CHAŁKA PSZENNA

Uwielbiam chałkę!

Zarówno taką w słodkiej wersji, typowo drożdżowej, jak i taką lekką, pszenną , o konsystencji pszennego chleba.

U mnie mówi się na nią postna.

Dziś mam dla Was właśnie na taką przepis-idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne ( ale nie tylko! ).

Jest też fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie.

Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić się o posmarowanie ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym.

Spróbujcie!

   chalka , chalka pszenna , chalka postna , chalka nie slodka , jak uplesc chalke , challach, ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (5)x

SKŁADNIKI:

* woda – 200 ml

* drożdże świeże – 20 g

* cukier – 30 g

* duże jajko – 2 szt

* mąka pszenna – 500 g

* masło – 20 g

* sezam – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże i cukier.

Dodajemy jedno jajko i wszystko razem mieszamy.

Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ( ma się kleić i ciągnąć ).

Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i jeszcze wyrabiamy, do momentu aż ciasto będzie gładkie, zwarte i przestanie się kleić do dłoni.

Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.

Po wyrośnięciu dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na niej zaplatamy typowy dla chałki warkocz.

Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.

Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem,

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut.

chalka , chalka pszenna , chalka postna , chalka nie slodka , jak uplesc chalke , challach, ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (1)x

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress