikka masala , kuchnia indyjska , indie . butter , ryz basmati , hinduska , bez laktozy , pyszne klopsiki , ostra na slodko (4)xx

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

* mięso mielone wieprzowe ( u mnie łopatka ) – ok. 300 g

* czosnek – 1 ząbek

* cebula – 1 szt

* starty imbir , papryka słodka, garam masala, sól – do smaku

SOS:

* miękkie pomidory – 200 g

* jogurt naturalny – 3 łyżki

* cebula – 1 szt

* czerwona papryka – 1 szt

* cynamon, kurkuma, garam masala, mielony imbir – do smaku

* czosnek – 1 ząbek

* oliwa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MIĘSO:

Do zmielonego mięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.

Doprawiamy szczyptą soli, garam masala, imbiru i papryki słodkiej.

Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, formujemy małe klopsiki i smażymy kilka minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie.

SOS:

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek , imbir i resztę przypraw.

Przesmażamy ok. minutkę, dodajemy pokrojone pomidory i zalewamy jogurtem.

Na wolnym ogniu gotujemy ok. 7-8 minut, cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.

Po tym czasie miksujemy ( sos nie musi być kremowo gładki ).

CAŁOŚĆ:

Do sosu delikatnie wkładamy usmażone klopsiki i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy, by „przeszły”aromatem i dobrze się zagrzały.

Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką z ugotowanym na sypko ryżem lub chlebkami naan.

Smacznego!


pulpeciki w sosie , tikka masala , kuchnia indyjska , indie . butter , ryz basmati , hinduska , bez laktozy , pyszne klopsiki , ostra na slodko (7)xxx

A wielbicielu kuchni indyjskiej zapraszam do szperania po blogu!

Czeka całe mnóstwo fantastycznych indyjskich przepisów!

kurczak tikka masana , chicken tikka , kuchnia indyjska , hinduska , indie , pyszny kurczak , soczysty , pyszny sos do kurczaka , ostra na slodko , tani obiad , kurczak z ryzem (2)xx  kurczak korma , kuchnia indyjska , korma , kurczak w sosie , kurczak po indyjsku , ostra na slodko , pyszy obiad , soczysty kurczak  xxx  curry z kurczaka , curry z pieczarkami , curry z ryzem , curry indyjskie , kuchnia indyjska , indie , pyszne dania z indii , ostra na slodko (2)x

pulao , pilaw , pilau , risotto , kuchni indyjska , hinduska , indie , danie wegatarianskie , kuchnia wege , ostra na slodko , pyszny obiad (2)xxx birani , kuchnia indyjska , hinduska , curry , birjani z kurczaka , pulao , pilaw , ostra na slodko , szybki obiad , pyszne danie indyjskie (4)xxx  butter chicker , kurczak maslany , kurczak w masle , kurczak po indyjksu , indyjksa kuchnia , pyszny kurczak , soczyste mieso , ostra na slodko , indie kuchnia  (8)xxx

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    Wieprzopedia
    13 marca 2015 at 13:27

    Mmmm…. wygląda nieziemsko ;) Świetny pomysł na obiad prosty w przygotowaniu a wcale nie nudny ;)

  • Reply
    नान - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR
    8 kwietnia 2015 at 11:22

    […] Jak wiecie kuchnia indyjska dość często gości w moim domu i choć nie mam pieca tandoor, to chlebki naan goszczą u mnie bardzo często i są takim przysmakiem, którego nie może zabraknąć wśród wielbicieli indyjskich przysmaków. […]

  • Reply
    PULPECIKI Z KASZĄ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM
    20 kwietnia 2015 at 19:52

    […] Dziś kolejny przepis na fanów mięsnych obiadków. […]

  • Reply
    Anonim
    24 października 2018 at 13:40

    Pierwszy raz nie dodałem jajka do klopsów. Są idealnie miękkie, wręcz rozpływają się w ustach.

  • Reply
    madziara
    16 czerwca 2019 at 13:08

    A ja zamiast jogurtu dodałam mleczko kokosowe :P bardzo zacne wyszło :) dzieki za przepis:)

  • Reply
    Jan
    15 listopada 2022 at 03:00

    Ile dajemy garam masala, cynamonu, kurkumy?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      15 listopada 2022 at 08:31

      Zaczynam zawsze od połowy łyżeczki .
      Potem dodaję, jeśli jest potrzeba i chcę bardziej intensywny smak.

    Skomentuj madziara Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress