Jak wiecie jestem ogromnym naleśnikożercą i już nawet w pracy śmieją się ze mnie, że na na całe 5 dni pracujących aż w 4 mam naleśniki!
A to na słodko, a to z mięsami, nadziane warzywami czy też zwykłe, puste ( bo takie uwielbiam! ).
Dziś mam dla Was przepis na takie naleśniki, o których pewnie większość z Was jeszcze nie słyszała, a mianowicie na Hui two-layer crepes – czyli chińskie naleśniki dwuwarstwowe.
Smakują rewelacyjnie i fajnie wyglądają!
Oczywiście absolutnie nie trzeba ich podawać w formie roladek, tak jak ja!
Śmiało można zajadać w formie placków z ulubionymi dodatkami!
Polecam!
Warto spróbować!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
1 warstwa :
* mąka – 3/ 4 szkl
* woda w temp. pokojowej – niecała szkl
* olej – 1 łyżka
* sól – 1 szczypta
2 warstwa:
* mąka – 0,5 szkl
* jajko – 1 szt
* woda w temp. pokojowej – 0,5 szkl
* cukier puder – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1 warstwa:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wodę, olej i sól, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
2 warstwa:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, wodę oraz cukier, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
CAŁOŚĆ:
Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem.
Wylewamy cienką porcję 1 ciasta na całe dno, smażymy ok. 1 minutę.
Zalewamy cienką warstwą 2 ciasta, smażymy przez ok. 2 minuty, a następnie delikatnie odwracamy i smażymy kilkanaście sekund ( do ścięcia ).
Tak robimy z pozostałym ciastem!
Podajemy z cukrem pudrem albo bitą śmietaną!
Smacznego!
3 komentarze
KONKURS - DO WYGRANIA GRANITOWY SPRZĘT DO SMAŻENIA!
15 maja 2015 at 21:26[…] wiecie naleśnikowy ze mnie potwór … i to właśnie naleśniki są takim przysmakiem, który mogę zajadać codziennie i którego nigdy nie mam […]
SOLONY KARMEL - idealny do lodów, naleśników i gofrów!
23 maja 2015 at 06:28[…] Świetnie sprawdzi się również do gofrów czy też naleśników! […]
KROKIETY Z MUSEM JABŁKOWYM W CYNAMONOWEJ PANIERCE
28 września 2015 at 07:55[…] jestem ogromną wielbicielką naleśników to chyba słyszeliście już z milion […]