Jak wiecie naleśnikowy ze mnie potwór!
Uwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki, o czym pisałam już wielokrotnie.
I na słodko i na ostro .. i wytrawne … i z mięsem, z czekoladą, z serem czy dżemem.
Nie ważne z czym – ważne, żeby to były naleśniki!
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną czekoladową, naleśnikową lazanie.
Delikatne czekoladowe naleśniki przekładane słodkim nadzieniem z białego sera nie tylko pięknie i smakowicie wyglądają, ale też smakują wyśmienicie.
Gwarantuję, że każdy ( zarówno dzieci jak i dorośli ) z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 6 porcji / blacha o wym. ok. 22 x 22 cm )
CIASTO NALEŚNIKOWE:
* mąka – 2 szkl
* mleko – 3,5 szkl
* kakao – 2 czubate łyżki
* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
* jajko – 2 szt
* olej – 0,5 szkl
NADZIENIE:
* ser biały półtłusty – 500 g
* żółtko – 3 szt
* cukier – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO NALEŚNIKOWE:
Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą miksujemy na gładkie ciasto ( w razie potrzeby dolewamy mleka ).
Smażymy duże, średniej grubości naleśniki ( ja smażyłam na kwadratowej, grillowej patelni Ballarini.
Jeśli nie macie kwadratowej usmażcie na okrągłej i zróbcie lazanię w formie tortu ).
NADZIENIE:
Ser biały ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę.
CAŁOŚĆ:
W naczyniu układamy naleśnik, pokrywamy dokładnie warstwą sera, przykrywamy kolejny naleśnikiem – tak do wyczerpania składników.
Odstawiamy do lodówki na conajmniej godzinę.
Zajadamy posypane cukrem pudrem lub kakaem!
Pycha!
No Comments