Kaki , inaczej persymona ( niektórzy jeszcze nazywają go Sharona , Hurma czy też Hebanowiec ) to owoc pochodzący z Chin, który w Polsce jest ciągle jeszcze mało popularny.
A szkoda, bo nie tylko obłędnie smakuje , ale i ma wiele właściwości zdrowotnych.
CIEKAWOSTKA!
Botaniczna nazwa kaki, Diospyros, w języku greckim oznacza „pokarm bogów.
Uprawia się m.in. w Chinach, Japonii, na wyspie Jawa w Indonezji, na południu Europy oraz w słonecznych stanach USA.
Jest doskonałym źródłem witaminy A , C , wapniai błonnika.
Oprócz tego zawiera rozmaite związki fotochemiczne wykazujące działanie przeciwutleniające – należą do nich m.in. proantocyjanidyna, epikatechina oraz kwasy – galusowy i p-kumarynowy.
Kwas galusowy nie tylko chroni przed rakiem, ale też działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, reguluje poziom cholesterolu we krwi i ochrania wątrobę przed przetłuszczeniem.
Liście persymony stosowane są w chińskiej medycynie do leczenia rozmaitych schorzeń: gorące okłady przykłada się w miejsce ukąszenia przez węże i na podrażnioną skórę, napój z gotowanych liści służy do obniżania ciśnienia, zmniejszenia krzepliwości krwi oraz leczenia nowotworów.
Badania wskazują, że wyciąg z persymony może silnie hamować rozwój komórek białaczki i wywoływać ich apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórkową).
Zaobserwowano znaczne zmniejszenie poziomu ogólnego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów i nadtlenków lipidowych u osób, których dieta została wzbogacona o persymonę w porównaniu z tymi, które nie spożywały owocu kaki.
Świetnie smakuje , jest niezwykle soczysta … i doskonale nadaje się do wypieków i deserów!
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne muffinki właśnie z owocami kaki.
Dodatek palonego masła to taka kropka nad I , która sprawia , że na jednej z całą pewnością nie skończymy ;)
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 6 szt )
MUFFINY:
* mąka pszenna – 100 g
* proszek do pieczenia – łyżeczka
* masło – 40 g
* duży owoc kaki – 1 szt
* cukier – 40 g
* brązowy cukier – 20 g
* małe jajko – 1 szt
KRUSZONKA:
* cukier – 40 g
* mąka – 1 czubata łyżka
* zimne masło – 1 płaska łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KRUSZONKA:
Mąkę mieszamy z masłem i cukrem , zagniatamy , chłodzimy w lodówce.
MUFFINKI:
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masło roztapiamy , rumienimy na złoto , studzimy.
Owoce kaki kroimy w kosteczkę , dodajemy brązowy i biały cukier , jajko oraz przestudzone masło.
Wlewamy do mąki, dobrze mieszamy i nakładamy do foremek na muffinki ( ja używam silikonowych ).
Posypujemy startą kruszonką.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 18-25 minut.
Studzimy na kratce!
Smacznego!
No Comments