TEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ.
ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA BAZYLIA NIE MAJĄ WPŁYWU NA JEJ TREŚĆ.
______________________________________________________________________________________________________
Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej siódmej edycji.
Poprzednia miała miejsce w lutym tego roku i znów okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach.
Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji Cosa Nostra oraz Restauracji Aubergine.
Jego twarzą i tym razem został Teo Vafidis, którego znamy z programu „Teoria smaku”.
Akcja rozpoczęła się 27 kwietnia , bierze w niej udział kilkadziesiąt najlepszych restauracji z dużych miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta, Śląska i Szczecina.
Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach.
Znalazły się w nich również dania, z których słyną.
______________________________________________________________________________________________________
O CO CHODZI?
Jest to 7 edycja i ta edycja będzie wyjątkowa!!!!
Wyjątkowa dlatego, że od tej edycji Groupon powstanowił nie tylko nakłaniać Polaków do wyjścia z domu i rozkoszowania się potrawami, ale również zainspirować ich do niesienia pomocy potrzebującym.
W tej edycji Groupon przekaże 10 zł od każdej sprzedanej oferty na Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce, którego ambasadorem jest Natalia Kukulska.
Tydzień restauracji ma na celu rozszerzyć kulturę jadania poza domem ( oczywiście nie cały czas , ale od czasu do czasu , jako formę relaksu , odpoczynku , oderwania się od codziennych zajęć )
Wydarzenie zapoczątkowane zostało w Nowym Yorku w 1992 r. i spotkało się z ogromnym zainteresowaniem zarówno restauratorów jak i mieszkańców.
Sukces sprawił , że rozprzestrzeniło się po największych miastach na całym świecie.
I Wy możecie również wziąć udział w Tygodniu Restauracji!
Wejdź na stronę http://www.groupon.pl/occasion/tydzien-restauracji i korzystaj!
______________________________________________________________________________________________________
Tym razem mój wybór padł na Restaurację Bazylia, o której już nieraz słyszałam , ale niestety nie miałam okazję w niej nic jeść!
Ponownie wybrałam się tam z moją mamcią, z którą też byłam ostatnio np. w Cosa Nostra.
Restauracja Bazylia została Laureatem 9 Edycji Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji 2014.
Znajduje ul. Stradomskiej 13 ( blisko Wawelu ).
Oferuje kuchnię polską oraz włoską i zaprasza do siebie nie tylko wszystkich smakoszy prawdziwej włoskiej pizzy ( wypiekanej w piecu opalanym drewnem ).
W środku bardzo przytulnie, ciepło …
Klimat takiej włoskiej knajpki, która z całą pewnością zachęca do pozostania tam na dłużej …
Druga sala bardziej elegancka , urządzona z myślą o większych przyjęciach , weselach , imprezach firmowych …
Jest również kącik do zabawy dla najmłodszych.
Godziny otwarcia restauracji:
10:00 – 22:00
______________________________________________________________________________________________________
Zanim jeszcze weszłyśmy do środka już udało się poczuć fantastyczne zapachy dochodzące z kuchni.
W brzuchu też zaczęło burczeć ;)
A od progu dało się dostrzec niesamowicie szeroki uśmiech pani kelnerki.
Zajęłyśmy stolik i przystąpiłyśmy do wyboru dań z menu.
( * karta menu bardzo bogata, ale absolutnie nie przeładowana …
* ceny bardzo przystępne ( miłe zaskoczenie! )
______________________________________________________________________________________________________
Zdecydowaliśmy się na :
ZUPA:
JA : Krem pomidorowy z pieczoną papryką i mozzarellą
MAMA: Zupa dnia – pomidorowa z ryżem
DANIA GŁÓWNE :
JA : Łosoś w sosie winno maślanym z ryżem i świeżymi surówkami
MAMA: Pierś z kurczaka po królewsku (filet z kurczaka nadziewany boczkiem i suszonymi pomidorami ) z pieczonymi ziemniakami
DESERY:
JA : Szalone maliny ( deser z malinami , chałwą, likierem , lodami oraz bezą )
MAMA: Szarlotka na ciepło podawana z lodami waniliowymi,bitą śmietaną i sosem czekoladowym
______________________________________________________________________________________________________
NASZA OFERTA :
Obejmowała 3-daniowy obiad w cenie 79,99 zł zamiast 146 zł
Tutaj dostępna:
http://www.groupon.pl/oferty/dealbank_pl_pl/restauracja-bazylia-4/42633806
Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół weszły nasze ZUPY.
Zapach obłędny!
Porcje również!
A jak się okazało smak również na 6!
Obydwie bardzo gorące, świetnie doprawione , niezwykle aromatyczne i sycące.
DANIA GŁÓWNE:
Łosoś w sosie winno maślanym z ryżem i świeżymi surówkami
Pachniał tak , że mało brakowało , a wcale bym nie zrobiła zdjęcia , tylko odrazu zaczęła się nim zajadać.
Niezwykle „mięsisty” , delikatny, soczysty ( absolutnie w żadnym miejscu nie był suchy! ), podajemy z ugotowanym na sypko ( ojj jakbym chciała tak na sypko gotować! ) ryżem i surówkami.
Świeżymi , domowymi surówkami, które naprawdę były przyrządzone z wielkim sercem.
Moje serce podbiła ta z czerwonej kapusty!
Do łososia aromatyczny, lekko kwaskowy sos, który w połączeniu z całością tworzył danie na 6!
Pierś z kurczaka po królewsku (filet z kurczaka nadziewany boczkiem i suszonymi pomidorami ) z pieczonymi ziemniakami
Mamy porcja równie ogromna jak moja!
Duże porcje mięsa z farszem z suszonych pomidorów, niezwykle soczyste i delikatne.
Świetnie doprawione, bardzo aromatyczne.
Do tego chrupiące smażone ziemniaczki, które moja mama uwielbia i którymi zajadała się z ogromną przyjemnością!
To danie również zasługuje na najwyższą ocenę!
No i pora na DESERY ( na które już tak naprawdę nie miałyśmy miejsca! :D )
Szalone maliny ( deser z malinami , chałwą, likierem , lodami oraz bezą )
Ja nie wiem czy tu coś trzeba więcej mówić :D
To zdjęcie chyba mówi samo za siebie, a ja tylko dodam – niebo w gębie!
Szarlotka na ciepło podawana z lodami waniliowymi,bitą śmietaną i sosem czekoladowym
W przypadku mamy deseru będzie talk samo – obłęd!
A mama jeszcze dodała , że była to jedna z najlepszych szarlotek jakie jadła ( nie licząc tych moich oczywiście ;) ).
_____________________________________________________________________________________________________
PODSUMOWUJĄC :
Bez ściemy!
Jesteśmy bardzo , ale to bardzo zadowolne!
Restauracja Bazylia trafia na listę moich ulubionych … listę przeze mnie polecanych … i z wielką przyjemnością wybiorę się tam jeszcze niejeden raz!
Może tym razem na pierogi , które goście przy sąsiednim stoliku zajadali z ogromnym apetytem!
WIELKIE , ALE TO WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA PRZEMIŁEJ OBSŁUGI– dzięki takim osobom Restauracja jest miejscem , do którego wraca się z ogromną przyjemnością!
WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA WSPANIAŁEGO SZEFA KUCHNI – gratuluję talentu!
WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA GROUPON , za kolejną możliwość wzięcia udziału w tej wspaniałej akcji , jaką jest TYDZIEŃ RESTAURACJI!
Was serdecznie zapraszam zarówno do Restauracji Bazylia, jak i do wzięcia udziału w akcji !!!
WARTO!
No Comments