źródło zdjęcia: http://kobieta.onet.pl/
Wpis NIE JEST wpisem reklamowym – jest to tylko i wyłącznie moja chęć podzielenia się informacjami na temat młodego jęczmienia, którego sama również stosuję w diecie.
Młody zielony jęczmień szturmem podbija listę dietetycznych przebojów i staje się coraz bardziej popularny zarówno w kuchniach, jak i w internecie.
W środowym odcinku Top Chef szefowie kuchni stosowali młody jęczmień i zauważyłam , że już na drugi dzień na forach kulinarnych zrobić się ruch w tym temacie.
Wśród amerykańskich cele brytów już dawno zyskał popularność i został okrzyknięty królem odchudzania!
* Czym jest młody jęczmień?
* Jakie ma właściwości?
* Jak należy go stosować?
* I czy faktycznie odchudza?
Poczytajcie!
CZYM JEST MŁODY ZIELONY JĘCZMIEŃ?
Młody jęczmień zwany jest również zielonym jęczmieniem i zieloną krwią.
Zaliczany jest do grupy tzw. „superfoods”, czyli „super żywności”, ponieważ zawiera kompletny zestaw witamin, minerałów i aminokwasów (zawiera wszystkie aminokwasy, których potrzebuje nasz organizm ).
Jest to sproszkowany i w specjalny sposób suszony młody ( bo ok. tygodniowy ) jęczmień.
Pędy zbierane są po osiągnięciu ok. 28-30 cm, a w tym czasie roślina posiada już zmagazynowane, największe zapasy składników odżywczych.
W trakcie kiedy rośliny kiełkują wytwarzają mnóstwo składników, które zapewniają rozwój wyrastającym z nich pędom.
PRODUKTY Z MŁODEGO JĘCZMIENIA:
Na rynku wyróżniamy dwa podstawowe produkty z liści młodego jęczmienia, a mianowicie:
* rozdrobnioną trawę jęczmienną
* sproszkowany sok z liści
Podstawową różnicą jest technologia przetwarzania obu produktów, która decyduje o jego końcowej postaci.
Sprawia ona, że surowiec zmienia się w dwa całkowicie odmienne produkty końcowe.
Sproszkowany sok z liści jęczmienia – ze ściętej uprzednio trawy jęczmiennej wytłacza się sok, który następnie w temperaturze nie przekraczającej 31 °C w czasie nieprzekraczającym 2 minut jest suszony – nie są tracone wartości odżywcze liści jęczmienia.
Rozdrobniona trawa jęczmienna – ścięte młode liście jęczmienia są suszone, a następnie rozdrobnione.
Suszenie odbywa się w wyższej temperaturze niż w przypadku soku i/lub w dłuższym okresie czasu.
Suszenia to wpływa niekorzystnie na substancje odżywcze, dochodzi do reakcji utlenienia co powoduje utratę niektórych właściwości jęczmienia.
WŁAŚCIWOŚCI MŁODEGO ZIELONEGO JĘCZMIENIA?
Uzyskany z pędów jęczmienia ekstrakt zawiera mnóstwo witamin , minerałów i antyoksydantów.
Jest bardzo bogatym źródłem witaminy C, B1, B2, B6, B12, cynku oraz witaminy E.
Zawiera m.in :
* chlorofil czyli zielony barwnik, który m.in.:
– odkwasza organizm wspierając przy tym równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
– pobudza produkcję hemoglobiny we krwi, dzięki czemu krew jest lepiej natleniona.
– wzmacnia tkanki – w tym serce i naczynia krwionośne
– oczyszcza jelita i wątrobę
– pomaga zapobiegać nowotworom
– zwalcza anemię
– wspomaga układ naczyniowy nóg
– działa przeciwzapalnie i dezynfekująco
– zwalcza bakterie beztlenowe z ust, leczy dziąsła, opryszczkę, zwalcza ból gardła
– poprawia wzrok
– przyspiesza gojenie się ran.
* selen, który zabezpiecza organizm przed wolnymi rodnikami i zapobiega nowotworom,
* potas
* wapń
* magnez
* żelazo
* beta-karoten
* mangan
* cynk
* krzem
* błonnik – który jak wiemy odpowiada za procesy trawienne, oczyszcza przewód pokarmowy i zmniejsza apetyt.
* antyoksydant (glikozylisowiteksynę) , który zapobiega starzeniu się naszego organizmu i pomaga powstrzymać procesy chorobotwórcze.
* cholinę, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i budowy każdej komórki naszego ciała, oraz będącej budulcem dla powstania lecytyny niezbędnej do prawidłowej pracy układu nerwowego.
Dodatkowo zielony jęczmień może być pomocny w prewencji i leczeniu cukrzycy, chorób, serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności czy nadwagi i otyłości.
Wartość odżywcza w 100 g proszku:
Białko -30-40 g
Węglowodany przyswajalne -25-35 g
Błonnik -3-6 g
Tłuszcze -3-4 g
Wartość energetyczna -315 kcal
Witamina C – 457 mg
Tiamina – 0,4 mg
Ryboflawina – 2,4 mg
Niacyna – 3,6 mg
Pirydoksyna – 17,8 mg
Kwas pantotenowy – 5,1 mg
Kwas foliowy – 946 μg
β-karoten – 1320 μg
Witamina E – 7,4 mg
Witamina K – 776 μg
CZY MŁODY ZIELONY JĘCZMIEŃ POMAGA SCHUDNĄĆ?
Jak wiemy zielony jęczmień ma wysoką zawartość błonnika.
Rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego w zwiększają uczucie sytości i opóźniają opróżnianie żołądka.
Natomiast nierozpuszczalne pobudzają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom ( które jak wiemy są w dzisiejszych czasach bardzo częstym problemem ).
Według ekspertów z Rural Development Administration (RDA) spożywanie wyciągu z pędów jęczmienia przez mężczyzn powoduje zmniejszenie masy ciała o 8% w porównaniu z osobami niespożywającymi wyciągu. Ponadto w grupie osób stosujących wyciąg zmniejszyła się zawartość tłuszczowej masy ciała.
Jednak preparaty z zielonego jęczmienia to środki wspomagające odchudzanie, nie zastąpią odpowiednio zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.
STOSOWANIE MŁODEGO ZIELONEGO JĘCZMIENIA:
1 łyżeczkę sproszkowanego soku jęczmiennego należy rozpuścić w ok. 200 ml wody lub soku owocowego.
Woda absolutnie nie może być gorąca, gdyż wysoka temperatura powoduje straty witamin a także unieczynnia enzymy zawarte w jęczmieniu.
Tak powstały sok należy pić najlepiej 20-30 minut przed jedzeniem.
Zaleca się picie 2 szklanek dziennie.
Dla kogo jest przeznaczony?
Można powiedzieć, że jęczmień jest dobry dla każdego powyżej 3 r.ż.
Szczególnie poleca się go:
* osobom na diecie odchudzającej,
* diabetykom (badania dowodzą, że picie młodego zielonego jęczmienia znacząco wypływa na poprawienie wyników u osób chorych na cukrzycę)
* osobom z anemią, osłabionym, zmęczonym
* osobom z podwyższonym cholesterolem, chorobami układu krążenia (w tym chorobami serca)
PLUSY I MINUSY
SOK Z LIŚCI MŁODEGO JĘCZMIENIA
Plusy:
* 100% przyswajalność zawartych w nim minerałów, witamin i składników niezbędnych naszemu organizmowi
* brak błonnika oraz włókien trawy jęczmiennej, które ograniczają przyswajalność składników,
* maksymalna ilość i bardzo dobrą jakość substancji występujących w liściach młodego jęczmienia
Minusy:
* cena
ROZDROBNIONA TRAWA JĘCZMIENNA
Plusy:
* cena
* zawarty błonnik, który wymiata z naszego organizmu zbędne substancje z przemiany materii.
Minusy:
* obecność błonnika trawiastego mocno ogranicza wchłanialność i przyswajalność składników zawartych w napoju,
* gorsza jakość substancji zawartych w produkcie
PRZEPISY:
PRZEPIS PODSTAWOWY
1 łyżeczka proszku z młodego jęczmienia
200 ml wody,
KOKTAJL POMARAŃCZOWY Z MŁODYM JĘCZMIENIEM:
150 ml soku z jęczmienia
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z połówki cytryny
SHAKE BANANOWY Z MŁODYM JĘCZMIENIEM
1 banan,
sok z połówki cytryny,
150 ml napoju z młodego jęczmienia
Tak jak pisałam na samym początku, wpis absolutnie nie jest wpisem reklamowym.
Ja stosuję jęczmień od ok. 2 miesięcy , dodając do porannego musli, ale absolutnie nie ze względu na odchudzanie, które jak wiecie raczej nie jest mi potrzebne , ale ze względu na jego pozostałe właściwości.
Ze względu na problemy zdrowotne jak wiecie zaczęłam się zdrowiej odżywiać, dbać o siebie , dietę wzbogacać o świeże warzywa i owoce itd.
Uznałam, że młody jęczmień jest fajnym, dodatkiem do codziennej diety i pozytywnie wpłynie na mój organizm.
I to nie on jest tajnym sekretem mojej szczupłej sylwetki i wyznacznikiem tego, że jem dużo … że jem wszystko …. i nadal jestem szczupła :D
3 komentarze
JoannaM
17 kwietnia 2015 at 09:44A gdzie Pani kupuje młody zielony jęczmień? Może gdzieś w sieci? Ma Pani zaufanego sprzedawcę?
Ostra na Słodko
17 kwietnia 2015 at 22:23Nie w sieci, kupuję w sklepie zielarskim , ze zdrową żywnością.
KOKTAJL ENERGETYZUJĄCY ( z zielonego jęczmienia )
5 maja 2015 at 20:05[…] Zapewne teraz już wszyscy słyszeliście o młodym, zielonym jęczmieniu. […]