Drożdżowe rogaliki to taki przysmak, który zapewne niejednemu z nas kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami u babci …. itd.
Ileż to razy zdarzyło mi się, że takie gorące wyjadałam prosto z piekarnika … i ileż to razy poparzyłam nimi podniebienie!
Ale to absolutnie nie zniechęciło mnie do zjadania gorącego ciasta drożdżowego – wręcz przeciwnie : sami dobrze wiecie , że takie smakuje najlepiej!
Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z czekoladą.
Idealne na słodką przekąskę przed tv, do pracy albo do szkoły.
Łatwe do zrobienia, szybkie do zjedzenia, miękkie, puszyste i delikatne – IDEALNE!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 500 g
* mleko – 0,5 szkl
* jajko – 3 szt
* świeże drożdże – 25 g
* masło – 100 g
* cukier – 4 łyżki
DODATKOWO :
* czekolada
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej.
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru.
Jajka ucieramy z cukrem i stopniowo łączymy ze stopionym masłem.
Dodajemy przesianą mąkę, resztę mleka i drożdżowy zaczyn.
Wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste, odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte jeszcze chwilkę wyrabiamy, rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty.
Na każdy nakładamy porcję czekolady, formujemy rogaliki i pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy na złoty kolor w 180C.
Posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego!
3 komentarze
Ewelina
6 października 2015 at 18:04Zrobiłam, niestety nie wiem co poszło nie tak, ciasto pochłonęło prawie drugie tyle mąki a po upieczeniu czuć zdecydowanie drożdze, wyszły mi kruche. Aczkolwiek zjadłam większość sama, bardzo dobre, prawdziwe rogale. A co najważniejsze zaspokoiły zapotrzebowanie na vitamine b :)
madlene
21 maja 2016 at 19:2425 gram drożdży to ilość potrzebna na tyle mąki, na pewno nie 250g
kwasia
30 września 2016 at 19:04Wyszły idealne i przepyszne, mięciutkie, puszyste i bardzo łatwe do zrobienia