Kiedyś pokazywałam Wam mój sposób na fantastyczne polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym, a dziś mam dla Was kolejną ich wersję.
Tym razem przedstawiam Wam przepyszne polędwiczki w sosie balsamicznym.
Niesamowicie aromatyczne, soczyste … o intensywnym smaku i zapachu.
Dodatek suszonych pomidorów, miodu i octu balsamicznego sprawia, że od talerza ciężko się oderwać!
Podane z moją ulubioną kaszą pęczak są fantastycznym pomysłem na przyjęcie czy też rodzinny obiad.
Ps. kaszę pęczak możemy zastąpić swoimi ulubionymi dodatkami – ryżem , pieczonym ziemniakami czy też kremowym puree.
Spróbujcie!
CIEKAWOSTKA!
Polędwiczka są jednym z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, o uniwersalnym zastosowaniu.
Jest to część tylnej półtuszy wieprzowej – długo i stosunkowo wąski mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, przylegający częściowo do biodrówki, a w tylnej części do schabu.
SKŁADNIKI:
(dla 2 osób)
* duża polędwiczka wieprzowa – 1 szt
* duża cebula – 1 szt
* czosnek – 3 ząbki
* bulion warzywny – ok. 150 ml
* ocet balsamiczny – 3 łyżki
* miód – 1 czubata łyżka
* mąka – 1 łyżka
* suszone pomidory – ok. 5 szt
* sól, pieprz
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczone polędwiczki kroimy w plastry, delikatnie rozpłaszczamy dłonią, solimy.
Na rozgrzanej patelni z olejem przesmażamy cebulkę, po chwili dodajemy czosnek, a następnie wkładamy mięso.
Smażymy z dwóch stron do lekkiego zrumienienia, następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika.
Na opróżnioną patelnię wlewamy bulion i ocet balsamiczny, dokładnie mieszamy, dodajemy miód i posiekane suszone pomidory.
Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami wody i wlewamy do sosu.
Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje, następnie zalewamy mięso w piekarniku i pieczemy do miękkości ok. 30 minut.
Smacznego!
1 Comment
angelika
24 kwietnia 2016 at 19:37Pozazdrościlam ci tego pysznego sosu i wlasnie moj kurczak siedzi w piekarniku ?