Quinoa – inaczej nazywana kosmosą ryżową uprawiana była w górskich regionach Chile, Peru i Boliwii już ponad 5 tysięcy lat.
Nazywana przez cywilizację Inków ” matką zbóż”.
Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka.
Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej.
Ma wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, jednak o tym nie będę się tutaj rozpisywać.
Skupmy się na gotowaniu ;)
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem quinoa.
Niezwykle delikatne, aromatyczne dzięki przyprawom i sycące.
Z sosem śmietanowo- koperkowym tworzą danie idealne na obiad!
Są również świetnym pomysłem jako wkładka do bułki – można z nich zrobić rewelacyjnego, zdrowego burgera!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mięso mielone ( może to być kurczak, łopatka lub inne ) – 250 g
* kasza quinoa – 0.5 szkl
* duże jajko – 1 szt
* koperek – 1 pęczek
* zmielone płatki owsiane – 4 łyżki
* papryka czerwona – 0,5 szt
* sol , pieprz , chili , papryka, czosnek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kaszę quinoa gotujemy kilkanaście minut w osolonej wodzie, przecedzamy, studzimy.
Dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajko.
Dodajemy posiekany koperek, pokrojoną w kosteczkę paprykę, zmielone płatki owsiane i doprawiamy do smaku.
Wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy na gładka masę.
Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy gorące np. z sosem śmietanowo-koperkowym.
Pycha!
Quinoa, czyli kosmosa ryżowa jest produktem coraz bardziej popularnym , ale nie dostępnym jeszcze we wszystkich sklepach.
Sprawdźcie!
No Comments